7 Μαρτίου 2019

Να σταματήσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός για το πάρκο στο Γουδί


Οι όμορφες υποσχέσεις όμορφα καίγονται: από το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν ότι στο Γουδί θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, έχει περάσει πολύς καιρός -και χιλιάδες δεσμεύσεις που πήγαν στα σκουπίδια. Από την υπόσχεση για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, περάσαμε στην εξαγγελία Τσίπρα για γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί, κι όταν το σχέδιο ναυάγησε (για άλλους λόγους), ξαναγυρίσαμε στην υπόσχεση για πάρκο. Μόνο που τίποτε δεν υλοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση -μπας και περάσουν οι εκλογές, βρεθεί άλλος επιχειρηματίας που να ενδιαφέρεται για το πάρκο και ακούσουμε ξαφνικά σε ένα άλλο διάγγελμα ότι το πάρκο κόβεται σε φιλέτα και παραχωρείται...


Σε αυτά τα 4 χρόνια:

1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ειχε δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ήταν προϋπόθεση για να ισχύσει το ΠΔ 187/Δ/11 για την προστασία του Υμηττού, που περιλαμβάνει και το Πάρκο Γουδί. Η Μελέτη παραγγέλθηκε με χαρακτηριστική... καθυστέρηση, κι ενώ έχει κατατεθεί στο Υπουργείο, ο Σ. Φάμελλος ποιεί την νήσσαν, με αποτέλεσμα όποιος προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του ΠΔ του Πάρκου (όπως και πρόσφατα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Μπάντμιντον) να δικαιώνεται! Γιατί δεν κάνουν δεκτή την Μελέτη; Γιατί η Μελέτη βάζει τα όρια και τις χρήσεις του Υμηττού και του πάρκου στο Γουδί, κι αυτό προφανώς δεν το θέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

2. Δεν έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με παραχώρηση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου των εκτάσεων που προβλέπει ο ν.732/77. Αντιθέτως, ένα τμήμα του πάρκου έχει ήδη περάσει (μαζί με όλα τα δημόσια ακίνητα) στο "Υπερταμείο"!

3. Αντί να εφαρμοστεί η απόφαση του Σ.τ.Ε 1970/2012, με την οποία κηρύχθηκε αυθαίρετη η μόνιμη εγκατάσταση του Μπάντμιντον, το πάρκο έχει γεμίσει με νέες ασύμβατες χρήσεις, όπως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, σκοποβολή, γραφεία της ΕΠΟ.

4. Δεν έχει ιδρυθεί καν ο δημόσιος Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου.

Και βέβαια οι "δεσμεύσεις" και οι ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής έχουν μείνει στα χαρτιά...

Μόνο τα κινήματα μπορούν να επιβάλουν τη θέληση όλων μας να υπάρξει αυτός ο πνεύμονας πρασίνου στην Αττική. Το πάρκο Γουδί-Ιλισίων θα γίνει ένα πάρκο πρασίνου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ανοιχτό στον πολιτισμό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, χωρίς εμπορευματικές χρήσεις, μόνο με τους αγώνες των κατοίκων που θα το υπερασπιστούν!

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στηρίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τοπικών φορέων και πρωτοβουλιών την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ώρα 18:00 στο Πάρκο Χωροφυλακής (Λεωφόρος Μεσογείων). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.