7 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική για το νέο νόμο αρπαγής της λαϊκής κατοικίας


Έτοιμος για ψήφιση είναι ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο των Κατσέλη-Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασία της στέγης, έπειτα από συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι βέβαιο ότι:

·          Καταργείται η όποια δυνατότητα προσφυγής σε ειδική νομοθεσία για την προστασία του δικαιώματος στη στέγη, ενώ οι όποιες ρυθμίσεις περνούν στις τράπεζες χωρίς καθορισμένο νομικό πλαίσιο, αλλά με κριτήρια αξιολόγησης των δανειοληπτών με βάση τη συμπεριφορά τους!

·          Για πρώτη φορά ενεργοποιούνται οι όροι των δανειακών συμβάσεων σχετικά με την ευθύνη του εγγυητή, ενώ είναι σαφές και το γνωρίζουν όλοι, ότι οι όροι αυτοί υπογράφτηκαν καταχρηστικά από δανειολήπτες και εγγυητές με προφορικές βεβαιώσεις τραπεζικών στελεχών, ότι «αυτά είναι τυπικά». ‘Έχοντας ξεζουμίσει τους δανειολήπτες, τώρα στρέφονται στους εγγυητές, και έτσι αρχίζει ένας νέος κύκλος όπου στο στόχαστρο μπαίνει και η περιουσία του εγγυητή, εκτός από την περιουσία του δανειολήπτη. Η ενεργοποίηση τέτοιων όρων, στα πλαίσια των σημερινών συνθηκών ανεργίας, ψευτοεργασίας και οικονομικής ασφυξίας των νοικοκυριών, θα δημιουργήσει απίθανες κοινωνικές καταστάσεις, ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

·          Η προβλεπόμενη υποστήριξη της οφειλόμενης δόσης (που θα ορίζει πάντα η τράπεζα) με χρηματοδότηση από το κράτος  θα περιορίζεται στο πλαφόν των 50 εκατομμυρίων  ευρώ ανά  τράπεζα και ανά έτος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτή η άμεση κρατική επιδότηση των τραπεζών θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για τους δικαιούχους ή όταν θα τελειώνουν τα κρατικά χρήματα θα μπαίνουν νέοι “κόφτες” για να διαχειρίζονται οι τράπεζες τη φτώχεια μεταξύ των φτωχών.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν έρχεται να απαιτήσει επίδειξη μεγαλύτερου ζήλου στο ξεζούμισμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με αυστηρότερα χρηματικά και χρονικά όρια, για να «παταχθούν οι κακοπληρωτές». Και όλο αυτό το πλιάτσικο που αναμένεται να ξεκινήσει σε βάρος των ανήμπορων οικονομικά ήδη πλαισιώνεται με τη δέουσα δόση καταστολής από πλευράς κυβέρνησης, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις νέες διώξεις σε βάρος αγωνιστών και αγωνιστριών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, με χρήση αναβαθμισμένων μέσων, όπως η ταυτοποίηση μέσω βίντεο και φωτογραφιών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Η τρομοκρατία, σε καμία περίπτωση, δε θα καταβάλλει τις διαθέσεις όλων όσων αντιστέκονται στην καταπάτηση του δικαιώματος στη στέγη και κάθε άλλου λαϊκού δικαιώματος. Σαν Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, καλούμε τις κινήσεις πόλεις και τις συλλογικότητες γειτονιάς με τις οποίες δώσαμε μέχρι τώρα τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, τα ταξικά σωματεία εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους άνεργους, σε κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νέου νόμου - εκτρώματος. Αγωνιζόμαστε για:

·         Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγη. Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη, fund, κράτους.

·         Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.

·         Άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Το Γραφείο Τύπου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.