7 Μαΐου 2019

Νέα εμπόδια στην συμμετοχή των περιφερειακών συνδυασμών που δεν στηρίζονται σε σπόνσορες και κόμματα φέρνει η εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26 Μάη!




Προ ημερησίας διάταξης θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής φέρνει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την εγκύκλιο διεξαγωγής των εκλογών, και ειδικά για το σημείο που αλλάζει τον τρόπο διανομής των ψηφοδελτίων των περιφερειακών συνδυασμών που ίσχυσε σε όλες τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα τα ψηφοδέλτια παραδίδονταν από τους συνδυασμούς στην Περιφέρεια και από εκεί με ευθύνη των υπηρεσιών μοιράζονταν στους Δήμους και στα εκλογικά κέντρα, τώρα ορίζει ότι «Οι συνδυασμοί οφείλουν να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια, με απόδειξη, στον οικείο δήμαρχο, οκτώ (8) τουλάχιστον μέρες πριν από την ψηφοφορία». Πρακτικά στην Αττική σημαίνει να παραδοθούν ψηφοδέλτια σε 66 Δήμους, μεταξύ αυτών και τα νησιά! Δηλαδή ένα νέο υπέρογκο, δυσβάσταχτο κόστος για μεταφορικά, για κάτι που είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να κάνουν!


Δείτε όλο το προ ημερησίας διάταξης θέμα, όπως το θέτει στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο ο Νίκος Αδαμόπουλος:

ΘΕΜΑ: Μία ακόμη αντιδημοκρατική μεθόδευση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αποτραπεί!

Οι νέο όροι διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν καταλήξει να είναι εντελώς αντιδημοκρατικοί! Για κάθε συνδυασμό, που στηρίζεται στους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων και όχι σε κοινοβουλευτικά κόμματα με κρατικές επιχορηγήσεις, σε επιτελεία και οικονομικούς παράγοντες, οι όροι και οι υποχρεώσεις που έχουν τεθεί είναι τόσο ασφυκτικοί και απαγορευτικοί, ώστε αποδεικνύεται ότι τελικά στοχεύουν στον αποκλεισμό και όχι στην διαφάνεια και την πάταξη της διαπλοκής, όπως επικαλούνται. Τα περί διευκόλυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αποτελούν μια ακόμα απάτη.
Πέρα από τα οικονομικά εμπόδια για τα παράβολα και την εκτύπωση των ψηφοδελτίων (με το κόστος του χαρτιού να αποτελεί πάνω από τα 2/3 του συνολικού κόστους, αφού το χαρτί για τα ψηφοδέλτια δεν έχει ατέλεια, σε αντίθεση με τις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές όπου ισχύει η ατέλεια και αφού το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε την επέκταση της ατέλειας στις τοπικές εκλογές!), τώρα τίθεται άλλο ένα εμπόδιο:
Στη σελίδα 38 της Εγκυκλίου αρ. 13 για την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αλλάξει τον τρόπο διανομής των ψηφοδελτίων των περιφερειακών συνδυασμών που ίσχυσε σε όλες τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα τα ψηφοδέλτια παραδίδονταν από τους συνδυασμούς στην Περιφέρεια και από εκεί με ευθύνη των υπηρεσιών μοιράζονταν στους Δήμους και στα εκλογικά κέντρα, τώρα ορίζει ότι «Οι συνδυασμοί οφείλουν να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια, με απόδειξη, στον οικείο δήμαρχο, οκτώ (8) τουλάχιστον μέρες πριν από την ψηφοφορία». Πρακτικά στην Αττική σημαίνει να παραδοθούν ψηφοδέλτια σε 66 Δήμους, μεταξύ αυτών και τα νησιά! Δηλαδή ένα νέο υπέρογκο, δυσβάσταχτο κόστος για μεταφορικά, για κάτι που είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να κάνουν!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ το αντιδημοκρατικό πλαίσιο εμποδίων συμμετοχής στις τοπικές εκλογές των κινήσεων που δεν δέχονται καμιά κρατική χρηματοδότηση.
ΖΗΤΑΜΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας, για λόγους δημοκρατίας να πάρει απόφαση και να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει η εγκύκλιος και να επανέλθει στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι προηγούμενες εκλογές.

Νίκος Αδαμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.