1 Απριλίου 2014

Οσα ξέχασε να μας πει ο κος Σγουρός...

Δήλωση της Δ. Κουτσούμπα, υποφήφιας Περιφερειάρχη με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Μετά βαΐων και κλάδων έσπευσε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός να εγκαινιάσει ένα νέο υπερσύγχρονο -κατά δήλωσή του- παιδικό σταθμό στο Δήμο Κορυδαλλού. Με την ευκαιρία, και μιας και πλησιάζουν οι εκλογές, θυμήθηκε να προβάλλει την «κοινωνική πολιτική» που ασκεί η Περιφέρεια Αττικής και τη δημιουργία 40 παιδικών σταθμών την τελευταία τετραετία.


Ποια είναι όμως η αλήθεια που κρύβεται πίσω από το διθυραμβικό αυτόν απολογισμό;

Μετά τις εκλογές του 2010 η πολιτική διάλυσης των δημόσιων αγαθών εφαρμόστηκε σε όλη της την έκταση και από τους ΟΤΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η συγχώνευση ή το κλείσιμο δεκάδων παιδικών σταθμών και ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών σε όλη την περιφέρεια Αττικής.
Δεν άκουσε ποτέ ο κος Σγουρός ότι υπήρχαν χιλιάδες οικογένειες που έψαχναν απεγνωσμένα μια θέση σε παιδικό σταθμό το περασμένο φθινόπωρο;
Τι έγινε στη συνέχεια; Βρέθηκε η γνωστή πλέον μαγική λύση: να πληρώνουν οι γονείς. Έτσι, καταργήθηκε η δωρεάν «φύλαξης» των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσα από την εισαγωγή τροφείων, ένα μέτρο οικονομικά δυσβάσταχτο στη βαθιά κρίση που βιώνουν όλες οι οικογένειες.
Δεν γνωρίζει ο κος Σγουρός ότι κάθε ελληνική οικογένεια πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, κι αντί να έχει δωρεάν κοινωνικά αγαθά, φορτώνεται κι επιπλέον κόστη;
Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό, ήρθαν και οι απολύσεις- διαθεσιμότητες των μόνιμων εργαζομένων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Εξορθολογισμό του δημοσίου» το ονόμασε η κυβέρνηση, «εξορθολογισμό» συγκατένευσε και ο κος Σγουρός. Κι ας έμειναν τεράστια κενά προσωπικού στο σύνολο των παιδικών σταθμών. Κι πάλι η «μαγική λύση»  βρέθηκε! Στη θέση του μόνιμου προσωπικού που εκδιώχθηκε, προσλήφθηκαν για μερικούς μήνες προσωρινοί εργαζόμενοι με τα χρήματα του ΕΣΠΑ –τα οποία ασμένως μοιράζει η ΕΕ δεξιά κι αριστερά, με την προϋπόθεση ότι θα δίνονται για να διαλύσουν κάθε εργασιακή σχέση. Ενοικιαζόμενοι, μπλοκάκια, «ωφελούμενοι» των 500 ευρώ στη θέση των μόνιμων υπαλλήλων: μια ευγενική χορηγία του ΕΣΠΑ και της Ε.Ε.!

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο κ. Σγουρός παριστάνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την μνημονιακή πολιτική, χιλιάδες γονείς μένουν άνεργοι από την πολιτική που η Περιφερειακή Αρχή υπηρετεί, και χιλιάδες οικογένειες, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, είτε δεν μπορούν γιατί απλώς αυτοί δεν υπάρχουν!
Όσο παραμένουν τα μνημόνια, η Τρόικα, η ΕΕ και οι πολιτικοί τους εκφραστές στην Περιφέρεια, τόσο θα προστίθενται περισσότεροι άνεργοι και απελπισμένοι.
Ως «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» στεκόμαστε στο πλευρό των άνεργων και εργαζόμενων οικογενειών και απαιτούμε:
·         την δημιουργία επαρκών παιδικών σταθμών για όλα τα παιδιά, με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
·         την κατάργηση των τροφείων και την παροχή δωρεάν «φύλαξης» και επαρκούς σίτισης (γάλα, κολατσιό) για τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
·         την αύξηση των κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς από τον τακτικό προϋπολογισμό. Όχι άλλη κοροϊδία με τα ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει «κοινωνική πολιτική» με τους όρους που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα.

Οι παιδικοί σταθμοί δεν μπορεί να αποτελούν χώρους «πάρκινγκ» των παιδιών. Προορισμός τους είναι να αποτελούν χώρους παιδαγωγικής φροντίδας και προσχολικής αγωγής, κι αυτό το διασφαλίζει μόνο το επαρκές, έμπειρο και με μόνιμη σχέση εργασίας προσωπικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.