9 Μαΐου 2019

9 Μάη: μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Και τότε και τώρα και όπως το ’40...

Σαν σήμερα, στις 9 Μάη 1945, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου υπογράφτηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, σηματοδοτώντας το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο έδαφος της Ευρώπης λίγες ημέρες την ιστορική Πρωτομαγιά της έπαρσης της κόκκινης σημαίας στο κτίριο του Ράιχσταγκ. Η 9η Μάη καθιερώνεται από τότε ως μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ως η μέρα που σηματοδότησε το τέλος του πιο αιματηρού πολέμου της ανθρωπότητας με πάνω από 60 εκατ. νεκρούς στις 30 χώρες που ενεπλάκησαν στον πόλεμο.

Καθοριστική υπήρξε στην αντιφασιστική νίκη η συνεισφορά των κομμουνιστών, και κυρίως της Σοβιετικής Ένωσης, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για τη συντριβή του φασισμού.
Η Σοβιετική Ένωση σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των δυνάμεων του Άξονα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μόνο στο Λένινγκραντ, ο σοβιετικός λαός και στρατός παρέμειναν αλύγιστοι υπερασπιστές της πόλης στην πολιορκία που κράτησε 872 μέρες και κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 σοβιετικούς πολίτες! Σε εξόχως δραματικές, κολοσσιαίων διαστάσεων μάχες, η ΕΣΣΔ, ο σοβιετικός λαός και στρατός, έσπασαν τη σπονδυλική στήλη του φασιστικού θηρίου και άνοιξαν το δρόμο προς την τελική νίκη. Χωρίς τον ηρωισμό και τις θυσίες των σοβιετικών μαχητών και πολιτών ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά ζοφερή για την ανθρωπότητα κατάληξη. Η δύναμη της ΕΣΣΔ έσωσε τον πολιτισμό από την πιο βάρβαρη κι εγκληματική δύναμη που γέννησε η κεφαλαιοκρατική κοινωνία, τον ναζισμό-φασισμό.
Κορυφαία υπήρξε η συνεισφορά σε αυτό το ηρωικό έπος, της κομμουνιστικής και επαναστατικής Αριστεράς και στις άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, καταφέρνοντας να εκφράσει μια αυθεντική λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση και να κλονίσει ή ακόμα και να ανατρέψει πολλά παλιά αντιλαϊκά καθεστώτα. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες στην Ευρώπη καθώς και μια σειρά εργατικές κατακτήσεις έχουν τις ρίζες τους σ’ αυτήν ακριβώς την περίοδο, που εκατομμύρια εργαζόμενων αμφισβήτησαν τον «παλιό κόσμο» και τις αστικές τάξεις.
Σήμερα, 74 χρόνια μετά,  το αστικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στην Ευρώπη συνεχίζει την εναγώνια προσπάθειά του να κλείσει το ρήγμα που είχαν ανοίξει η αντιφασιστική πάλη και οι αντικαπιταλιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων. Σε μια Ευρώπη όπου επανέρχεται απειλητικά το φάντασμα του νεοναζισμού, του νεοφασισμού, της εξτρεμιστικής, ξενοφοβικής, ρατσιστικής και βαθιάς αντιδραστικής ακροδεξιάς σε πλήθος εκδοχών της, αλλά έχοντας πάντα στο DNA τα «γονίδια» του πιστού υπηρέτη και μπράβου των καπιταλιστών.
Δεν είναι τυχαίος σε αυτή την εξέλιξη ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνει τα πάντα για να κυριαρχήσει η λήθη στη συνείδηση των λαών και ειδικά της νεολαίας στην Ευρώπη, τολμώντας μάλιστα να «εξισώνει» τον κομμουνισμό με τον ναζισμό! Γι’ αυτό έσπευσε να ορίσει την 9η Μαΐου ως «ημέρα της Ευρώπης», επειδή την ίδια μέρα,  το 1950, υπήρξε η συμφωνία «άνθρακος και χάλυβος» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, προάγγελος της ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ!  
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, οι δυνάμεις του μαχόμενου ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος δεν ξεχνούν του την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών!

Δίνουμε με όλες τις δυνάμεις μας και σήμερα τον αγώνα ενάντια στον σύγχρονο κοινωνικό «πόλεμο» του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και το εγχώριο και υπερεθνικό αστικό προσωπικό, που υλοποιεί κατά γράμμα τις κυρίαρχες πολιτικές της ΕΕ.
Σήμερα, αντιμέτωποι με όλη τη μέχρι τώρα εμπειρία των μνημονίων και των πολιτικών των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, μπορούμε να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο: το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, ένα δρόμο ανατροπής και ελπίδας.

...τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.