24 Νοεμβρίου 2016

Περιφέρεια Αττικής: Το στημένο «τζόκερ» του προϋπολογισμού της κέρδισαν οι Νιάρχος, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Μπόμπολας κλπ. Χαμένος όπως πάντα λαός

Προϋπολογισμός στη λογική που θα το συνέτασσαν μεγάλο κεφάλαιο και Τρόικα ψηφίστηκε χτες από 54 (από τους 61 που είχε εκλέξει το2014) συμβούλους της Δύναμης Ζωής, με τη συνδρομή της παράταξης των ΑΝΕΛ και της Μ. Γιαννακάκη. Αναδιανομή του πλούτου που συγκεντρώνεται από τη φορολογία του λαού, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου μέσω του προϋπολογισμού της μονόπλευρης λιτότητας της πρώην «αριστερής» Περιφέρειας. 

Τα 650 εκ. ευρώ, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός, ή έστω με τα 370 εκ ευρώ που είναι τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους, ή να στεγαστούν όλοι οι άστεγοι της Αττικής, να υπάρχει ρεύμα για όλους, να μην είχαμε πια προβλεπόμενους νεκρούς από πλημμύρες, ή θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό που έκλεισαν εξαιτίας των ίδιων πολιτικών. Όμως δεν είναι αυτή η επιλογή.
Γι’ αυτό και η πρόταση 6 περιφερειακών συμβούλων (βλ. συνημμένο) για 1. την κατάργηση του κωδικού 072.7300 για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής, ώστε τα 20 εκ. αυτά (ίδιοι πόροι) να διατεθούν για τις ανάγκες των νοικοκυριών και 2. την κατάργηση των κωδικών για τα 20 εκ. και των 8 εκ. ευρώ σε γήπεδα των ΠΑΕ (ΚΑΕ  9777.01.021 και 9777.01.023), ώστε τα 28 εκ. ευρώ να διατεθούν για τις ανάγκες των νοικοκυριών, ώστε να αποκατασταθεί το ρεύμα σε όσα νοικοκυριά δεν έχουν να το πληρώσουν, δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.
Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Ακολουθεί η τοποθέτηση της περιφερειακής συμβούλου Δ. Κουτσούμπα:

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη της Ρ. Δούρου δεν χρειάζεται πλέον να «κρύβεται» από κανέναν. Αν τον Οκτώβρη 2014 επιστράτευσαν κάθε δυνατή δικαιολογία για να πείσουν ότι «εξαναγκάστηκαν» αν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό Σγουρού, ενώ τάχα «δεν θα τον υλοποιούσαν», σήμερα μπορούν με χαρά να τον υιοθετούν και να τον παρουσιάζουν ως «προϋπολογισμό ανάπτυξης».

Πού πηγαίνουν τα λεφτά;
Είναι περιττό πάλι να μιλήσουμε για το πού πηγαίνουν τα χρήματα των αποθεματικών (ίδιοι πόροι) της Περιφέρειας: 150 εκ. ευρώ (περίπου το μισό των αποθεματικών!) σε ένα έργο στον Φαληρικό Όρμο, με βάση τα σχέδια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -το ίδιο έργο που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει γιατί δεν ήταν (ούτε είναι) έργο υποδομής, όπως το παρουσιάζουν. 20 εκ. ευρώ στο σχέδιο του Μελισσανίδη (ξέρετε, αυτό που δεν θα χρηματοδοτούσαν ποτέ!) και 8,5 εκ. στο σχέδιο του Αλαφούζου για το γήπεδο της Αλεξάνδρας (χρηματοδότηση που είχε αρχικά απορρίψει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά φρόντισαν τελικά να τη δεχτεί...). Καμπόσα εκατομμύρια σε τοπικά αντιπλημμυρικά, χωρίς συνολικό σχεδιασμό για το σύνολο της Αττικής (που είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα) και με την απορία -βέβαια- σε τι είδους μελέτες θα δοθούν τα χρήματα αυτά, μιας και ως «αντιπλημμυρικό έργο» εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και η μελέτη που τσιμεντώνει τα πρανή στο Ρέμα της Πικροδάφνης!
Για το θέμα της «διαφορετικής διαχείρισης των απορριμμάτων» και του «κλεισίματος της Φυλής» (που συνεχίζει ανερυθρίαστα να διαφημίζει η Ρ. Δούρου ακόμη και σε πρόσφατη συνέντευξή της), δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για ανακύκλωση, ούτε για διαλογή στην πηγή, ούτε για στήριξη των Δήμων στην τοπική διαχείριση. Πού είναι η προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής; Στο να συνεχίσει η κατάσταση ως έχει: πίσω από τα μεγάλα λόγια για τοπικά σχέδια και κομποστοποίηση, το μόνο που έγινε επί 2 χρόνια είναι ότι ολοκληρώθηκε ο ΧΥΤΑ Γραμματικού (το «περιβαλλοντικό έγκλημα» κατά τη Δύναμη Ζωής) και θέλουν να τον λειτουργήσουν, ανανεώθηκε η ανάθεση (απευθείας!) του ΕΜΑΚ Φυλής, αλλά και η ανάθεση του επικίνδυνου Αποτεφρωτήρα της Φυλής σε εταιρείες συμφερόντων του Μπόμπολα. Η Φυλή συνεχίζει τον καταστροφικό της δρόμο στην δυτική Αττική: ούτε καν τα σκουπίδια που πάνε εκεί δεν κατάφεραν μέσα σε 2 χρόνια να μειώσουν. Τι θα γίνει χωρίς κονδύλια; Μα ό,τι χρηματοδοτήσουν τα ΕΣΠΑ, άρα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, μονάδες ΣΔΙΤ με «παραχωρησιούχους» και όλα τα γνωστά από τον σχεδιασμό Σγουρού!
Απουσιάζουν επίσης παντελώς κονδύλια για τη φροντίδα των προσφύγων που διαβιούν στην Αττική –μιας και το θέμα έχουν αναλάβει εξολοκλήρου και με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας οι ΜΚΟ. Δεν συζητάμε βέβαια για αστέγους, ανέργους, κοινωνικά αποκλεισμένους. Γι’ αυτούς η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας ανατίθεται στις... μεταβιβαστικές δαπάνες, το ΤΕΒΑ και την Εκκλησία. «Μεταβιβαστικές δαπάνες» είναι αυτές που δίνονται στην Περιφέρεια από άλλα υπουργεία (π.χ. επίδομα νεφροπαθών, χρηματοδοτήσεις προνοιακών ιδρυμάτων) και στις οποίες η Περιφέρεια απλώς κάνει το ταμείο: της τα δίνουν για να τα δώσει -αυτό δεν λέγεται «πολιτική της Περιφέρειας», όμως. Το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) είναι το ευρωπαϊκό πακέτο που μοιράζει 2 κούτες τρόφιμα το χρόνο στους... άστεγους ή άπορους. Είναι το πακέτο που είχε συμφωνήσει ο Α. Σαμαράς με την ΕΕ για να «καλυφθεί» η απόλυτη φτώχεια που προκαλούν οι ίδιες οι πολιτικές της ΕΕ στη χώρα μας. Ούτε κι αυτό αφορά κάποια κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής, βέβαια (και υπάρχει σε όλες τις περιφέρειες). Ούτε βέβαια το να επιδοτείται η Εκκλησία για τις φιλανθρωπικές της δράσεις είναι κοινωνική πολιτική.
Όλα τα υπόλοιπα που δίνονται στα ιδρύματα, στην απεξάρτηση και στα... 100 ευρώ που θα εισπράξουν ετησίως 8.500 οικογένειες σε όλη την Αττική (από τους 55-60.000 που έχουν κομμένο ρεύμα ή κινδυνεύουν να τους κοπεί λόγω χρέους στη ΔΕΗ), είναι βέβαια ψίχουλα μπροστά στα 360 εκ. ευρώ που είναι το αποθεματικό της Περιφέρειας, το οποίο δήθεν θα πήγαινε σε κοινωνικές παροχές.
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι με βάση τις μνημονιακές επιταγές, όχι μόνο ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τα ελάχιστα κονδύλια που δίνει πλέον το κράτος ως ΚΑΠ ή μέσω ΠΔΕ, αλλά επιπλέον έχει και το… «πρωτογενές πλεόνασμα» που απαιτείται από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Στην Αττική των 1,5 εκ. ανέργων και φτωχών, η Περιφέρεια προϋπολογίζει να αφήσει κονδύλια ανεκμετάλλευτα για να είναι ικανοποιημένη η Τρόικα. Και εις ανώτερα!

Και Αναπτυξιακή ΑΕ;
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 20 εκ. ευρώ για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής. Δεν τους φτάνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, που δεν υπόκειται στον έλεγχο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε σε δημοσιονομικό έλεγχο, κι έχει «ευέλικτες πληρωμές». Θέλουν και Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ και προϋπολογίζουν 20 εκ. ως κεφάλαιο για να την ιδρύσουν. Οι αναπτυξιακές, βλέπετε, έχουν πιο πολλές «ευελιξίες»: έχουν διορισμένο ΔΣ, δεν ελέγχονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν δικό τους κανονισμό προμηθειών, κάνουν προσλήψεις με όποιο κριτήριο θέλουν. Γι΄ αυτό άλλωστε τα μισά σκάνδαλα που προέκυψαν από Δήμους και Νομαρχίες σχετίζονταν με Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ.

Πού δεν πηγαίνουν τα λεφτά;
Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο τι έχει μέσα ο προϋπολογισμός, αλλά και τι δεν έχει. Κι ας μην πάμε στο τι… θα πρεπε να έχει, ας πάμε μόνο στο τι είχε βάλει η ίδια η Δύναμη Ζωής στον προϋπολογισμό του 2015 και ουδέποτε τις πραγματοποίησε: 1. Δράσεις Στέγασης και Επανένταξης Αστέγων (δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα, ούτε προβλέπεται ξανά), 2. Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού (δεν πραγματοποιήθηκε), 3. Πρόγραμμα Σίτισης μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Δήμους, δομές Αλληλεγγύης, Εκκλησία κ.λπ. (δεν πραγματοποιήθηκε από ίδιους πόρους, ό,τι δίνει το ΤΕΒΑ), 4. Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα (δεν πραγματοποιήθηκε), 5. Πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» (δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά και να πραγματοποιούνταν δεν θα άλλαζε κάτι…).
Και βέβαια η πολυδιαφημισμένη «επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας» δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το θέμα του νερού ξεχάστηκε εντελώς, για το ρεύμα αποφάσισαν να μην δώσουν χρήματα για επανασυνδέσεις ρεύματος, αλλά –σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ- να δώσει η Περιφέρεια Αττικής από 100 ευρώ ετησίως σε νοικοκυριά (δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου) που έχουν κάνει δόσεις και τις εξυπηρετούν κανονικά. Άρα αυτοί που δεν έχουν ρεύμα, απλώς θα συνεχίσουν να μην έχουν. Αυτοί που δεν μπορούν να δώσουν τις δόσεις, επίσης θα συνεχίσουν να χρωστούν μέχρι να τους το κόψουν. Όσοι αποπληρώνουν δόσεις θα βοηθηθούν με… 100 ευρώ ετησίως (!!), ενώ τα ποσά που χρωστούν συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 2000-3000 ευρώ.
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τι θα σήμαινε προϋπολογισμός και διάθεση κονδυλίων που θα ασχολούνταν πραγματικά με το να βρουν δουλειά οι άνεργοι, με το να μην υπάρχει κανένα παιδί που να διαβάζει με κερί, με τη στέγαση αστέγων και απόρων, με την ενίσχυση νοσοκομείων και σχολείων, με την προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής, με την δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, αυτή η συζήτηση όμως δεν μπορεί πια να γίνει στο περιφερειακό συμβούλιο. Γιατί; Γιατί δεν τους νοιάζει! Οι σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής θα σηκώσουν το χέρι τους να ψηφίσουν το οτιδήποτε, και δεν χρειάζονται πια ούτε προσχήματα.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, όμως, αφορά το σύνολο των πολιτών που ζουν στην Αττική. Και χρειάζεται να τα διεκδικήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.