3 Οκτωβρίου 2023

Πόσες φορές θα σου πουν προεκλογικά το ίδιο ψέμα;

Καταργείται δήθεν ο ΧΥΤΑ/Υ στο Γραμματικό!

Η ιστορία με τον ΧΥΤΑ/Υ στο Γραμματικό είναι παλιά. Πρόκειται για έργο που σχεδιάστηκε από το ΠΑΣΟΚ και προχώρησε επί περιφερειακής διοίκησης Σγουρού. Η Δούρου, προεκλογικά, το 2014 έδινε προσωπικές υποσχέσεις για την κατάργηση του ΧΥΤΑ/Υ. Ο Πατούλης, το 2019, τηρούσε «σιγή ιχθύος» προεκλογικά για να μην έχει καμία δέσμευση. Με το ξεκίνημα της θητείας του προχώρησε με πραξικοπηματικό τρόπο στην απόφαση για την ολοκλήρωση του έργου. Ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις, όπως η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της οδοποιίας για την πρόσβαση στον ΧΥΤΑ/Υ.
Σκηνικό εξαπάτησης για τη δήθεν κατάργηση του ΧΥΤΑ/Υ στήθηκε και κατά την έναρξη της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Ήρθε ο Πατούλης στην περιοχή, κατακαλόκαιρο, όντας ακόμη υποψήφιος, και ακολούθησαν τυμπανοκρουσίες από τοπικούς παράγοντες που ανήγγειλαν για άλλη μία φορά την κατάργηση του ΧΥΤΑ/Υ και τη μετατροπή του σε πάρκο φωτοβολταϊκών! Βέβαια ο Πατούλης δεν μίλησε ποτέ για φωτοβολταϊκά αλλά για «ενεργειακή αξιοποίηση», την οποία οι παρατρεχάμενοί του ερμήνευαν ως τοποθέτηση φωτοβολταϊκών...

Πόσες φορές θα κοροϊδέψουν τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής;

Ο ΧΥΤΑ/Υ στο Γραμματικό περιλαμβάνεται στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό που επεξεργάστηκε η διοίκηση Πατούλη. Είναι ένα από τα επονομαζόμενα «πάρκα κυκλικής οικονομίας» που προβλέπονται για τις περιοχές Γραμματικό, Φυλή, Σχιστό και περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής που δεν προσδιορίζεται – οι μνήμες από τους αγώνες της Κερατέας τους συγκράτησαν....

«Πάρκο» σημαίνει ΟΕΔΑ, σημαίνει δηλαδή εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων ΜΕΑ/ΜΑΑ, μονάδα κομποστοποίησης και ΧΥΤΑ/Υ. Δεν υπάρχει χωροθέτηση εργοστασίου που δεν συνοδεύεται από ΧΥΤΑ/Υ. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό πέρασε στο περιφερειακό συμβούλιο –με επεισοδιακό τρόπο– τον Σεπτέμβριο του 2022. Η συνεδρίαση ενέκρινε την ΣΜΠΕ με 47-47! Η πραγματικότητα είναι ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση του εργοστασίου σε εργολάβο έχει καθυστερήσει γιατί δεν έχει λήξει η μοιρασιά ανάμεσα στις 5-6 εταιρείες που εποφθαλμιούν το έργο. Το θέμα έχει παγώσει προσωρινά και θα επανεκκινηθεί μετά τις εκλογές... Άλλωστε, τα έργα που θεωρούνται άμεσα υλοποιήσιμα από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς κύκλους και εταιρείες είναι αυτά που προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό για το Γραμματικό και τη Φυλή!

Ο Χαρδαλιάς, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες, διακηρύσσει ότι θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων σε τρία χρόνια. Υπόσχεται δηλαδή την επιτάχυνση των έργων που προβλέπει ο σχεδιασμός κυβέρνησης (νέο ΕΣΔΑ) και περιφέρειας (νέος ΠΕΣΔΑ, συνέχεια του παλιού). Ο Σγουρός –πρωτεργάτης του έργου– έχει περιλάβει στους υποψήφιους του τον Καραμάνο, που ως στέλεχος της διοίκησης Δούρου είναι συνυπεύθυνος. Δεν έχουμε ξεχάσει ότι ο Καραμάνος εγκαλούσε τον Πατούλη επειδή δεν επιτάχυνε την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ/Υ, φοβούμενος τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ο Ιωακειμίδης δεν λέει κουβέντα για τον ΧΥΤΑ/Υ στο Γραμματικό και την όλη διαχείριση γιατί προσυπογράφει τον ίδιο σχεδιασμό. Άλλωστε, έχει στο ψηφοδέλτιο του μεγάλο μέρος περιφερειακών συμβούλων της Δούρου, οι οποίοι στήριξαν όλες τις αποφάσεις για την ολοκλήρωση του έργου στο Γραμματικό.

Σοβαρά ερωτηματικά υπάρχουν για την αφωνία του Δημητρίου (Οικολογική Συμμαχία). Είναι περίεργη τόσο η στάση του στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων –κατ΄ έξοχήν περιβαλλοντικό ζήτημα– όσο και στο θέμα της έγκρισης της ΣΜΠΕ για τον περιφερειακό σχεδιασμό, τον Σεπτέμβρη του 2022: με την απουσία του επέτρεψε στον Πατούλη να επιτύχει την έγκριση.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα ψέματα και την κοροϊδία. Να μην επιτρέψουν σε κανένα να ψεύδεται απροκάλυπτα την ώρα που προχωρούν έργα που καταστρέφουν τον τόπο τους και έχουν αλυσιδωτές συνέπειες για την Αττική. Αυτοί που καταστρέφουν τις ζωές μας και το περιβάλλον πρέπει να «μαυριστούν», να πάρουν μήνυμα ότι θα μας βρουν μπροστά τους συσπειρωμένους και αποφασισμένους να ακυρώσουμε τα σχέδια τους.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κατοίκων της Φυλής και του Γραμματικού. Θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα τους που αφορά όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Οκτώβρης 2023







Κάποιες από τις παρεμβάσεις μας στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως έχουν αναρτηθεί στο blog μας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.