16 Απριλίου 2019

Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες-καμία έξωση πρόσφυγα Αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζόμενων στο προσφυγικό


Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων των ΜΚΟ του προσφυγικού, που απεργούν την Τρίτη 16/4 αντιδρώντας στις εξώσεις  προσφύγων.

Πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ αποφάσισαν αιφνιδιαστικά την έξωση προσφύγων στους οποίους έχει παραχωρηθεί άσυλο, οικονομική στήριξη και στέγη. Αφού πρώτα για καιρό φρόντισαν να κάνουν τα σχετικά σόου για το δήθεν «φιλάνθρωπο» πρόσωπο κυβέρνησης και Ε.Ε. που υποτίθεται ότι βοηθούν τους πρόσφυγες, τώρα ετοιμάζονται να τους πετάξουν αβοήθητους στο δρόμο. Όχι ότι το σόου θα τελειώσει: αμέσως μετά θα το επαναλάβουν, με άλλους πρόσφυγες που θα «στεγαστούν», οι οποίοι μετά από λίγο καιρό θα έχουν κι αυτοί την ίδια τύχη. Η μεταφορά της μεθοδολογίας για την «εξαφάνιση» της ανεργίας μέσω ανακύκλωσης ανέργων, προσαρμοσμένη αυτή τη φορά στους πρόσφυγες!
Λεφτά, όμως, υπάρχουν! Τα χρήματα που έχουν μέχρι τώρα δοθεί στις ΜΚΟ και σε φορείς του δημοσίου (όπως ο στρατός!), τα λεφτά που δόθηκαν σε διαφόρων ειδών προμήθειες (που σήμερα μάλιστα διερευνώνται), κανονικά φτάνουν και περισσεύουν για να συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες, όχι μόνο των προσφύγων που σήμερα διαμένουν σε σπίτια, αλλά και για να μένουν σε σπίτια όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονται στις διάφορες Μόριες... Επίσης, οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό εισπράττουν αρκετά χρήματα και για να πληρώνουν στο ακέραιο τους εργαζόμενους τους στο πεδίο, και για να τηρούν την εργατική νομοθεσία. Κάθε τρεις και λίγο, άλλωστε, ζητούν και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ που από τη μια εμπλέκεται σε πολεμικές συρράξεις και οικονομικούς πολέμους, δημιουργώντας χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους κι από την άλλη μέσω της χρηματοδότησης στις ΜΚΟ φροντίζει να παρουσιάζεται ως «φιλάνθρωπη» και «ευαίσθητη».
Η στήριξη των προσφύγων, όπως και όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες, είναι υποχρέωση του δημοσίου. Το προσφυγικό έχει απόλυτη ανάγκη δημόσιας διαχείρισης σε όλη του την έκταση, χωρίς καμιά συμμετοχή ιδιωτών και κερδοσκοπικών ΜΚΟ, που έχουν βρει  την ευκαιρία για εύκολο γρήγορο και ασφαλές κέρδος. Επιβάλλεται άμεσα όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι ΜΚΟ, να ενταχτούν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με ταυτόχρονη άμεση μεταφορά των εργαζομένων σε αυτές, σε μόνιμες οργανικές θέσεις.  Το αντίστοιχο πρέπει να συμβεί και με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες, για κάθε ευπαθή ομάδα, αντί να ανατίθενται σε «χορηγούς», «φιλάνθρωπους», ΜΚΟ ή προγράμματα ελαστικής εργασίας μέσω ΕΣΠΑ.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική είναι αταλάντευτα και έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των προσφύγων και μάχεται για τη δικαίωση των αιτημάτων τους. 
Κανένας πρόσφυγας να μη μείνει άστεγος. Άμεσα σίτιση – στέγαση για όσους τη στερούνται ανεξάρτητα από το τόπο καταγωγής. Εδώ και τώρα απαιτούμε ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, πολλές από τις οποίες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) είναι υπεύθυνες για την κατάστασή τους.
Ζητάμε από την περιφέρεια Αττικής, τη συριζομνημονιακή παράταξη της Ρένας Δούρου, και τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις που κυριαρχούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, να πάψουν να παριστάνουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους το ζήτημα των προσφύγων στην Αττική, και να προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής –επιτέλους- στην εξασφάλιση στέγης στους πρόσφυγες και σε κάθε άστεγο συμπολίτη μας. Έχει και την αρμοδιότητα και τα χρήματα για να το κάνει αυτό.

Στηρίζουμε την απεργία της 16/4 και την απεργιακή συγκέντρωση στις 12:00 στο Μουσείο που έχει αποφασίσει το Σωματείο εργαζομένων στις ΜΚΟ και υποστηρίζουμε τα αιτήματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.