23 Απριλίου 2014

Τα σχολεία της Αττικής, το Jessica και τα συμφέροντα των εργολάβων


Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης πανηγύρισε για  την υπογραφή της συμφωνίας για το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημόσιου και  Ιδιωτικού Τομέα στην ΕΕ, που θα γίνει στην Ελλάδα και θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.
Τι είναι αυτό για το οποίο πανηγυρίζουν στα αλήθεια; Ότι η κατασκευή των δημόσιων σχολείων θα περιέλθει, μέσω των περιβόητων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα χέρια των ιδιωτικών κατασκευαστικών συμφερόντων με τρομακτικό κόστος για όλους εμάς στην σημερινή εποχή των «ισχνών αγελάδων» της άγριας καπιταλιστικής κρίσης.
Το ιδιωτικό κατασκευαστικό κεφάλαιο θα αναλάβει, σε πρώτη φάση, την κατασκευή 14 δημόσιων σχολείων σε 7 δήμους της Αττικής. Τα σχολεία αυτά θα γίνουν με τραπεζικούς χρηματοδότες της ΕΤΕπ, την Εθνική Τράπεζα (Jessica) και την ALPHA Bank, δηλαδή τις τράπεζες που έχουν «σωθεί» μέσω της ανακεφαλαιοποίησης που την πληρώνει (ως δάνειο) ο ελληνικός λαός!

Αφού οι μνημονιακές κυβερνήσεις στην πράξη διέλυσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων επειδή ήταν «κοστοβόρος», αφού πέρασαν όλη τη μέριμνα για τα κτίρια στις Περιφέρειες και τους Δήμους, τώρα περνούν στο τελευταίο στάδιο, που είναι η ιδιωτικοποίηση των σχολικών κτιρίων:  οι εργολάβοι πλέον αναλαμβάνουν όλο το έργο, από το στάδιο της μελέτης (με ποια επιστημονικά κριτήρια άραγε θα σχεδιάσει ο ιδιώτης ένα σχολείο;), της χρηματοδότησης, της κατασκευής ως και της συντήρησης και της τεχνικής διαχείρισης για περίοδο 27 ετών!
Για το έργο αυτό θα εισπράξουν το μυθικό ποσό των 58 δισ. ευρώ, δηλαδή το κάθε σχολείο θα κοστίσει στους φορολογούμενους κατά μέσο όρο 4,1 δις το καθένα. Και, παρότι οι εργολάβοι θα εισπράττουν για 27 χρόνια, είναι άγνωστο πώς θα διασφαλιστεί η άρτια κατασκευή των σχολικών κτιρίων όσο και η τακτική συντήρησή τους, δεδομένου ότι κάθε έργο που αναλαμβάνουν ιδιώτες, μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο», το αφήνουν να ρημάζει!
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική καλεί το λαό σε αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, και του καθεστώτος που έχουν εγκαθιδρύσει ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο, ρημάζοντας τη δημόσια παιδεία και μετατρέποντάς την σε πεδίο κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Τα δημόσια σχολεία χρειάζονται δημόσιο σχεδιασμό, ανασύσταση του ΟΣΚ, κτιριακές υποδομές με κριτήριο τη ασφάλεια και τη δημιουργικότητα των παιδιών και όχι το κέρδος του όποιου εργολάβου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.