8 Απριλίου 2019

Επιτυχημένη η εκδήλωση στο Ελληνικό για το παράκτιο μέτωπο

Παράκτιο μέτωπο ελεύθερο για το λαό και όχι για το αδηφάγο κεφάλαιο


Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση για το παράκτιο μέτωπο και την ανάγκη δημόσιας χρήσης του, κόντρα στα σχέδια κεφαλαίου, κυβέρνησης και δημοτικών – περιφερειακών αρχών για ιδιωτικοποίηση και περίφραξη, που διοργάνωσε η περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, σε συνεργασία με τις τοπικές κινήσεις «Εκτός Πλάνου» - Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού –Αργυρούπολης, Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας, Μαχόμενη Ηλιούπολη και Ανταρσία στο Λιμάνι, από τον Πειραιά.

Στην πλατεία στα Σούρμενα στο Ελληνικό, με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων, με ιδιαίτερη συμμετοχή νεολαίας, τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, Κώστας Τουλγαρίδης, ο οποίος τόνισε την αξία της πάλης για ελεύθερους δημόσιους χώρους για όλο το λαό, κόντρα στα φαραωνικά σχέδια τσιμεντοποίησης, αποκλεισμού και κερδοσκοπίας, που πλήττουν το περιβάλλον και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, στη θάλασσα και στα δημόσια αγαθά και τελικά φέρνουν φτώχεια και ανεργία.


Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας, έκανε μια διαχρονική αναφορά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του αεροδρομίου Ελληνικού, αναφέρθηκε στον αγώνα του κινήματος και στηλίτευσε τις γραμμές συμβιβασμού και διαχείρισης, που εκφράστηκαν και παλιότερα και συνέβαλαν στον αφοπλισμό σημαντικού μέρους του κινήματος. Υπογράμμισε την ανάγκη όχι μόνο να ξαναπιάσουμε το νήμα, αλλά να ενισχυθεί η λογική που βάζει η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά για πάρκο υψηλού πρασίνου σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Ο Θανάσης Διαβολάκης, επικεφαλής της Ανταρσίας στο Λιμάνι, αναφέρθηκε ειδικά στην αντίσταση στα σχέδια της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, επικεφαλής της Εκτός Πλάνου τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μαχητική αντιπολίτευση μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Πέτρος Μανιάτης επικεφαλής της Μαχόμενης Ηλιούπολης σημείωσε πως η νέα πόλη πολυτελείας που σχεδιάζουν στο Ελληνικό απαιτεί νέα περιφερειακή λεωφόρο στον Υμηττό, με αποτέλεσμα να ανοίγουν όλα τα καταστροφικά σενάρια για το βουνό.

Παρέμβαση έκανε και ο Στάθης Γκότσης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, ο οποίος υπογράμμισε τον αρνητικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση μέτρων και ρυθμίσεων κατά του περιβάλλοντος, με χαρακτηριστικό τις νέες ρυθμίσεις για την παραλία.


Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις αγωνιστών από την περιοχή, που ανέδειξαν κρίσιμες πλευρές της πάλης, αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κόσμος παρέμεινε στην πλατεία, με μουσική, ποτό και ψησταριά, εκφράζοντας την τάση οικειοποίησης ξανά των ελεύθερων χώρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.