22 Μαΐου 2019

Συνέντευξη του Χρήστου Ματσούκα στο xaidarisimera.gr


Ο Χρήστος Ματσούκας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στο Δυτικό Τομέα μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα”. Κριτικάρει το περιφερειακό πολιτικό τοπίο και εξηγεί γιατί αξίζει να ψηφίσει κάποιος Αντικαπιταλιστική Ανατροπή. Δείτε εδώ: https://xaidarisimera.gr/quot-eimaste-i-aristera-toy-21oy-aiona-quot/


ΕΡ. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην Αττική αριστερή διοίκηση με περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου. Εσείς ως αριστερή παράταξη πώς κρίνετε το έργο της αυτή την πενταετία;

Η παράταξη της Ρένας Δούρου συνέχισε το έργο των προηγούμενων διοικήσεων της περιφέρειας Αττικής. Εφάρμοσε κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχώρησε πρώτη τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής στην ΤτΕ για να πληρωθούν οι δανειστές και εξαφάνισε τις κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό της περιφέρειας. Προχώρησε πρώτη στις ιδιωτικοποιήσεις, εγκρίνοντας ήδη από την άνοιξη του 2015 την ιδιωτικοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας. Συναίνεσε στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, του ΟΛΠ, του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, του πρώην Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι. Χάρισε εκατομμύρια σε ιδιωτική εταιρεία γνωστού επιχειρηματία με… ακόμη πιο γνωστό ποινικό μητρώο, για να φτιάξει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και εκατομμύρια στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για να μετατρέψει το Δέλτα του Φαλήρου σε περιβάλλοντα χώρο του ιδιωτικού Ιδρύματος. Συνέχισε την απαράδεκτη κατάσταση στο αμαρτωλό σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών, διαιώνισε τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής και χρηματοδότησε την κατασκευή χωματερής στο Γραμματικό, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και για τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Επέτρεψε την πολεοδόμηση του Ελληνικού, ανοίγοντας τον δρόμο στην τσιμεντοποίηση και τη μετατροπή σε περιοχή καζίνο ενός ελεύθερου χώρου που θα μπορούσε να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου για όλη την Αττική. Συνέχισε την πολιτική της τσιμεντοποίησης των ρεμάτων, βαφτίζοντάς τα αντιπλημμυρικά έργα και ενέκρινε περιβαλλοντικές μελέτες ρυπογόνων εργοστασίων στο Θριάσιο. Αν σ’ αυτά συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ευθύνες στις δυο τρομερές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι είναι προφανές πως το έργο της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε θετικό ούτε αριστερό.

ΕΡ. Η Ρένα Δούρου σε πρόσφατη συνέντευξή της είπε ότι η Περιφέρεια δεν είναι για να σβήνει φωτιές. Υπάρχουν ευθύνες της Ρ. Δούρου στην φωτιά στο Μάτι και στην πλημμύρα στην Μάνδρα;

Πρέπει να ξέρετε ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη του συντονισμού των διαφορετικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη και την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και όλοι ξέρουμε ότι ο συντονισμός εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου ήταν απελπιστικά κακός. Η Περιφερειάρχης όφειλε να είχε συγκαλέσει το Συντονιστικό Όργανο από την προηγούμενη μέρα, όταν η μετεωρολογική πρόβλεψη μιλούσε για ισχυρούς, δυτικούς καταβατικούς ανέμους στην περιοχή, να ενημερώσει τους κατοίκους για τον τεράστιο κίνδυνο και να πάρει προληπτικά μέτρα. Το Συντονιστικό Όργανο δεν συγκλήθηκε ούτε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, παρότι είχε ήδη ξεσπάσει η φωτιά στην Κινέτα, ούτε όταν το απόγευμα ξέσπασε η φωτιά στο Νταού κατευθυνόμενη προς το Νέο Βουτζά και το Μάτι, αλλά συγκλήθηκε αργότερα όχι με βάση τη φωτιά, αλλά με βάση το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα που όπως μας είπε η Ρ. Δούρου ούτε λίγο, ούτε πολύ… έκανε την τεράστια θυσία να αφήσει τη βράβευσή του στο Μόσταρ της Βοσνίας για να γυρίσει πίσω στην Αττική.
Όσο για τις καταστροφικές πλημμύρες πού έπληξαν κυρίως την Μάνδρα, πρέπει να ξέρετε πως όταν ανέλαβε η διοίκηση της Ρ. Δούρου υπήρχε ήδη μελέτη που προέβλεπε την εκτροπή έξω από την πόλη των δυο ρεμάτων πού έπνιξαν την Μάνδρα. Η μελέτη αυτή δεν υλοποιήθηκε για τρία σχεδόν χρόνια και τα έργα εκτροπής ξεκίνησαν μόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017.

Δηλαδή η προηγούμενη διαχείριση του κου Σγουρού και μια πιθανή αυριανή διαχείριση από τον κο Πατούλη θα είναι καλύτερη;
Πατούλης, Σγουρός, Δούρου και τα κόμματα που τους στηρίζουν, έχουν από κοινού την ευθύνη για την Αττική στην οποία ζούμε. Μια περιφέρεια που κάθε χειμώνα πνίγεται και κάθε καλοκαίρι καίγεται, όλοι μαζί με τις ταξικές, μνημονιακές πολιτικές που στηρίζουν και εφαρμόζουν έχουν μετατρέψει την Αττική σε πεδίο βολής του κεφαλαίου και των εργολαβικών συμφερόντων. Όποιος καταφέρει να βρει διαφορές στην πολιτική τους πραγματικά ….. αξίζει καλοκαιρινές διακοπές παρέα με τον κο Τσίπρα στο γνωστό κότερο.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή;
Γιατί εμείς δεν είμαστε με την πλευρά της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ και των μνημονίων. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική αγωνίζεται με συνέπεια για διαγραφή του δημόσιου χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμη και σταθερή εργασία, για πλήρη προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα νύχια των αδηφάγων τραπεζιτών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις – ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για την κατάργηση των δημοτικών τελών και τη χρηματοδότηση Περιφερειών και Δήμων μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διεκδικούμε ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων που θα προστατεύει την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον και όχι τα συμφέροντα των εργολάβων, βασισμένο στη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την ταφή σε σύγχρονους χώρους μόνο μικρών ποσοτήτων υπολειμμάτων, μακριά από “λύσεις” τύπου Φυλής, Γραμματικού και Κερατέας. Διεκδικούμε επίσης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη την Αττική και όχι μπαλώματα τοπικού χαρακτήρα και οργανωμένο πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των κατασκευών. Με άλλα λόγια ζητάμε την ψήφο των κατοίκων της Αττικής, γιατί εμείς είμαστε η Αριστερά που έχουν ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες, η Αριστερά του 21ου αιώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.