2 Οκτωβρίου 2023

Συνέντευξη της Δέσποινας Κουτσούμπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η Δέσποινα Κουτσούμπα είναι μία από τους δύο περιφερειακούς συμβούλους που εκπροσωπούν την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στο τρέχον περιφερειακό συμβούλιο. Αρχαιολόγος δύτρια, έχει διατελέσει πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το 2014 ήταν επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και σήμερα κατεβαίνει υποψήφια στον Κεντρικό Τομέα με επικεφαλής τον Κώστα Τουλγαρίδη.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη κάνει λόγο για τις πολλές πλην άγνωστες αρμοδιότητας της Περιφέρειας στους πολίτες που τις μαθαίνουν σε καταστροφές και ακραίες καταστάσεις, όπως λέει, αλλά και για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του διεκδικητικού αγώνα της παράταξης εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της Δέσποινας Κουτσούμπα υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου στην Περιφέρεια Αττικής

Ερ: Είστε περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. Γιατί δεν κατεβήκατε εσείς επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική;

Απ: Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική είναι μια ζωντανή, πολυσυλλεκτική συλλογικότητα που δρα από το 2010 στην Περιφέρεια Αττικής και έχει ως βασική αρχή την δημοκρατική λειτουργία και την εναλλαγή στην εκπροσώπηση. Κανείς από μας δεν κάνει προσωπική εκλογική καμπάνια, όλοι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες είναι άνθρωποι με προσφορά στα κινήματα, ενεργοί πολίτες και όλοι μπορούν ισάξια να εκπροσωπήσουν την συλλογικότητά μας. Τα ιλλουστρασιόν φυλλάδια, οι προσωποκεντρικές επικοινωνιακές εκστρατείες, η λειτουργία με βάση τον επικεφαλής, δεν έχουν καμία θέση στην ριζοσπαστική αριστερά όπως την εννοούμε εμείς. Δεν γίνεται να ευαγγελίζεσαι μια κοινωνία ισότητας για όλους και όλες και να μην το κάνεις πράξη στο σήμερα. Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για την συλλογικότητα που δρα και όχι για την όποια προσωπικότητα. Όποιος μας ψηφίσει, γνωρίζει ότι κάνουμε εναλλαγή και στις θέσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ερ: Τι σημαίνει η δράση της Περιφέρειας Αττικής για τους πολίτες;

Απ: Η Περιφέρεια Αττικής έχει αρμοδιότητες σχεδόν σε όλα τα πεδία, από τη σχολική στέγη και τα σκουπίδια μέχρι τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα ρέματα και τον πολιτισμό. Επίσης διαθέτει τον μεγαλύτερο «κουμπαρά» στην Αττική. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολύ πιο απομακρυσμένη από την καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να μπορεί να «κρύβεται». Είναι παντού και πουθενά, δηλαδή. Αν ρωτήσει κανείς τους πολίτες της Αττικής σε ποια πράγματα έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια, μπορεί να μην γνωρίζουν. Το μαθαίνουν με τον δύσκολο τρόπο: όταν καίγονται εργοστάσια ανακύκλωσης εκλύοντας μεγάλες ποσότητες τοξικών, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Όταν αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα μέσα στο χιονιά χωρίς βοήθεια, στο οδικό δίκτυο που είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Όταν πλημμυρίζουν τα σπίτια τους από τα ελλιπή ή καταστροφικά αντιπλημμυρικά έργα, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Όταν καίγεται η Πάρνηθα ξανά, όταν υψώνονται τείχη στις παραλίες για να τους απαγορεύσουν την πρόσβαση, όταν το σχολείο των παιδιών τους είναι επικίνδυνο, όταν κλείνουν τα πάρκα στην Αττική ενώ έχει καύσωνα, αλλά δουλεύουν όλα τα Mall, τότε οι πολίτες πληροφορούνται το «έργο» της Περιφέρειας.

Ερ: Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν η περιφερειακή αρχή στην Αττική;

Απ: Στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, των εκατομμυρίων φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων, αυτό που χρειάζεται είναι να μπορούμε να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε όλοι και όλες. Αυτό σημαίνει όλες οι οικογένειες να έχουν σπίτι, ρεύμα, νερό και τροφή. Όλα τα παιδιά να έχουν δημόσιο σχολείο. Όλοι οι ηλικιωμένοι να έχουν βοήθεια στο σπίτι. Όλες οι κακοποιημένες γυναίκες να έχουν στέγη και φροντίδα. Όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαύσουν το αγαθό του πολιτισμού. Οι άνθρωποι με αναπηρίες να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι. Σημαίνει να προστατευτεί απόλυτα το περιβάλλον της Αττικής, οι ορεινοί όγκοι, τα ρέματα και τα ποτάμια, να πάψει το αίσχος των χωματερών που μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, για να μπορούμε να αναπνεύσουμε στην Αττική. Σημαίνει να υπάρχει αστικό πράσινο και ανοιχτά πάρκα σε κάθε γειτονιά, ελεύθερες παραλίες, δημόσιες συγκοινωνίες, πλατείες και ανοιχτοί χώροι πολιτισμού. Όλα αυτά χρειάζονται να διεκδικήσουμε έναν άλλο τρόπο σχεδιασμού της ζωής μας, που θα έχει στο κέντρο τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι το ιδιωτικό κέρδος και την εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης από το κεφάλαιο που λυμαίνεται σήμερα την Αττική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.