23 Αυγούστου 2024

Η παραλία στο Λαγονήσι θα μείνει δημόσια και ελεύθερη για το λαό

Nα ακυρωθεί η σκανδαλώδης παραχώρηση στον Όμιλο Μαντωνανάκη

Έξω οι παραλίες, ο φυσικός πλούτος και τα κοινωνικά αγαθά από το Υπερταμείο. Όχι στην εκμετάλλευση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.




Η ΑΑΑ καταγγέλλει την προσπάθεια της ΕΤΑΔ να αποκλείσει και να περιφράξει 1600 μ. παραλίας έκτασης 45 στρεμμάτων, δίπλα στο ξενοδοχείο GRAND RESORT στο 42ο χιλιόμετρο της παραλιακής στο Λαγονήσι, για να τα παραδώσει, απαλλαγμένα από πολίτες, στον Όμιλο Μαντωνανάκη ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδυτικό σχέδιο εκμετάλλευσης για 99 χρόνια.

Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο Λαγονήσι -ενός από τους ελεύθερους χώρους επίσκεψης και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών αλλά και περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων των γειτονικών σχολείων και μαθητών/τριών Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης- χτυπάει την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς το επενδυτικό σχέδιο επιφυλάσσει τσιμεντοποίηση και ανοικοδόμηση πολυτελών κατοικιών προς εκμετάλλευση. Έρχεται σε αντίθεση με το αυτονόητο δικαίωμα που κατοχυρώνεται συνταγματικά, για ελεύθερες παραλίες, καθολικά προσβάσιμες.Η παραχώρηση αυτή είναι προκλητική, σκανδαλώδης, παράνομη, αντιπεριβαλλοντική και αντιλαϊκή.

Η ιδιωτικοποίηση - παράδοση της περιοχής ξεκινάει τη δεκαετία του 1990, όταν στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ -του πατέρα Μητσοτάκη- παραχώρησαν το Ξενία του ΕΟΤ στο Λαγονήσι το οποίο μετονομάστηκε σε GRAND RESORT. Το 2003 επί ΠΑΣΟΚ με υπογραφή Τσοχατζόπουλου παραχώρησαν στον Όμιλο Μαντωνανάκη και την παραπάνω περιοχή, από τις παραλίες του Πεύκου, τα Ευκάλυπτα μέχρι τη Γλίστρα.

Έκτοτε το σχέδιο παραχώρησης όλης της δημόσιας περιουσίας εξελίχτηκε και ολοκληρώθηκε από όλες τις Μνημονιακές κυβερνήσεις που με απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών -της ΕΕ και του ΔΝΤ- δημιούργησαν (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) την ΕΤΑΔ (2011) και της παρέδωσαν όλη την ακίνητη περιουσία. Με το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ (2016) και το Υπερταμείο προς ιδιωτικοποίηση, «αξιοποίηση» και εκμετάλλευση της από κάθε είδους επενδυτές για 99 χρόνια και πρόβλεψη ότι τα υποτιθέμενα έσοδα από την εκμετάλλευση θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του Χρέους – για την αποπληρωμή των τόκων. Μόνο που στην πραγματικότητα η περίφημη «αξιοποίηση» δεν δημιουργεί ούτε τα ελάχιστα έσοδα, αλλά εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παράγει και «χρέη» του δημοσίου στους περίφημους επενδυτές – αρπακτικά.


Όμιλος Μαντωνανάκη: εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι

Σ’ αυτό το πολιτικό περιβάλλον, με την ουσιαστική στήριξη όλου του πολιτικού προσωπικού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιάς) και την ανοχή – ένοχη σιωπή - των δημοτικών αρχών, αλλά και τις νομικές «ουρές» που αφέθηκαν επίτηδες στα παραχωρητήρια εξηγείται γιατί μετά από δικαστικούς μαραθώνιους κατάφερε ο Όμιλος να του επιδικαστούν τελεσίδικα 100 εκατομμύρια που με τη συνεχιζόμενη διαστική διαμάχη μπορεί να φτάσουν και τα 800 εκ. χρέος από το ελληνικό δημόσιο, για διαφυγόντα κέρδη λόγω της μη έγκαιρης παραχώρησης της παραλίας τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι η ΕΤΑΔ –με την επίβλεψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη– προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης με τον Όμιλο και ανέλαβε να εκκαθαρίσει την παραλία του Πεύκου ως τη γλίστρα, γκρεμίζοντας (δημοτικό θεατράκι, γλίστρα κλπ) και περιφράζοντας την παραλία μήκους 1600 μ., διαπραγματευόμενη συμβιβασμό στο χρέος του δημοσίου στον Όμιλο!!! Θέλει να του το παραδώσει περιφραγμένο και καθαρό από κατασκευές και «ενοχλητικούς λουόμενους», μαζί με τα εκατοντάδες εκατομμύρια - δώρο - της αποζημίωσης του από το Δημόσιο!!!

Η “τυφλή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη” δεν «είδε» ότι ο Όμιλος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ -στο ελληνικό ΔΗΜΌΣΙΟ- από τις συμβατικές του υποχρεώσεις του εξευτελιστικά χαμηλού τιμήματος που προέβλεπε το παραχωρητήριο. Αντίθετα συνδέει την παραχώρηση του 1,6 χιλιόμετρα παραλία, με την προστασία του Ομίλου από τις υποχρεώσεις του στις τράπεζες και κάνει συνυπεύθυνο για το χρέος του Ομίλου το ελληνικό δημόσιο το οποίο υποχρεούται να τον αποζημιώσει και με ζεστό χρήμα! Αυτή μπορεί να είναι και η βάση εκβιασμών για μελλοντικές παραχωρήσεις στη διευκόλυνση της οικοδομικής δραστηριότητας στον αιγιαλό από το κράτος στον Όμιλο για τις αναγκες του επενδυτικού σχεδίου.

Ο Όμιλος, από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μετατρέπεται, με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς να βάλει δεκάρα, σε ένα ακόμα εθνικό ευεργέτη-επενδυτή που θα αρμέξει τη φύση και το λαό.

Ποιοι αλήθεια κρύβονται πίσω από τον Όμιλο; Ποια πολιτικά πρόσωπα, τραπεζίτες, δικαστές και με τι ανταλλάγματα συνέβαλαν στο σκάνδαλο αυτό;


Η επιχείρηση ξεπουλήματος στο Λαγονήσι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παραχώρησης και ιδιωτικής εκμετάλλευσης όλου του παραλιακού μετώπου.


Ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της περιβόητης Αθηναϊκής Ριβιέρα που βλέπει στις παραλίες ως επενδυτικό EL DORADO, με πολλαπλά και ποικίλα σχέδια εκμετάλλευσης με υπερπολυτελείς κατασκευές- κατοικίες, prive κλαμπ, καζίνο, γκολφ, μαρίνες για τα γιωτ της παγκόσμιας ελίτ με κοινό τους παρονομαστή τον σταδιακό αποκλεισμό από το παραλιακό μέτωπο του λαού. Ήδη από το Φαληρικό Δέλτα και το Ελληνικό μέχρι τη Βάρκιζα, μεγάλα κομμάτια έχουν παραδοθεί σε ιδιωτική εκμετάλλευση και η πρόσβαση στην παραλία – όταν δεν αποκλείεται εντελώς – επιτρέπεται με την καταβολή πολύ υψηλού τιμήματος για όποιον θέλει να φτάσει στη θάλασσα για μπάνιο και αναψυχή. Το λιμάνι του Πειραιά στην COSCO, η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στο Λαύριο και η δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, το λιμάνι της Ραφήνας, με το νέο πολεοδομικό σχέδιο και την τσιμεντοποίηση του Μεγάλου ρέματος, αλλά και τα σχέδια επέκτασης της χημικής βιομηχανίας RAVAGO στο Λαύριο, συνθέτουν την πλήρη άλωση όλου του παραλιακού μετώπου της Αττικής, υπέρ του κεφαλαίου. Αν πετύχουν την περίφραξη-παράδοση της παραλίας στο Λαγονήσι, θα ακολουθήσουν τα επόμενα κομμάτια – επενδυτικά φιλέτα – σε Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια μέχρι το Σούνιο και τις ανατολικές παραλίες της Αττικής.

Εμπορεύονται και κερδίζουν ακόμα και από τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα...

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, την ώρα που οδηγεί στην περιβαλλοντική καταστροφή, φέρνει την κλιματική κρίση, απογειώνει τις θερμοκρασίες, καίει τα δάση και αρπάζει τα ποτάμια και τα βουνά, μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τον εργασιακό μεσαίωνα, την λιτότητα, την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση προωθεί την εκμετάλλευση και του αιγιαλού, με αποκλεισμό των πολιτών ακόμα και από μια ανάσα δροσιάς και αναψυχής.

Δεν θα μείνουμε απαθείς. Είναι βαθιά γελασμένοι….

Η ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος μέσα στο κατακαλόκαιρο εκφράζει την οργή αλλά και την αποφασιστικότητα του λαού της περιοχής και ευρύτερα. Είναι μάχη ζωής.

Το κίνημα αυτό:

Θέτει ως αδιαπραγμάτευτο στόχο: Την ακύρωση των σχεδίων ξεπουλήματος και τη διατήρηση της παραλίας δημόσιας και ελεύθερης για όλους, χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις.

Είναι αντιμέτωπο με το μνημονιακό πλαίσιο που υποθηκεύει το λαϊκό συμφέρον και το φυσικό περιβάλλον στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης της ΕΤΑΔ. Να βγουν απ’ το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο πρέπει να καταργηθεί.

Παίρνει δύναμη και εμπνέεται από την πλούσια λαϊκή εμπειρία των αγώνων στην Κερατέα, των αγώνων για ελεύθερα βουνά, παραλίες και ελεύθερους χώρους αλλά και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών υγείας, παιδείας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δεν μπορεί να δεχθεί να λειτουργήσει δορυφορικά σε όποια πολιτική, δημοτική ή άλλη αρχή ούτε να υποταχθεί στα όρια των όποιων πολιτικών συμβιβασμών ή κάθε είδους παραγόντων.


Η πολιτική εμπειρία του λαϊκού κινήματος πολύτιμος βοηθός - Η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΝΙΚΗΣ

Επισημαίνουμε ότι καθόλου τυχαία, μια σειρά πολιτικές δυνάμεις,δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις δεν αποκαλύπτουν όλους τους πραγματικούς ένοχους για το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα και δεν επιλέγουν την σαφή σύγκρουση με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Υποστηρίζουμε ότι όποιος πολιτικός δηλώνει «φίλος» και συμπαραστάτης του κινήματος αυτού οφείλει να πάρει σαφή θέση για τις αιτίες και τις πολιτικές ευθύνες όσων έφεραν τα πράγματα εδώ.

Αυτό είναι αναγκαίο γιατί οι αγωνιζόμενοι είναι αντιμέτωποι με όλο το κρατικό, πολιτικό, δικαστικό κατεστημένο και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που υπερασπίζονται τα ιδιωτικά συμφέροντα και για αυτό πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε είδους αντιπαράθεση και σύγκρουση. Πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι πραγματικά μαζί τους στον αγώνα αυτό, μέχρι το τέλος.

Ο συντονισμένος, ενωτικός, επίμονος, ανθεκτικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας θα φέρει την νίκη

Γι΄ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το κίνημα αυτό:

· Η ανοιχτή δράση με κέντρο την παραλία και την οικειοποίηση του χώρου με λειτουργία που θα αναδεικνύει την αντιπαράθεση με τον Όμιλο και όσους τον στηρίζουν μαζί και τα αδηφάγα σχέδια του.

· Η απεύθυνση σε όλους τους τοπικούς φορείς, τα σωματεία, τους μαθητές και τη νεολαία μπορεί να απελευθερώσει και να συσπειρώσει ένα μεγάλο και πολύτιμο αγωνιστικό δυναμικό.

· Οι συνεχείς αγωνιστικές πρωτοβουλίες κάθε μορφής και η προετοιμασία για την αντιπαράθεση μετά τη λήξη των ασφαλιστικών μέτρων και όταν θα έρθει το κράτος με τα ΜΑΤ να επιβάλλει την «επένδυση»

· Η επιδίωξη συντονισμού του αγώνα με όποια άλλα κινήματα στην περιοχή και ευρύτερα π.χ. για ελεύθερες παραλίες, την επιτροπή αγώνα ενάντια στην επέκταση της χημικής βιομηχανίας RAVAGO στο Λαύριο, το εκπαιδευτικό κίνημα κλπ.

· Είναι ανάγκη να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά με ανοιχτή συντονιστική επιτροπή αγώνα και συνελευσιακές διαδικασίες για να συσπειρώσει και να αξιοποιήσει όλο το αγωνιστικό δυναμικό που θέλει να δώσει τη μάχη αυτή, να μπορεί να αποφασίζει και να καθορίζει τη συνέχεια του αγώνα.

Ξέρουμε καλά ότι είμαστε αντιμέτωποι με όλο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο αλλά ξέρουμε ότι η λαϊκή δράση και ο συλλογικός αγώνας μπορεί να κερδίσει τη μάχη αυτή όπως έκανε στο παρελθόν στην περιοχή μας το κίνημα της Κερατέας.

Ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή για ένα μέλλον που να αξίζει σε μας και τα παιδιά μας

Αύγουστος 2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.