6 Μαΐου 2019

Να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι – Όχι στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για να πέσει η ηγεσία της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής στα μαλακά!


Σήμερα, Δευτέρα 6/5, το Εφετείο καταδίκασε εκ νέου τους φασίστες δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, τονίζοντας ότι το έγκλημα τελέστηκε από κοινού με δόλο και με διαδοχικές πράξεις που επέφεραν τον θάνατο. Πρόκειται για μία ακόμη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος: κάθε υπόθεση φασιστικού εγκλήματος, επίθεσης σε μετανάστες ή αντιφασίστες, απόπειρα δολοφονίας ή δολοφονία, από τα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, δεν είναι δεδομένο ούτε ότι θα φτάσει στο δικαστήριο ούτε ότι θα οδηγήσει σε καταδίκη. Το εμποδίζουν πρώτα από όλα η στάση της αστυνομίας και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Άλλωστε, χωρίς τις πλάτες του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών, δεν θα μπορούσε να είχε απλωθεί το φασιστικό δηλητήριο. Το αντιφασιστικό κίνημα είναι εκείνο που αποφασιστικά, στο δρόμο, στα σχολεία, στις γειτονιές και στις αίθουσες των δικαστηρίων παλεύει για το ξερίζωμα και την καταδίκη του φασισμού.


«Δωράκι» στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής η αλλαγή στο 187 του Ποινικού Κώδικα

Η απόπειρα της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ με το νέο σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης Ποινικού Κώδικα για αλλαγή του άρθρου 187 (συγκρότηση, ένταξη και διευθυνση εγκληματικής  οργάνωσης) δεν είναι μόνο μια απαράδεκτη πολιτικά αλλά κυρίως μια επικίνδυνη ενέργεια, καθώς έτσι πέφτει στα μαλακά, αν τελικά καταδικαστεί,  η ηγεσία της νεοναζιστικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, με τη μεταρρύθμιση του άρθρου 187 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα όπως προτείνεται, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από αυτοτελές αδίκημα που είναι σήμερα μετατρέπεται σε απλή επιβαρρυντική περίσταση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Αν ψηφιστεί αυτή η αλλαγή, η ηγεσία, με βάση πάντα την αρχή ότι εφαρμόζονται πάντα για τους κατηγορουμένους οι ευνοϊκότερες διατάξεις από τα δικαστήρια, σε περίπτωση καταδίκης της, θα καταδικαστεί σε ποινές περίπου ίδιες με τα απλά μέλη που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Παραμονές εκλογών η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που θυμάται το… «προοδευτικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό, στην πράξη μεθοδεύει νομοθετικές ρυθμίσεις σαν αυτές που παρουσιάσαμε παραπάνω, την ώρα που έχει καθοριστικές ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ ξέπλυνε πολιτικά τη Χρυσή Αυγή με την από κοινού παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών με τους βουλευτές της ναζιστικής συμμορίας στο Καστελόριζο.
Η καπιταλιστική κρίση και οι αστικές μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές και το μέλλον των μεσαίων και εργατικών στρωμάτων, οδήγησαν μεγάλο μέρος τους στην εξαθλίωση και την απόγνωση, δίνοντας εύφορο έδαφος στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Μεγαλύτερες ευθύνες όμως έχει το πολιτικό κλίμα που συστηματικά και για μεγάλο χρονικό καλλιέργησε τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Στον εθνικισμό των μακεδονικών συλλαλητηρίων της δεκαετίας του ‘90  η Χρυσή Αυγή βρήκε πρόσφορο έδαφος. Η θεσμοποίηση του ρατσισμού με τους φράχτες στον Έβρο, την επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και τη φυλάκιση των προσφύγων σε hot spot, oπως και η όξυνση της κρατικής καταστολής απέναντι στα κινήματα διαμόρφωσαν πολιτικά το έδαφος για ν’ αναπτυχθεί επίσης η δράση της Χρυσής Αυγής.  Σε όλους τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες και στην αντιπαράθεση των κινημάτων με το κράτος η Χρυσή Αυγή ήταν με την πλευρά του κράτους, των κατασταλτικών μηχανισμών και του κεφαλαίου, αρωγός των ΜΑΤ στη βία ενάντια στο λαό –γι’ αυτό και έχαιρε «ασυλίας» από την αστυνομία- και σε πολλές περιπτώσεις συνέχιζε εκεί που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τα ΜΑΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Δ.Κουσουρή, η οποία έγινε την περίοδο της κορύφωσης του αγώνα του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος ενάντια στο νόμο Αρσένη.   
Μεγάλο μέρος της εγκληματικής και αντεργατικής δράσης της εκτυλίχθηκε στη ρημαγμένη από την κρίση και τα μνημόνια Αττική, είτε αυτή ήταν δράση υπέρ των εφοπλιστών με τη δημιουργία εργοδοτικού – δουλεμπορικού σωματείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και με την κοινοβουλευτική της δράση υπέρ πάλι των εφοπλιστών, είτε με την εγκληματική της  δράση ενάντια σε συνδικαλιστές και μετανάστες εργάτες, όπως οι περιπτώσεις της  επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Η δράση τους μέσα στο περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, από το 2014 που εκλέχτηκαν, είχε ως μόνο στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και το κυνήγι των αριστερών, των προσφύγων και των μεταναστών.
Δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών εργατών επιχείρησε η Χρυσή Αυγή και στην περιοχή της Γκορυτσάς Ασπροπύργου, ενώ οργάνωσε εισβολές σε σπίτια, περιπολίες κουκουλοφόρων σε χώρους εργασίας των μεταναστών και νυχτερινά πογκρομ με την ανοχή της τοπικής αστυνομίας. Επιθέσεις ακόμα πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή σε αντιεξουσιαστικά στέκια και κοινωνικούς χώρους αλλά και σε σχολεία που έμπρακτα υπερασπίστηκαν  το δικαίωμα των προσφυγόπουλων σε μια ισότιμη με τα Ελληνόπουλα εκπαίδευση. Η εγκληματική της δράση κορυφώθηκε με τη δολοφονία του πακιστανού εργάτη Σαxζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα (17/01/2013) και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι (17/09/2013). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία και το κράτος έκαναν «τα στραβά μάτια» και ήταν το αντιφασιστικό κίνημα που έδωσε μάχες, μέσα στο Κερατσίνι, μέσα στον Ασπρόπυργο, μέσα στα σχολεία, μέσα στις γειτονιές, για να εκδιωχθούν οι φασίστες και να σταματήσουν την εγκληματική τους δράση.
Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση με το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Η φασιστική της δράση εμπεριέχει το εγκληματικό στοιχείο το οποίο εκφράζεται ιδεολογικά μέσω του ρατσισμού, της ιδεολογίας της φυλετικής ανωτερότητας, το αντικομμουνιστικό μένος και του μίσους απέναντι στο διαφορετικό και πρακτικά με τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου. Η  εγκληματική της δράση είναι και η πολιτική της πρόταση προς την αστική τάξη, η οποία μπορεί να μην είναι  η πρώτη στρατηγική επιλογή του αστισμού αυτή τη στιγμή, υπάρχει όμως στην ατζέντα των επιλογών του έστω και ως τελευταία λύση.
Η εγκληματική της δράση γίνεται με συστηματικό και  οργανωμένο τρόπο,  είναι προϊόν πολιτικής απόφασης της ηγεσίας της και εκτελείται ιεραρχικά, μέσω των Ταγμάτων Εφόδου, που προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο στους πολιτικούς της αντιπάλους, συνδικαλιστές, μέλη αριστερών, αντιρατσιστικών και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, μετανάστες εργάτες, τους ρομά και σε πολίτες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση του φασισμού, παρά μόνο το τσάκισμά του.
Οι φασίστες δεν έχουν καμιά θέση σε δημόσιους χώρους, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά ανοχή στη δράση τους. Στόχος είναι η κοινωνική και πολιτική απομόνωσή τους, η διάλυση της εγκληματικής – ναζιστικής συμμορίας και η καταδίκη της ηγεσίας της και των μελών της, όσων ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις. Αν σήμερα λογοδοτούν, έστω και με τη μεγάλη καθυστέρηση της  δίκης της Χρυσής Αυγής, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης του αντιφασιστικού κινήματος, ειδικά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η συντριβή της φασιστικής απειλής μπορεί να είναι  έργο του εργατικού κινήματος μόνο και όχι του κράτους. Ενός κινήματος που έχει συνειδητοποιήσει τη μεγάλη σημασία για την αποτροπή ανόδου του φασισμού στην κοινωνία, ότι ο φασισμός είναι η πιο επιθετική έκφραση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της σε όλα τα επίπεδα. Από την άλλη το κράτος ανέχτηκε τη δράση της Χρυσής Αυγής για δεκαετίες και κομμάτια ιδεολογικών και κατασταλτικών του μηχανισμών διευκόλυναν και στήριξαν τη δράση της. Την ίδια ανοχή και στήριξη στη Χρυσή Αυγή πρόσφεραν και τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε, με την προκλητική προβολή των εκπροσώπων της στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, με εκκλήσεις για συμμαχία με μια σοβαρή Χρυσή Αυγή και με την παρουσίαση της δολοφονίας του Π.Φύσσα ως μιας… «διαφοράς για το ποδόσφαιρο». Την ίδια ανοχή δείχνουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με την Ρ. Δούρου να παραχωρεί γραφεία και υπαλλήλους στην εγκληματική οργάνωση και τον Δήμαρχο Κορωπίου που αρχικά παραχώρησε το Δημαρχείο για να γίνει φιέστα της Χρυσής αυγής ανήμερα της 21ης Απριλίου –και εν συνεχεία αναγκάστηκε να το πάρει πίσω μετά τις αντιδράσεις.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σημαντικό πεδίο του αγώνα του εργατικού κινήματος ενάντια στο φασισμό και την αποτροπή της φασιστικής απειλής. Το ίδιο και η ισόβια καταδίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων από το Εφετείο του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.
Ως  Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του ανιφασιστικού κινήματος και στον ριζοσπαστικό – αντισυστημικό  προσανατολισμό του. Ο αγώνας ενάντια στη φασιστική απειλή είναι απόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αντικαπιταλιστικού αγώνα, ενάντια στο σύστημα που το γεννάει και τον εκθρέφει σε συγκεκριμένες φάσεις του. Είναι αγώνας ενάντια  στις πολιτικές του κεφαλαίου, τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , είναι αγώνας για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων ενάντια στο ρατσισμό των κρατικών πολιτικών και της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που φυλακίζει τους πρόσφυγες. Απαιτούμε και παλεύουμε για την κατάργηση αυτής της συμφωνίας.  Επιδιώκουμε την καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής μέσα από τη δίκη. Θεωρούμε ότι η δίκη δεν είναι ένα στενά νομικό  γεγονός  αλλά μια ενεργή πολιτική διαδικασία που χρειάζεται την εμπλοκή όλων μας και ότι η μέχρι τώρα δίωξη των φασιστών  φέρει το στίγμα της πάλης του αντιφασιστικού κινήματος.
Απαιτούμε και παλεύουμε για την αποτροπή της επίμαχης μεταρρύθμισης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία πρέπει να παραμείνει αυτοτελές αδίκημα και να μην μετατραπεί σε απλή επιβαρρυντκή περίσταση της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.  
Καμία θέση στους φασίστες σε  δημόσιους χώρους, στις γειτονιές, όχι παραχώρηση γραφείων από τους Δήμους και τις περιφέρειες. Είμαστε σταθερό και καθημερινό εμπόδιο στην όποια δράση τους. Να μην τους δοθούν θέσεις προεκλογικής προβολής των φασιστικών και ρατσιστικών τους απόψεων σε τηλεοπτικά πάνελ, ούτε να έχουν πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες ή προβολή από την Ε.Ρ.Τ. Να μην τους παραχωρηθουν χώροι για προεκλογικά περίπτερα  μπροστά στις επερχόμενες εκλογές από κανένα δήμο της χώρας.
Ορθώνουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το μιλιταρισμό, ιδέες και θέσεις που αποτελούν ιδεολογικό και πολιτικό θερμοκήπιο για την ανάπτυξη της ναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής. Yποδεχόμαστε  τους πρόσφυγες και στηρίζουμε τα δικαιώματά τους και τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.