5 Απριλίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.



Στην Ηλιούπολη βρέθηκε σήμερα η "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική" στη συγκέντρωση που καλούσαν τοπικές δημοτικές κινήσεις και συλλογικοί φορείς ενάντια στη φιέστα του Δήμου και της ΕΕ για την ανεργία.





Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε εξόρμηση και συζήτηση με εργαζομένους, ανέργους και νεολαίους της Ηλιούπολης όπου μοιράστηκε και το κείμενο της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική" για την ανεργία.

Όχι στην ανακύκλωση της φτώχειας
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Την ώρα που η  ανεργία «θερίζει» κι ακόμη και τα επίσημα στατιστικά (ΕΛΣΤΑΤ) βλέπουν πάνω από 60% ανεργία των νέων, οι Δήμοι Ηλιούπολης και Παιανίας με θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε., και τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και «φορέων κοινωνικής επιχειρηματικότητας»  διοργανώνουν… συνέδριο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στις 4 και 5 Απριλίου!
Η πρόταση όλων των παραπάνω για την αντιμετώπιση της ανεργίας φυσικά υιοθετεί στο ακέραιο την αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μια πρόταση που εντάσσεται στο γενικότερο μοντέλο των νέων εργασιακών σχέσεων: φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, μετατροπή της  εργασίας σε προνοιακή παροχή, μετατροπή των ανέργων σε «μικρο-επιχειρηματίες», επιδότηση με τεράστια κεφάλαια των επιχειρήσεων από κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία για την απασχόληση και «κατάρτιση» ανέργων. Ως ευκαιρίες απασχόλησης προβάλλονται οι  θέσεις εργασίας σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και οι θέσεις «ωφελούμενων» από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του διαδόχου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), μιας και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων έχει μηδενιστεί. Δεν πρόκειται παρά για μέσα εύρεσης φτηνών εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και αναδιανέμουν τη φτώχεια.
Οι δήμοι-τοπικό κράτος και το κεντρικό  κράτος απαλλάσσονται από την ευθύνη να προσφέρουν πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση απασχόλησης εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα και καταργούν δομές, τις οποίες μάλιστα έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης μέσω της φορολογίας. Τα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα και οι δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φύλαξη δημόσιων χώρων, πολιτισμός, αθλητισμός) μετατρέπονται σε «επιχειρήσεις ειδικού σκοπού» με κριτήριο την ανταποδοτικότητα. Ενώ καταρρέει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι υπόσχονται στους ανέργους ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μέσω της σύστασης ΚΟΙΝΣΕΠ, στις οποίες θα συμμετέχουν ως μέτοχοι-επιχειρηματίες –με όλο το ρίσκο.
Η αξιοποίηση των ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ παρουσιάζονται ως η μοναδική αναπτυξιακή δυνατότητα που θα ενισχύσει την απασχόληση. Το ποσό του ΣΕΣ που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 14 δις για την επόμενη επταετία είναι μηδαμινό αν συγκριθεί με τα 120 δις των τόκων και χρεολυσίων που θα καταβληθούν το ίδιο χρονικό διάστημα για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους. Ο προσανατολισμός των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων γίνεται όλο και πιο στοχευμένος στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων την πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο, στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» και στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών: Έγιναν εργαστήρια ελαστικών και αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, 5μηνα μέσω ΜΚΟ και 5μηνα της «κοινωφελούς εργασίας», με χρηματοδότηση της ΕΕ, χτύπημα μονιμότητας, «διαθεσιμότητες» και μαζικές απολύσεις, «Λευκές Νύχτες» στα καταστήματα).
Για ποια αντιμετώπιση της ανεργίας μιλάμε λοιπόν;
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική παλεύει στο πλευρό των εργαζόμενων και ανέργων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για μισθούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες για μια αξιοβίωτη ζωή. Για επιδόματα ανεργίας των ανέργων. Για πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλους. Για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.
Να καταργηθούν τα προγράμματα «κοινωφελούς απασχόλησης» και τα voucher.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.