30 Απριλίου 2019

1η Μάη: μέρα απεργίας και αγώνα


1η Μάη 2019 όλοι και όλες στην απεργία και την ταξική συγκέντρωση στις 10.30 πμ στο Μουσείο


Η απεργία της Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο είναι όσο ποτέ επίκαρη:

-Για να αντισταθούμε στην άγρια αντεργατική επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και κεφαλαίου με όχημα τα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε αναμφίβολα ο «πιο καλός ο μαθητής» στην αστική διαχείριση και στην επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Έκανε μάλιστα… επάγγελμα τα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής που ξεκίνησε επί των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικεύτηκε επί των ημερών της.

-Για να πάρουμε πίσω αυτά που μας κλέβουν. Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες το 2017, πέτυχαν εντυπωσιακή κερδοφορία, με τα συνολικά προ φόρου κέρδη να έχουν αυξηθεί σε 7,2 δισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 25,8% έναντι του 2016. Σύμφωνα δε με την Icap, για πάνω από 13.000 εγχώριες επιχειρήσεις, ο τζίρος αυξήθηκε 10% το 2017.
-Γιατί το αίτημα για αξιοπρεπή μισθό για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες παραμένει αδικαίωτο! Η κυβέρνηση έκανε πολλή φασαρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όμως, το 22,13% των μισθωτών με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, δηλαδή 422.150 άτομα, εξακολουθεί να λαμβάνει μισθό κάτω και από 300 ευρώ, ενώ το 42% του συνόλου των μισθωτών ζει με λιγότερα από 700 ευρώ. Όσο για τον μέσο μισθό των εργαζομένων αυτός κατρακύλησε κι άλλο το 2017 (-3,5%). Και βέβαια η κρίση έχει χτυπήσει άνισα τις εργαζόμενες γυναίκες, με χαμηλότερα μεροκάματα, απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, αναπαραγωγή του σεξισμού στους χώρους εργασίας.
-Γιατί οι φτωχοί πληρώνουν την κρίση σε όλη την ΕΕ. Η φτώχεια επεκτείνεται καθώς περίπου 120 εκατ. άνθρωποι είναι κάτω ή κοντά στο επίσημο όριό της (σχεδόν το 25%) εντός της ΕΕ. Φτωχοποιούνται όμως και όσοι δουλεύουν και μάλιστα με δραματικό τρόπο στις νέες ηλικίες. Η Ελλάδα είναι δεύτερη στη σχετική κατάταξη μετά τη Ρουμανία. Η αύξηση της απασχόλησης είναι όλο και πιο «κούφια», καθώς το ειδικό βάρος της ελαστικής εργασίας και της μερικής απασχόλησης είναι πολύ μεγάλο. Στην Ελλάδα το 2018 κάτω από 20 ώρες εργάζονταν πάνω από 350.000, 1 στους 5 εργαζόμενους, γιατί η ευέλικτη εργασία αβγατίζει πιο αποτελεσματικά τα κέρδη των εργοδοτών.
-Γιατί το 8ωρο δεν τηρείται, οι υπερωρίες είναι απλήρωτες, ο πραγματικός χρόνος εργασίας αυξάνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας αντί να μειώνεται! Κι όμως, στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη πως η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί πολύ, αποκαλύπτονται οι δυνατότητες της εποχής μας να δουλεύουμε όλοι λιγότερες ώρες, με κανονικούς μισθούς. Ο αγώνας για μείωση των ωρών εργασίας, με στόχο το 6ωρο-30ωρο, έρχεται στο προσκήνιο, δίνοντας το σύγχρονο νόημα στην πάλη για το 8ωρο που ενέπνευσε το εξεγερτικό Σικάγο.
-Για ένα άλλο εργατικό κίνημα. Δεν εκπροσωπούν κανέναν εργάτη, κανένα ταξικό σωματείο, οι αθλιότητες των μπράβων, των νόθων αντιπροσώπων, οι «μάχες της καρέκλας» σε Καλαμάτα και Ρόδο. Ούτε οι προσφυγές σε αστικά δικαστήρια που –προσωρινά- διόρισαν την ίδια (!) ακριβώς διοίκηση με αυτή του προηγούμενου συνεδρίου, φέρνοντας και πάλι τους Παναγόπουλο-Βασιλόπουλο-Καραγεωργόπουλο στην «ηγεσία» της YES-EE. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν πρέπει να συναινέσουν σε τέτοιες πρακτικές και να αναγνωρίσουν καμία εγκάθετη διοίκηση. Απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να δώσει η αστική δικαιοσύνη αλλά μόνο η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η δημιουργία ενός κέντρου αγώνα, που να οργανώνει πραγματικούς αγώνες, απεργίες και μάχες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων κι όχι των εργοδοτών.
-Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή! Ο διαρκής αγώνας για την εργατική χειραφέτηση και την αντικαπιταλιστική ανατροπή, για να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν, για να ανατραπεί η εξουσία του κεφαλαίου. Με εργατικό διεθνισμό ως απάντηση στην επικίνδυνη αναζωπύρωση των εθνικισμών και των πολεμοκάπηλων τυχοδιωκτισμών στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, με σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ από τη σκοπιά των εργατικών αναγκών, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων, σωματείων, κινήσεων και σχημάτων στο Μουσείο, 10.30 πμ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.