7 Οκτωβρίου 2023

Για το Πεδίον του Άρεως - Απαντήσεις της ΑΑΑ στο ερωτηματολόγιο της συλλογικότητας Εμείς στο Πεδίο του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως υπάγεται στην περιφέρεια και καθορίζεται από την πολιτική που εφαρμόζει. Η αλλαγή που έχει συμβεί στο ΠτΑ, κυρίως τα τελευταία χρόνια, υπαγορεύεται από την επιχειρηματική δράση, τους χορηγούς, την τουριστικοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατεύθυνση πρέπει να ανατραπεί! Θα αγωνιστούμε μαζί, και με κάθε συλλογικότητα που πιστεύει πως μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις σφες/σφους της "Συμμαχίας για την Ανατροπή" στην Αθήνα. 
Πιστεύουμε πως εκφράζουμε την ανάγκη της πλειοψηφίας των κατοίκων και εργαζόμενων για ένα πάρκο δημόσιο, ανοικτό στους κάτοικους, πράσινο, ελεύθερο από επιχειρηματικά και εμπορικά συμφέροντα, ικανό για αθλητισμό και πολιτισμό, κοινωνικοποίηση, με υποδομές για τους ποδηλάτες, τους ΑΜΕΑ. Στον αγώνα αυτό θα είμαστε μαζί!

Ερώτηση 1

Υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παράνομες καταλήψεις χώρων του Πεδίου του Άρεως από ιδιώτες μισθωτές. α) “Θέατρο Άλσος”: Το νέο μεταλλικό στέγαστρο έχει κριθεί παράνομο και κατεδαφιστέο (με βάση απόφαση ΣΥΠΟΘΑ) όπως και η κατασκευή στο βορεινό μέρος για τη κατασκευή πέργκολας γιατί είναι μέσα σε δασικό χώρο (απόφαση δασαρχείου). Δεν τηρείται ο όρος κοινοχρησίας – ενώ υπάρχει συμβατική υποχρέωση – και οι πόρτες προς τον υπόλοιπο χώρο του πάρκου παραμένουν κλειστές. β) “Green park”: Η περίφραξή του είναι παράνομη και είναι πέραν των ορίων της σύμβασής του, δεν τηρείται ο όρος της κοινοχρησίας (δεν έχει αφήσει τις 2 διόδους που προβλέπονται), έχει κοπεί δέντρο και έχουν αποψιλωθεί τα υπόλοιπα. Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινοχρησίας των κατειλημμένων χώρων.

 

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και οι παράνομες καταλήψεις χώρων του Πεδίου του Άρεως από τους ιδιώτες μισθωτές γίνονται με την συνενοχή, την ανοχή και τη διευκόλυνση των προηγούμενων διοικήσεων της περιφέρειας. Είναι η κατάληξη της λογικής που πατάει στην υποβάθμιση των δημόσιων χώρων, την υποχρηματοδότηση της λειτουργίας τους. Εξελίσσεται με την ανάπλαση των δημόσιων χώρων -στο έδαφος της εγκατάλειψης τους, για να καταλήξουν αυτοί να λειτουργούν με τους όρους και υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματιών. Θέλουμε να ανατρέχουμε αυτή την πολιτική. Μπορούμε να έχουμε και θα διεκδικήσουμε σύγχρονα, δημόσια -και δωρεάν, πράσινα, φιλικά πάρκα και το ΠτΑ είναι το πιο σημαντικό πάρκο στην Αθήνα. Θα στηρίξουμε, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο τους αγώνες για την αφαίρεση του παράνομου στεγάστρου του “Θεάτρου Άλσους”. Θα θέσουμε το θέμα των παράνομων πράξεων αποψίλωσης δέντρων και πρασίνου του “Green Park”, και του παράνομου κλεισίματος των 2 διόδων του ΠτΑ. Εκτιμούμε ότι ο δρόμος των αγωνιστικών πρωτοβουλιών θα ενισχύεται, καθώς και η επιχειρηματική δράση το επόμενο διάστημα θα θέλει να περικόπτει δικαιώματα των κατοίκων στον ελεύθερο χώρο. Η ακόρεστη όρεξη των συμφερόντων γύρω από το ΠτΑ, ιστορικά υπάρχουν (βλ. λειτουργία του πανελληνίου).

 

Ερώτηση 2

Η ηχορύπανση και το παράνομο παρκάρισμα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός του Πεδίου του Άρεως και στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Διαρκής μετατροπή τμήματος της πλατείας και του τμήματος του αλσυλλίου πάνω από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) σε parking από το “θέατρο Άλσος” και το “cafe-bar Tropicana”. Επιπλέον η ηχορύπανση είναι διαρκής πηγή όχλησης της πανίδας και των επισκεπτών του πάρκου καθώς και των περιοίκων. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα για την εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων και αν ναι, ποιων;

 

Θεωρούμε πως η λειτουργία του Θεάτρου Άλσους και του “Green Park” δεν πληροί βασικούς όρους ως προς τις οχλήσεις, την λειτουργία του ΠτΑ υπέρ των κατοίκων, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στη γειτονιά, την φωτο-ρύπανση και την ηχορύπανση, την παράνομη κατάληψη δημοσίων χώρων, την παράνομη στάθμευση. Είμαστε ενάντια σε αυτού του τύπου τις δραστηριότητες και θα θέσουμε το θέμα της καταπάτησης των όρων των συμβάσεων παραχώρησης των χώρων του ΠτΑ και της κατάργησής τους! Πιστεύουμε πως η αδειοδότηση τους, με ευθύνη και της διοίκησης Δούρου και της διοίκησης Πατούλη, είναι σκανδαλώδης, δεν πληροί καμιά προϋπόθεση και σχεδιασμό κυκλοφοριακού φόρτου, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην κατοικία, περιλαμβάνει το δικαίωμα της ανθρώπινης διαβίωσης, μακριά από τα φώτα και το θόρυβο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο ΠτΑ και στην πλατεία πρωτομαγιάς.

 

Ερώτηση 3

Για την πλατεία Πρωτομαγιάς: α) Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Πλατείας Πρωτομαγιάς για τουλάχιστον μία οκταετία από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, με σκοπό να την μετατρέψει σε ένα τεράστιο διαρκές εργοτάξιο. Ο σταθμός “δικαστήρια” είναι ο μόνος σταθμός από τους κατασκευαζόμενους στη “γραμμή 4” του μετρό στον οποίο η κατάληψη του επιπλέον χώρου (αυτού που διεκδικούμε να μην καταληφθεί) είναι τόσο έξω από την κάτοψη του σταθμού, που δεν φαίνεται καν στα σχέδια των κατόψεων που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Σημειώνουμε, επιπλέον ότι δεν υπάρχει Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που προβλέπεται και από την γενική πρόβλεψη περιβαλλοντικων όρων για όλους τους σταθμούς αυτής της φάσης της γραμμής 4 του μετρό (ΑΕΠΟ), η οποία προβλέπει και συγκεκριμένα ότι πρέπει να καταλαμβάνονται οι ελάχιστοι δυνατοί χώροι και να υπάρχει τεκμηρίωση για την οποιαδήποτε κατάληψη χώρων. Το να στερηθούμε έναν από τους σπάνιους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα για τόσα χρόνια – για λόγους που μπορούν να εξυπηρετηθούν από καταλήψεις/μισθώσεις ιδιωτικών χώρων – είναι πέρα από κάθε λογική. Διεκδικούμε, επίσης, να υπάρξει άμεση συντήρηση της πλατείας και του στατικού συστήματος της γέφυρας στην οδό Μουστοξύδη, και να βελτιωθεί η κατάσταση σε ζητήματα υποδομών (φωτισμός, πράσινο, τοποθέτηση βρυσών). Ποια είναι η θέση σας και ποιες ενέργειες σκέφτεστε να ακολουθήσετε;

 

Θεωρούμε πως στην πλατεία Πρωτομαγιάς (αλλά και στην πλατεία Εξαρχείων) η μελέτη, η σχεδίαση και η εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών ενσωματώνει πρωτίστως τις ανάγκες μιας πόλης για τις ανάγκες του κεφαλαίου, και επομένως κάτοικοι των περιοχών βλέπουν πλατείες και ελεύθερους χώρους να καταλαμβάνονται από τους εργολάβους. Τα συγκοινωνιακά έργα, όπως το Μετρό είναι αναγκαία και μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο πράσινη Αττική, αλλά ο σχεδιασμός τους και η εκτέλεσή τους δεν γίνεται με αυτά τα κριτήρια. Η ιστορία των δημοσίων έργων -και των ιδιωτικών όπως στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη δυτική Αττική και αλλού,  είναι μια ιστορία καταπάτησης και εκχώρησης  δημοσίων χώρων. Για αυτό τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, με ολική αντιπλημμυρική διευθέτηση στο σύνολο των λεκανών απορροής ποταμών δεν είναι προτεραιότητα. Για αυτό η Αττική έχει βασική κυκλοφοριακή αρτηρία την παρατημένη και επικίνδυνη Λ. Κηφισού. Για αυτό η χρήση του ΙΧ είναι η βασική επιλογή των κυβερνήσεων.

 Ως εκ τούτου θα είμαστε παρούσες και παρόντες σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων όπως αυτός στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Η πλατεία Πρωτομαγιάς πρέπει να αναβαθμιστεί, να συντηρηθεί, να φυτευτεί και να φωταγωγηθεί με δημόσια δαπάνη και να φιλοξενεί τους κατοίκους.

Κάθε αγώνας αντικατοπτρίζει τη θέληση των πολλών και μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς. Επομένως δεν θεωρούμε κάθε έργο ικανό να συμπεριλάβει τους όρους μιας αξιο-βίωτης ζωής. Το αντίθετο πρέπει εμείς να διεκδικήσουμε την πόλη που μας αξίζει!

 

 

Ερώτηση 4

Βελτίωση της κατάστασης των παιδικών χαρών και δημιουργία νέου χώρου με όργανα γυμναστικής για την απασχόληση εφήβων σε υπάρχοντα χέρσο χώρο, όπως και όργανα γυμναστικής για χρήση από τους ενήλικες.

 

Υποστηρίζουμε την ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση των παιδικών χαρών του ΠτΑ. Με τον τρόπο αυτό το ΠτΑ θα είναι ένα χώρος αναψυχής, απελευθερωτικών παιδαγωγικών πρακτικών με κέντρο τον νέο άνθρωπο, ελεύθερής κοινωνικοποίησης. Οι παιδικές χαρές, ειδικά στην αθήνα του Μπακογιάννη, είναι παρατημένες και επικίνδυνες. Ειδικά οι κάτοικοι των Εξαρχείων, αλλά και τις Κυψέλης έχουν μοναδική διέξοδο το Πεδίον του Άρεως προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να έχουν ελεύθερο χώρο για έκφραση και δημιουργικό παιχνίδι. Επιπλέον θα παλέψουμε για ΠτΑ εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις που να ενισχύουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Πρέπει να έχουμε ελεύθερους, δημόσιους χώρους σαν ικανή και αναγκαία συνθήκη για αγώνες νικηφόρους και ανατρεπτικούς! Δεν είμαστε υπέρ ενός πάρκου, ντεκόρ για τους επισκέπτες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός του Πεδίου του Άρεως. Δεν είμαστε υπέρ των πάρκων που υιοθετούνται από τους ιδιώτες χορηγούς, οι οποίοι χρηματοδοτούν όχι παιδικές χαρές και ανάγκες αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά τα δράσεις δικών τους συμφερόντων

 

Ερώτηση 5

Πολύ μεγάλο μέρος του Πεδίου του Άρεως καταλαμβάνεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – άνω των 4 μηνών το χρόνο – από εμπορικά παζάρια και εκθέσεις, καθώς και από τις διαδικασίες στησίματος και ξεστησίματός τους. Ως συλλογικότητα διεκδικούμε να μην διεξάγονται αυτού του τύπου εκδηλώσεις και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πεδίο του Άρεως, καθώς αποστερούν τεράστιο τμήμα του από τον ίδιο το χαρακτήρα του ως πάρκου, δηλαδή ενός χώρου αναψυχής, δροσιάς, ξεκούρασης, κοινωνικοποίησης, παιχνιδιού, ήπιου αθλητισμού, ξεγνοιασιάς. Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα;

 

Δεν είμαστε υπέρ της εμπορευματικής χρήσης των χώρων του Πεδίου του Άρεως. Οι χώροι αυτοί είναι πολύτιμοι για τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας. Οι κάτοικοι του κέντρου έχουν πλησίον τους τους λιγότερους ελεύθερους χώρους και ταυτόχρονα τους περισσότερους εμπορικούς χώρους, με πλήθος πολυκαταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από αυτό. Επιπλέον στο κέντρο οι ελεύθεροι χώροι μειώνονται ακόμα περισσότερο, όπως γίνεται με την ανάπλαση του λόγου του Στρέφη, το κλείσιμο της πλατείας Εξαρχείων, την κατάληψη της πλατείας Πρωτομαγιάς, την καταπάτηση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, την κατάληψη του πάρκου Δρακοπούλου. Οι δράσεις για την υπεράσπιση του πάρκου ως χώρου αναψυχής, δροσιάς, ξεκούρασης, κοινωνικοποίησης, παιχνιδιού, ήπιου αθλητισμού, ξεγνοιασιάς είναι ο δρόμος που επιλέγουμε ενώ θα καταψηφίσουμε την μακρόχρονη διεξαγωγή εμπορικών παζαριών στο Πεδίον του Άρεως μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Επιλέγουμε τον δρόμο της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, του δομημένου χώρου και του φυσικού πλούτου, του δικαιώματος στην πόλη και στην κατοικία. Για κατοχύρωση ελεύθερων δημόσιων χώρων μέσα στον αστικό ιστό, για ελεύθερη πρόσβαση στα πάρκα, στις πλατείες, για χώρους άθλησης και αναψυχής κόντρα στην εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών.

Ερώτηση 6

Οι χρήστ(ρι)ες του πάρκου ζητάμε να λειτουργήσει πάρκο σκύλων, που θα διευκολύνει την συνύπαρξη σκύλων και ανθρώπων στο πάρκο. Τι προτίθεστε να κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση;

 

Είμαστε υπέρ του πάρκου σκύλων στο Πεδίον του Άρεως, σε χώρο κατάλληλα εξοπλισμένο και συντηρημένο για τις ανάγκες των σκύλων και των ιδιοκτητών / ριων και με πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού.  Είμαστε ενάντια στην ιδιωτική λειτουργία πάρκου σκύλου στο Πεδίον του Άρεως (και αλλού). Είμαστε υπέρ η συντήρηση και λειτουργία των χώρων του πάρκου να είναι κ με μόνιμο προσωπικό της περιφέρειας και όχι εργολάβου.

 

Ερώτηση 7

Η άποψή μας είναι ότι δεν επιτρέπεται ιδιωτικοί φορείς να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν έργα, χωρίς καν να έχει προηγηθεί διαβούλευση και διαγωνισμός, εντός ενός δημόσιου χώρου όπως το πάρκο. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθούνται τέτοιες διαδικασίες υπό την “αιγίδα” της “Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση”. Επιπλέον, η “Στέγη” χρησιμοποιεί ορισμένες χρονιές το πάρκο ως εκθεσιακό χώρο με γιγαντιαίες και θορυβώδεις εγκαταστάσεις. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα;

 

Η λογική της “υιοθεσίας” δημοσίων χώρων και πάρκων, εν προκειμένω είναι η “Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση” και το Πεδίον του Άρεως, έχει ήδη δοκιμαστεί με την υιοθέτηση των πάρκων τσέπης από ιδιώτες, που εξήγγειλε ο Μπακογιάννης. Αυτή η λογική δεν οδήγησε σε νέα πάρκα, σύγχρονα και εξοπλισμένα, αλλά στην πρόσκαιρη υιοθεσία τους και στην εγκατάλειψη τους στη συνέχεια. Η περιφέρεια Αττικής αλλά και ο δήμος δεν είναι προστάτης των δημοσίων χώρων και πάρκων αλλά συνεχιστής του κεντρικού κράτους και επενδυτής σε ξενοδοχειακά, εμπορικά και οικιστικά Project. Η εκχώρηση του Ελληνικού δείχνει πως εννοούν την ανάπλαση δημόσιων χώρων, ως συμπλήρωμα των εμπορικών πύργων, χλιδάτων κατοικιών και γιγαντιαίων εμπορικών κέντρων.


 

Ερώτηση 8

Η λειτουργία, η συντήρηση και η προστασία του πάρκου χρειάζεται να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας που γνωρίζουν το πάρκο και τις ανάγκες των επισκεπτ(ρι)ών του και όχι μέσω εργολαβιών.

 

Υπάρχει ανάγκη για απασχόληση μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης, κηποτεχνίας, πυρασφάλειας και εκπαίδευσης στο Πεδίον του Άρεως. Οι εργαζόμενοι στο Πεδίον του Άρεως πρέπει να έχουν σταθερές εργασιακές σχέσεις εφόσον ικανοποιούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την καλή λειτουργεία του πάρκου. Επιπλέον το ΠτΑ πρέπει να έχει ικανό προσωπικό με αέσα ατομικής προστασίας και μέσα πυρασφάλειας, ώστε να διασφαλίζεται έναντι πυρκαγιάς και να αρθεί κάθε περίπτωση του απαράδεκτου κλεισίματος που εφάρμοσε η διοίκηση Πατούλη και που δίκαια έσπασε με τη δράση σας. Είμαστε ενάντια στο καθεστώς των οκτάμηνων συμβάσεων των εργαζομένων που τώρα απασχολούνται στο ΠτΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.