10 Μαΐου 2019

Εκατοντάδες νήπια θα στεγαστούν σε λυόμενες αίθουσες, ενώ μπορούσαν να κατασκευαστούν αίθουσες από το δημόσιο


Δήλωση του Σάκη Παπαδόπουλου, υποψήφιου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Ανατολική Αττική και γενικού Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ


Με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης υπονομεύεται το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δίχρονη προσχολική αγωγή! Ενώ ο Γαβρόγλου επαίρεται ότι θεσμοθέτησε τη δίχρονη προσχολική αγωγή, που ήταν αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για πολλά χρόνια, αλλά και επιβεβλημένη με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, ο ίδιος την υπονομεύει βάναυσα.


Τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν έγκαιρα ένα πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Αντίθετα κάθε χρόνο –ακόμα και για το «μεταμνημονιακό» 2019- κόβουν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σύγχρονων σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Ο δημόσιος τεχνικός φορέας που είναι αρμόδιος για την κατασκευή σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων υπονομεύτηκε και ξεδοντιάστηκε εν μέσω μνημονίων και με τον πολιτικό υπολογισμό να δοθούν όλα στους εργολάβους. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συγχώνευσε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) με το τεχνικό τμήμα της ΚΕΔ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ διαμορφώνοντας τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚΤΥΠ ΑΕ), ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ΚΤΥΠ στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων(!). Όταν τελικά με τους αγώνες των εργαζομένων η ΚΤΥΠ εξαιρέθηκε από το Υπερταμείο, την αποψίλωσαν από τεχνικό προσωπικό, μετατάσσοντας τα 2/3 των μηχανικών!!

Ενώ θεσμοθέτησαν την δίχρονη προσχολική αγωγή, δεν έβαλαν μπροστά ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης, που ήταν απαραίτητο για να στεγαστούν τα νήπια, αλλά ήρθαν στο παρά 5 επικαλούμενοι μία κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν, να γεμίσουν τη χώρα με λυόμενα στα οποία θα πάνε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μικρά παιδιά!  Παράλληλα δε, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία, ιδιαίτερα στην Αττική, αφού δίνουν τη δυνατότητα να περιοριστεί η αυλή των σχολείων για να τοποθετηθούν οι λυόμενες αίθουσες!

Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που τα χρήματα από το ΠΕΠ Αττικής, αντί να πάνε σε σχολικές αίθουσες, κατευθύνονται στην… COSCO!

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην ΚΤΥΠ πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης που να καλύπτει όλα τα νήπια της προσχολικής αγωγής, με τις απαλλοτριώσεις που είναι αναγκαίες, και βέβαια την ενίσχυση της ΚΤΥΠ σε αρμοδιότητες, κρατική χρηματοδότηση και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να φέρουν σε πέρας με ίδια μέσα και προσωπικό τόσο το παραπάνω έργο όσο και το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους για παροχή δημόσιων, δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.