7 Σεπτεμβρίου 2023

Στο ίδιο έργο θεατές με την πρώτη βροχή!

 


Λίγες μόνο ώρες δυνατής βροχόπτωσης στάθηκαν αρκετές για να πλημμυρίσουν δεκάδες περιοχές στην Αττική, να κλείσουν δρόμοι και σταθμοί του μετρό, αλλά και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές στο κέντρο της Αθήνας. Τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα διαδέχτηκαν οι εικόνες πλημμύρας στη Μαγνησία, με νεκρούς και αγνοούμενους. Καλοκαίρι και χειμώνα ερχόμαστε αντιμέτωποι με θανάσιμους κινδύνους και μετράμε τρομακτικές απώλειες για το φυσικό και αστικό περιβάλλον. 

Την ίδια στιγμή, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής συνεδρίαζε με βάση την προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη, χωρίς να δείξει ίχνος μέριμνας ή επιφυλακής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.  Το σενάριο εξάλλου γνωστό: Η περιφερειακή αρχή θα έρθει εκ των υστέρων απλά να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής προσπαθώντας να δικαιολογηθεί είτε επικαλούμενη τη σφοδρότητα της καταιγίδας είτε την κλιματική αλλαγή. Mε τα μηνύματα του 112 για περιορισμό της κυκλοφορίας, η όποια ευθύνη καθίσταται πλέον ατομική…

Όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) καθώς και των εκάστοτε περιφερειακών αρχών (Πατούλη, Δούρου, Σγουρού κ.ά.) είναι συγκεκριμένες, διαχρονικές και εγκληματικές:

Α) Ολόκληρη η Αττική έχει δομηθεί με ένα άναρχο οικιστικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ήρθαν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων είτε με διεύρυνση των σχεδίων πόλης είτε μέσα από τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους των αυθαιρέτων. Σε όλο το λεκανοπέδιο βλέπουμε περιοχές και οικισμούς  που έχουν χτιστεί είτε κοντά σε ρέματα είτε κοντά στη θάλασσα με ελάχιστα έως καθόλου έργα αποστράγγισης. Τα περισσότερα ρέματα δεν είναι οριοθετημένα και όσο πλησιάζουμε στο παραλιακό μέτωπο προοδευτικά εξαφανίζονται από μπαζώματα –άλλα παράνομα και άλλα νόμιμα με άδειες που εκδίδονται για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα– και να ικανοποιηθεί κάθε φορά η εκλογική πελατεία των συστημικών κομμάτων.

B) Η πολιτική που ακολουθείται για τη διαχείριση των ρεμάτων της Αττικής είναι συγκεκριμένη και εξυπηρετεί εδώ και δεκαετίες τα εργολαβικά συμφέροντα! Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας –για τα οποία δαπανώνται διόλου ευκαταφρόνητα ποσά–   στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξεκινούν με αφετηρία τις ήπιες  παρεμβάσεις με σεβασμό προς τη φυσική κοίτη των ρεμάτων, αλλά γίνονται με τη λογική του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένα συμφέροντα του κατασκευαστικού κλάδου. Είναι στην ουσία έργα τσιμεντοποίησης, όπου για ψύλλου πήδημα προκρίνονται σαραζανέτια ή μπετό και τις περισσότερες φορές διευθετούν το ρέμα ολόκληρο από το πιο ψηλό σημείο του οικισμού μέχρι το πιο χαμηλό με σταθερή διατομή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του ρέματος Πικροδάφνης, του ρέματος Τραχώνων κ.ά. Αντίστοιχα έργα δρομολογούνται με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και για τα ρέματα των περιοχών Γεράνεια (Μεγάλο Ρέμα, ρέμα Μαυρατζά), Βίλια (Σαρανταπόταμος, Ρέμα Καμάρας, Ρέμα Γιώργης), Βαρυμπόμπη Αφίδνες, Κρυονέρι (Ρέματα Χάραδρος και Λιαγκοίρη, Ρέμα Βαρυμπόμπης, Τμήμα ρέματος Κηφισού).

Γ) Το φυσικό περιβάλλον στο λεκανοπέδιο της Αττικής αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως πεδίο κερδοφορίας: με την τσιμεντοποίηση βουνών και ρεμάτων, την καταστροφή των δασών και προστατευόμενων περιοχών για οικοπεδοποίηση, με το συνεχιζόμενο έγκλημα των χωματερών. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι ορέξεις των «επενδυτών» real estate στο παραλιακό μέτωπο, στο Ελληνικό, στην ΠΥΡΚΑΛ, οι φαραωνικές προβλήτες της  COSCO  στον Πειραιά, τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, η εμπορευματοποίηση κάθε μικρού ή μεγάλου ελεύθερου χώρου…

 

Θέλουμε και παλεύουμε για να έχουμε ΖΩΗ στην Αττική!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, προτάσσουμε ένα άλλο, συνολικά διαφορετικό μοντέλο ζωής που θα προστατεύει τα δάση και τα ρέματα και δεν βλέπει ως εχθρό τη φύση και ως «ανάπτυξη» το τσιμέντο.  Γιατί χρωστάμε σε εμάς και τις μέλλουσες γενιές, αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν πριν από εμάς, ένα κόσμο ελπίδας και όχι βιβλικών καταστροφών και καμένης γης.

 Απαιτούμε:

 Άμεση στήριξη και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και άμεση αποκατάσταση των ζημιών!

Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη την Αττική:

  •       Με ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις στα ορεινά σημεία των λεκανών απορροή
  •      Με προστασία - διάνοιξη των ρεμάτων, προώθηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας φιλικών προς το περιβάλλον χωρίς φαραωνικά έργα προς όφελος των εργολάβων.
  •   Με ολική αντιπλημμυρική διευθέτηση στο σύνολο των λεκανών απορροής ποταμών. Τα αποσπασματικά έργα είναι για γρήγορες εργολαβίες και σπατάλη χρημάτων μόνο και δε λύνουν προβλήματα, αλλά τα μεταφέρουν στις κατάντη περιοχές.

 

Ούτε ένα δέντρο λιγότερο στην Αττική! Προστασία του φυσικού πλούτου, των δασών,  του πράσινου και δημιουργία πάρκων στον αστικό ιστό. 

Έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι βιτρίνας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη. Όχι άλλα έργα χωρίς να υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή και περιβαλλοντικό κόστος

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.