5 Οκτωβρίου 2023

Άϊντα Γκικουρία: Οι μετανάστ(ρι)ες πρώτης και δεύτερης γενιάς να στηρίξουμε τη φωνή των κινημάτων


Άρθρο της Γκικουρία Άϊντα, υποψήφια βόρειου τομέα

- εκπαιδευτικός πληροφορικής, ΔΣ ΣΕΠΕ "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ", μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σελιδοδείκτης" για την εκπαίδευση και την κοινωνία, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλβανών μεταναστών και αλληλέγγυων.

Οι μετανάστ(ρι)ες πρώτης και δεύτερης γενιάς να στηρίξουμε τη φωνή των κινημάτων

Ζούμε μαζί, είμαστε γείτονες, είμαστε συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας που όμως για πολλά χρόνια είμαστε αόρατοι. Είμαστε μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, ομογενείς και Aλβανοί, που έχουμε εργαστεί σκληρά εδώ και 30 χρόνια, στις πιο σκληρές δουλειές, συχνά ανασφάλιστοι, με χειρότερους μισθούς. Παράγουμε μεγάλο μέρος του πλούτου που απολαμβάνουμε όλοι. Είναι ώρα να έρθουμε στο προσκήνιο, να συμμετέχουμε ενεργά στην πολιτική ζωή, στην σωστή πλευρά, αυτήν όλων των εργαζομένων, μπροστά στα κινήματα και στους αγώνες για μια αξιοπρεπή και αξιοβίωτη ζωή για όλες και όλους.

Οι μετανάστριες και οι μετανάστες απαιτούν ίσα δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα στην εργασία με ασφάλιση και αξιοπρεπείς μισθούς, με προστασία από την πολιτεία για να μην πέφτουμε θύματα εργοδοτικής εκμετάλλευσης και εργατικών ατυχημάτων. Ίσα δικαιώματα και στη σύνταξη, χωρίς να τους “κλέβουν” τις εισφορές (νόμος Κατρούγκαλου τον οποίο εφαρμόζει η ΝΔ) θέτοντας παράλογες προϋποθέσεις, όπως τα 40 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής με ανάλογη μείωση των συντάξεων. Η σύνταξη είναι δικαίωμα που προκύπτει από τις εισφορές που έχουν ήδη πληρωθεί και όχι επίδομα πείνας.

Έχουν δικαίωμα να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα σε χώρους που να παρέχονται από δημόσιες δομές. Επίσης, στην πρώτη γενιά μεταναστών δεν έχει δοθεί ποτέ η ευκαιρία εκπαίδευσης και σωστής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καταδικάζοντάς τους σε μια συνεχή πάλη επιβίωσης σε ένα μη ισότιμο καθεστώς.

Συνεχίζει να είναι ζητούμενο το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μετά από τόσα πολλά χρόνια διαμονής και εργασίας στην χώρα.

Στηρίζουμε την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική! Στηρίζω τους κοινούς αγώνες γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Με τον ρεαλισμό των αναγκών μας μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική του κεφαλαίου.

Καλούμε τους μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς ανεξαρτήτως καταγωγής να στηρίξουμε τη φωνή των κινημάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διακρίσεις δεν οφείλονται στο ότι είμαστε ξένοι αλλά στο ότι είμαστε φτωχοί εργάτες. Τασσόμαστε ενάντια στο κεφάλαιο που μας θέλει καταπιεσμένους και ενάντια στην άνοδο του φασισμού.

Σας θέλουμε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.