3 Μαΐου 2019

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο ΧΥΤΑ Φυλής την Κυριακή 5 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι

Κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαχείριση των απορριμμάτων, συνεχίζοντας την ίδια καταστροφική για το περιβάλλον διαχείριση με μόλις το 5% να ανακυκλώνεται, ενώ το 88% θάβεται στη Φυλή συνεχίζοντας τις “επιδόσεις” της διαχείρισης επί Σγουρού. Η Φυλή βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς έχει λιγότερο από ένα χρόνο δυνατότητα να συνεχίζει να θάβεται εκεί ο όγκος των απορριμμάτων.

Επί 5 χρόνια η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό για να κλείσει την χωματερή ή έστω για να μειώσει τις μολυσματικές εγκαταστάσεις, αλλά, αντίθετα, επέκτεινε τη Φυλή, συνεχίζοντας την ταφή αμείωτα, ανανέωσε τη λειτουργία του ΕΜΑΚ ενώ  συνεχίζει τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα όπου δίπλα στις κατοικημένες περιοχές καίγονται νοσοκομειακά και άλλα επικίνδυνα απόβλητα – ανεξέλεγκτα με απροσδιόριστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.


Τώρα – λίγες μέρες πριν από τις εκλογές - επανέρχεται ξεδιάντροπα με την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ ΦΥΛΉΣ με νέο εργοστάσιο για να διπλασιάσει σχεδόν τη δυναμικότητα από 250.000 τόνους σε 450.000!! Πατούλης και Σγουρός “κάνουν την πάπια” και δεν αντιτίθενται στην επέκταση του ΕΜΑΚ στη Φυλή. Μπορεί να εξαντλούνται σε κοκορομαχίες για τα δευτερεύοντα αλλά να συμφωνούν, είτε ανοικτά είτε σιωπηλά, στα κρίσιμα ζητήματα και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών κερδών και συμφερόντων.

Όλα τα παραπάνω δρομολογούν – με την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής και την ουσιαστική αποδοχή των Πατούλη και Σγουρού – μια νέα επέκταση στη Γ΄ φάση στη Φυλή με ταυτόχρονη έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ/Υ στο Γραμματικό για να συνεχίσουν το “πάρτυ” κερδών τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων και κερδοσκοπούν συνεχίζοντας την πλέον επιβλαβή για το περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων. Τα απορρίμματα σχεδόν στο σύνολό τους – σύμμεικτα – θα συνεχίσουν να θάβονται, νέες εκτάσεις στην Αττική θα καταστρέφονται, οι τοξικοί ρύποι θα αυξάνονται, τα επικίνδυνα στραγγίσματα θα συνεχίσουν να μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και το έδαφος και οι μολυσματικές ασθένειες και ο θάνατος θα χτυπάει το λαό των γειτονικών δήμων – Φυλής - Άνω Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων - Καματερού,  Ίλιον, Πετρούπολης, συνολικά της πολύπαθης Δυτικής Αττικής και ευρύτερα της Αττικής. 

Αυτό το έγκλημα δε θα το επιτρέψουμε. Ήδη, μετά την κινητοποίηση στον ΕΣΔΝΑ τη Μ. Τρίτη, υποχρεώσαμε, σε πρώτη φάση, την ακύρωση της συζήτησης της επέκτασης στο ΕΜΑΚ στη Φυλή. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, ώστε να μην το επαναφέρουν στη συζήτηση.

-Καμία επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής
-Να κλείσει τώρα η Φυλή με δεσμευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και να προχωρήσουμε σε μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και όχι του κέρδους του ιδιώτη.
-Όχι στη λειτουργία του ΧΥΤΑ/Υ Γραμματικού.

Όλοι και όλες μαζί να υπερασπιστούμε τη ζωή μας στην Αττική

 Συνεχίζουμε τον αγώνα για να κλείσει η Φυλή και να προχωρήσει μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και τη συμβολική κατάληψη της Γ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής την Κυριακή 5 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι (στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.