23 Απριλίου 2014

Γιατί πανηγυρίζει ο κύριος Σγουρός για τα νέα ΕΣΠΑ;

Τολμά να πανηγυρίζει ο κύριος Σγουρός για την οριστικοποίηση των νέων ΕΣΠΑ, το 35% των οποίων θα μοιραστούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας. 
Τι έχει όμως να απαντήσει:

-Για τον πραγματικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής. Με ετήσιους προϋπολογισμούς της τάξης των 500 εκατομμυρίων, με προϋπολογισμό έργων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης των 40 εκατομμυρίων σε μια Περιφέρεια 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων και με τον έλεγχο απόκτησης «πιστοποιητικού οικονομικών φρονημάτων», το οποίο επιβάλλεται από το Παρατηρητήριο κυβέρνησης –Τρόικας, δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό έργο.

-Για το πού πήγαν τα χρήματα του ΕΣΠΑ: Στα πεντάμηνα απασχόλησης, για να εμπεδωθεί η εργασία των 400 ευρώ χωρίς δικαιώματα. Στη χρηματοδότηση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την αντικατάστασή τους από voucher. Στην αναχρηματοδότηση των εργολάβων για τους οδικούς άξονες που θα τους πληρώσουμε 3 φορές παραπάνω από την αξία τους, αν συνυπολογίσουμε και τα διόδια. Στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών και στα σχέδια για φαραωνικά εργοστάσια που ευτυχώς σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων.
-Για το πού θα πάνε τα χρήματα του επόμενου ΕΣΠΑ: Καθώς φαίνεται έχουν ήδη διαμοιραστεί μεταξύ των «ευεργετών» της Αττικής, όπως το ίδρυμα Ωνάση που πρόσφερε «δωρεάν» τη μελέτη πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου –μόνο που την υλοποίησή της μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα την πληρώσουμε περισσότερα από 80 εκ. ευρώ. Όπως το ίδρυμα Νιάρχου, για χάρη του οποίου θα πληρώσουμε 320 εκ. ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα. Στο ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, τα σχέδια τσιμεντοποίησης του Ελληνικού, τα Mall που σχεδιάζονται στην Αττική και την ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου, μαζί με τις «εξυπηρετήσεις» σε φιλικούς δημάρχους και διάφορα φιλικά ΜΜΕ –σε όλα αυτά θα συμβάλλουν τα χρήματα των νέων ΕΣΠΑ.
Ας πάρει θέση ο κος Σγουρός για ποιο λόγο δεν «χώρεσε» στο ΠΕΠ Αττικής –και σε κανένα άλλο πρόγραμμα μέχρι στιγμής- η γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ (Κηφισιά-Πανεπιστημιούπολη-Δικαστήρια-Κυψέλη-Γαλάτσι-κέντρο) που θα διευκόλυνε εκατομμύρια κατοίκους αυτής της πόλης. Ας μιλήσει ο κος Σγουρός για τα προγράμματα μαθητείας των 200 ευρώ που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, τα προγράμματα αντικατάστασης παλαιών εργαζόμενων με νέους μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, την ιδιωτικοποίηση ακόμη και της κατασκευής των σχολικών κτιρίων. Ας γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος, να δουν και οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί που δεν έχουν ρεύμα, αν μπορούν να πανηγυρίσουν μαζί του!


Προφανώς και δεν μπορούν! Το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει τη συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται στην Περιφέρεια Αττικής. Μόνο σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξοδο από τη θηλιά της ΟΝΕ και του ευρώ μπορεί να υπάρξει πραγματική έξοδος από την κοινωνική κρίση. Με μαζικό κίνημα που θα επιβάλλει τη χάραξη μιας άλλης πολιτικής, βασισμένης στις ανάγκες και τις δυνατότητες της πλατιάς πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού κι όχι στις διαταγές των Βρυξελλών και των υποτακτικών τους.

Σχόλιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής για την ανακοίνωση οριστικοποίησης των νέων έργων ΕΣΠΑ που θα αναλάβουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.