21 Μαΐου 2019

Οι απαντήσεις του Κώστα Τουλγαρίδη στο διαδικτυακό debate του ΑΠΕ



Ερ: Ποιο είναι το όραμα σας για την Περιφέρεια Αττικής και ποιοι οι πρωταρχικοί άξονες για την  προσεχή 4ετία ;
Να αντιστραφεί το βομβαρδισμένο τοπίο που έχουν αφήσει πίσω τους οι από δεκαετίας μνημονιακές πολιτικές της Περιφέρειας και της κυβέρνησης. Να αντιστραφεί η φτώχεια, η ανεργία, η ελαστική εργασία. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η παράδοση κάθε δημόσιας υποδομής (όπως το λιμάνι) και κάθε ελεύθερου χώρου (όπως το Ελληνικό). Να προστατευτούν τα δάση, τα ρέματα, τα πάρκα, οι παραλίες και να είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης που θα τα βάλει με όσα μας πνίγουν: τους «δανειστές» και το «δημόσιο» χρέος, την ΕΕ, τους καπιταλιστές που λυμαίνονται τη ζωή μας και τους «υπαλλήλους» τους σε κυβέρνηση και Περιφέρεια.


Ερ: Πως αντιλαμβάνεστε την συνύπαρξη σας στη Διοίκηση της Περιφέρειας, που προκύπτει με την εισαγωγή της απλής αναλογικής, για πρώτη φορά στο θεσμό, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος επί των προγραμματικών σας θέσεων;
Η θέση μας είναι σαφής στο θέμα αυτό, και έχει εκφραστεί εξαρχής: δεν θα συνεργαστούμε με καμία από τις μνημονιακές Διοικήσεις της Περιφέρειας! Θα συνεργαστούμε, όπως το κάναμε από το 2010 ως τώρα μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τα κινήματα, τις επιτροπές κατοίκων και κάθε άνθρωπο που παλεύει την Αττική, για να επιβληθεί η θέληση και οι ανάγκες των πολλών στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Ερ:  Ποια είναι η θέση σας σε δύο από τα καίρια προβλήματα της Περιφέρειας όπως η διαχείριση των απορριμμάτων  και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής;
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική έχει δημοσιοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση της συσκευασίας, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και επανάχρηση, χωρίς χωματερές και καύση, φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και συμβατό με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογία εν έτει 2019. Όμως, προϋπόθεση ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι η απεμπλοκή της διαχείρισης σκουπιδιών από τη λογική του κέρδους και των εργολάβων που λυμαίνονται τα σκουπίδια για τη δική τους τσέπη. Μόνο ένα δημόσιο σύστημα, με κοινωνικό έλεγχο, που θα οργανωθεί κεντρικά και τοπικά, μπορεί να επιστρέψει σε όλους μας τον πλούτο που παράγεται από τα απορρίμματα και σήμερα καταλήγει στις τσέπες λίγων.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η θέση μας είναι επίσης σαφής και εκφρασμένη από το 2014: συνολικός επιστημονικός σχεδιασμός για τα ρέματα και τα ποτάμια της Αττικής, που αποτελούν την φυσική αντιπλημμυρική προστασία, με αποκατάσταση της φυσικής τους κοίτης σε όλο το μήκος (αντίθετα από τη λογική της τσιμεντοποίησης που εφαρμόζεται σήμερα), από τα ανάντη ως τα κατάντη. Να γκρεμιστούν όλα τα αυθαίρετα στις κοίτες των ρεμάτων και το πρόβλημα που προκύπτει για φτωχούς ανθρώπους να αντιμετωπιστεί με στέγασή τους σε άλλα κτίρια των ΟΤΑ και του δημοσίου. Κι αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας γιατί αφορά όλη την Αττική.

Όλο το debate μπορείτε να το βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.