10 Απριλίου 2019

Νέο ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας!



Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, κατατέθηκε στις 5 Απριλίου στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (με τον τίτλο «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις), με το οποίο τροποποιούνται σχεδόν όλα τα άρθρα του ισχύοντος Ν. 2971/2001, που ρυθμίζει το καθεστώς για τον αιγιαλό και την παραλία. 
Το νομοσχέδιο συζητιέται στην Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου την ερχόμενη βδομάδα να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια. Είναι απίστευτη η σπουδή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει ρυθμίσεις που δεν είχε τολμήσει να τις περάσει ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014, λόγω της κατακραυγής που υπήρξε και του κινήματος που αναπτύχθηκε τότε για την προστασία των ακτών!

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο:

·         καθιστά πιο «ευέλικτο» τον ορισμό της ζώνης της παραλίας, επιτρέποντας πλάτος από 30 έως 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, από τα σταθερά 50 μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (με απλά λόγια: η περιοχή που είναι κοινόχρηστη και απαγορεύεται να χτιστεί θα μειωθεί στα 30 μ από τη θάλασσα)
·         επισπεύδει τις διαδικασίες καθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και των διαδικασιών παραχώρησης εκτάσεων προς «αξιοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας» (με απλά λόγια: καταπατήσεις αιγιαλών από ξενοδοχεία και «μεγάλες επενδύσεις»)
·         επιτρέπει, με μια απλή υπουργική απόφαση, την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη (θυμάστε που θα… γκρέμιζαν τα αυθαίρετα στον αιγιαλό μετά τους νεκρούς στο Μάτι; Δεν πέρασε ούτε χρόνος για να το ξεχάσουν οι ίδιοι που εξήγγειλαν αυτά τα ψέματα).
·         διευκολύνει την εκχώρηση ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου (κατά τα άλλα οι κυβερνητικοί κόπτονται για την κλιματική αλλαγή!)
·         περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο (μιας και θα παραδοθεί στους ιδιώτες να βάζουν εισιτήριο)

Είναι σαφές πως αν οι ρυθμίσεις αυτές περάσουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμη καταστρεπτικό χτύπημα στο περιβάλλον, ενώ θα υπονομευτεί ακόμη περισσότερο ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης, που παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τέτοιος είναι ο προεκλογικός οίστρος του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μεγαλύτερες παροχές στο κεφάλαιο, που υπό τον μανδύα της διευκόλυνσης της «εκτέλεσης έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα», επαναφέρει το παλιό σχέδιο παραχώρησης των αιγιαλών, όπως το ζήταγε από το 2014 η Τρόικα!

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η ξεδιάντροπη πώληση του Ελληνικού στο Λάτση, το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι φωτογραφικές ρυθμίσεις που σφραγίζουν όλες τις αγοραπωλησίες-σκάνδαλα της κυβέρνησης δεν δείχνουν παρά το αληθινό πρόσωπο της «ανάπτυξης» των Τσίπρα-Δούρου, όπως και παλαιότερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους! Με νεύρο τα κινήματα που διεκδικούν ανθρώπινο περιβάλλον και ελεύθερους χώρους, να φτιαχτεί ένα ευρύ μέτωπο που θα βάλει φρένο στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. Κόντρα σε όσους θέλουν να μετατρέψουν σε αιώνιο πελάτη του κάθε επιχειρηματία έναν λαό που πλάι στις θάλασσες έχει μάθει να μεγαλώνει, να αγωνίζεται και να ονειρεύεται!

Οι παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν σε όλο το λαό - Όχι στο νομοσχέδιο εκποίησής τους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.