30 Σεπτεμβρίου 2023

Ψηφοδέλτιο Καμπούρη: πρόνοια, αστυνόμευση, ρατσιστικό δηλητήριο

Είναι σαφές πως το τελευταίο διάστημα η ακροδεξιά και γενικότερα οι φασίστες και οι νεοναζί επιχειρούν να επανέλθουν στο προσκήνιο. Η είσοδος στη Βουλή 4 κομμάτων (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη), που -με αποχρώσεις- είναι από ακροδεξιά και φασιστικά μέχρι θρησκόληπτα, οι επιθέσεις φασιστικών ομάδων που επανεμφανίζονται, η πανευρωπαϊκή φασιστική και ναζιστική σύναξη της 1ης Νοέμβρη είναι μερικά μόνο από αυτά που επισημαίνουν πως ο ακροδεξιός και φασιστικός λόγος είναι εδώ. Άλλωστε, η ίδια η αστική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο έχει ενσωματώσει και νομιμοποιήσει τον λόγο και τις πρακτικές τους.

Στις επερχόμενες εκλογές το μοναδικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο, υποστηριζόμενο από την Ελληνική Λύση, και με συμμετέχοντες υποψήφιους και από τη Χρυσή Αυγή, είναι αυτό της παλιάς trash τηλεπερσόνας, του Φίλιππου Καμπούρη με την ονομασία «Μάχη για την Αττική».

Οι συμμετέχοντες από την Ελληνική Αυγή για την Αττική, την παράταξη που κατέβασε η Χρυσή Αυγή στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές,  είναι οι Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Μάρκος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Ανδρεάκος (αστυνομικός εν αποστρατεία), οι οποίοι μόλις καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή παρέμειναν ως ανεξάρτητοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βάζοντας πλάτη στις πολιτικές επιλογές Πατούλη και έχοντας σταθερό και χυδαίο μέτωπο ενάντια στην αριστερά. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο Στέφανος Μπουγάς ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής στην Καλλιθέα. 

Ο ίδιος δε ο Καμπούρης έχει παρελθόν ως υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας το 2019, ως επικεφαλής δηλαδή ενός ακροδεξιού συνδυασμού στο δήμο όπου, 6 χρόνια πριν, είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας. Ο συνδυασμός του μάλιστα υποστηριζόταν και από τη Νέα Δημοκρατία και το από το ΛΑΟΣ, ενώ την υποστήριξή της είχε εκφράσει και η αναπληρώτρια υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Κατερίνα Παπακώστα!

Το «πρόγραμμα» που έχει παρουσιάσει είναι ενδεικτικό της προσπάθειάς του να νομιμοποιηθεί σε χτυπημένα κοινωνικά τμήματα, με σταθερή αναφορά στην αστυνομοκρατία και τη θρησκεία και τονίζοντας ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Εκκλησία. Το ψάρεμα στα θολά νερά, χαρακτηριστικό αυτού του χώρου ήδη από το 2011, από τις κινητοποιήσεις της «πάνω πλατείας» και μετά, κορυφώνεται στις υποτιθέμενες προτάσεις επιδοματικής βοήθειας σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες.

Το «πρόγραμμα» αποτελείται από 18 σημεία. Σχεδόν τα μισά από αυτά αφορούν επιδόματα και επιταγές σίτισης, επιδόματα που αφορούν την ενίσχυση των γεννήσεων και των ΑμΕΑ. Για τον Καμπούρη και τη «Μάχη για την Αττική», το ζητούμενο δεν είναι οι αξιοπρεπείς και επαρκείς μισθοί και συντάξεις, δεν είναι η στέγαση για όλους όσους έχουν ανάγκη, αλλά το επίδομα, η εξάρτηση δηλαδή του φτωχού από το κράτος και την βούλησή του. Ενδεικτική είναι και η πρότασή του για διεύρυνση του ωραρίου των παιδικών σταθμών μέχρι τις 10 το βράδυ που, πέρα από τον πλήρως αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της, θα υλοποιηθεί προφανώς χωρίς προσλήψεις…

Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα έχει η δημιουργία Περιφερειακής Αστυνομίας για να «σπάσει η ανομία, τα γκέτο και το παραεμπόριο» όπως γράφει. Άλλωστε πριν από τέσσερις μέρες και σε σχετικό βίντεο που ανέβασε ο Καμπούρης στο facebook αγανακτεί που στο κέντρο της Αθήνας δεν βρίσκει Έλληνες! Η καταστολή «των ξένων που αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση» είναι απαραίτητο συμπλήρωμα ενός κράτους που ελέγχει τον γηγενή πληθυσμό με επιδόματα και πενιχρές προνοιακές παροχές. 

Το «πρόγραμμα» της Μάχης για την Αττική απογειώνεται εκεί που δίνεται το στίγμα των σχέσεων με την εκκλησία. Προτείνει  ίδρυση Μουσείου «Μακαριστού Χριστόδουλου» και μετονομασία της Λεωφόρου Κηφισίας σε Λεωφόρο Ορθοδοξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καμπούρης προβλήθηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από το ekklisiaonline.gr αμέσως μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Από το πρόγραμμά του δεν θα μπορούσαν να λείπουν και προτάσεις προβολής της «μοναδικότητας του ελληνικού πολιτισμού», όπως είναι το Μουσείο Λαογραφίας, Ιστορίας και Πολιτισμού (που προφανώς θα υπερασπίζεται την ελληνική φυλετική καθαρότητα) αλλά και η ίδρυση Μουσείου Μακεδονίας. Βρίθει, τέλος, ανέξοδων υποσχέσεων που μόνο στόχο έχουν να χαϊδέψουν αυτιά, χωρίς κανένα σχέδιο πραγμάτωσης: Ανοιχτό Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, γενική αναφορά για αντιπλημμυρικά έργα, κλινικές για ζώα.

Η παράταξη «Μάχη για την Αττική» μπορεί να έχει επικεφαλής μια φαιδρή και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όμως αυτό δεν την κάνει λιγότερο επικίνδυνη. Διότι χαίρει υποστήριξης από μια καραμπινάτη εθνικιστική, θρησκόληπτη και ακροδεξιά πολιτική δύναμη, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμά της διέπεται από τέτοια κριτήρια.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική είναι μια πολιτική επιλογή και ψήφος που μπορεί να εγγυηθεί την ανάσχεση και την ήττα της νέας προσπάθειας των ακροδεξιών, φασιστικών ιδεών και πρακτικών να παγιώσουν τα πρόσφατα εκλογικά κέρδη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.