28 Μαρτίου 2019

Ίσα δικαιώματα σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες!



Δήλωση της Μάρθας Κιτσαντά, αναπληρώτριας δασκάλας, μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων εκπαιδευτικών, υποψήφιας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στον Τομέα Νήσων (Ύδρα).


“Οι αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικοί έχουμε λειψά δικαιώματα κατά την άδεια μητρότητας (κύησης, λοχείας, ανατροφής): κόντρα σε κάθε νομοθεσία και κάθε λογική, δεν δικαιούμαστε άδεια ασθένειας τέκνου, άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας.






Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας για την διάκριση ενάντια στις αναπληρώτριες μητέρες, που εξωθεί χιλιάδες συναδέλφισσές μας στο εκβιαστικό δίλημμα να διαλέξουν ανάμεσα στο παιδί ή τη δουλειά! Η θεσμοθέτηση των 3,5 μηνών άδειας ανατροφής, για προεκλογικούς καθαρά λόγους, προκαλεί μόνο την οργή μας. Αφού ξεπεράσουμε τους αναρίθμητους περιορισμούς που προκύπτουν για τη χρήση της το 2019, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση εδώ και χρόνια του εκπαιδευτικού κινήματος για εξίσωση των αδειών μονίμων-αναπληρωτών. 
Στην πραγματικότητα, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξακολουθούμε να πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό χρησιμοποιώντας τη δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη, μετά τη λήξη της προβλεπόμενης άδειας που θεσμοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Δυστυχώς, το αντεργατικό πλαίσιο δεν αφορά βέβαια μόνο την δημόσια εκπαίδευση! Στον ιδιωτικό τομέα τα κρούσματα απολύσεων για λόγους εγκυμοσύνης έχουν πληθύνει. Μόλις πριν από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε λευκή επιταγή στους εργοδότες να απολύουν ακόμη και εγκύους αν το “αιτιολογήσουν” επαρκώς. Βασικά δικαιώματα που για χρόνια πάλεψε το εργατικό κίνημα και το κίνημα γυναικών να κατιχυρωθούν, διαγράφονται στην πράξη ή μέσω των ντιρεκτίβων της ΕΕ.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στηρίζει τη σημερινή, 28/3, παράσταση διαμαρτυρίας στις 2μ.μ. στο Υπ. Εργασίας για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενης γυναίκας στη μητρότητα.
Ως εργαζόμενοι-ες δε θα επιτρέψουμε να συμβαίνει δίπλα μας αυτή η άδικη, παράλογη, εξευτελιστική μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των ίσων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κάθε ελαστικά εργαζόμενουστον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο διαρκής αγώνας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών συναντιέται με τις διεκδικήσεις και τη μάχη όλων των ελαστικά εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία, για τη μόνιμη και σταθερή εργασία όλων με ίσα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.