10 Απριλίου 2020

Τι θα έπρεπε να κάνει -και τι στ’ αλήθεια κάνει- η Περιφέρεια Αττικής στην υγειονομική και οικονομική κρίση που περνάμε


Τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα έχει μπει στη δίνη μιας πρωτοφανούς έκτασης υγειονομικής κρίσης, από την οποία κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να… τυρβάζει περί άλλων και με κάθε τρόπο φροντίζει για την προώθηση και ενίσχυση των ιδιωτών σε όλους τους τομείς!

Οι κάτοικοι της Αττικής βρίσκονται στο κέντρο αυτής της κρίσης: Όχι μόνο γιατί η διασπορά του ιού στην Αττική των 4 εκ. κατοίκων, με τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές και το επιβαρυμένο περιβάλλον, αποτελεί ήδη μεγάλο πρόβλημα. Όχι μόνο γιατί από την κυβέρνηση έχουν αφεθεί στην τύχη τους τα νοσοκομεία, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι άστεγοι, οι μετανάστες, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι Ρομά και κάθε ευάλωτη ομάδα –και αντ’ αυτού το κέντρο της κυβερνητικής προσοχής είναι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα πρόστιμα. Αλλά γιατί, επιπλέον, στην Αττική των 4 εκ. κατοίκων είναι που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης ανέργων, εργαζόμενων με μαύρα ή μπλοκάκι, εργαζόμενων άτυπων, που δεν «πληρούν τα κριτήρια» για τα επιδόματα-ψίχουλα της κυβέρνησης. Στην Αττική των 4 εκ. είναι που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες από οικογένειες που «μένουν σπίτι» χωρίς ρεύμα, χωρίς χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο,  ακόμη και χωρίς φαγητό!

Τι θα έπρεπε να κάνει η Περιφέρεια Αττικής;

Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποθεματικό 260.000.000 ευρώ, που παραμένει ακόμη και σήμερα «παρκαρισμένο» αντί να διατίθεται για τις ανάγκες του λαού. Έχει υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, πρόνοιας. Έχει κονδύλια για επισιτιστική βοήθεια, για προγράμματα αστέγων, ναρκομανών. Έχει τη δυνατότητα να συντονίζει τους Δήμους και να πιέζει την κυβέρνηση.
Θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει άμεσα τον Προϋπολογισμό για το 2020, ώστε:

  • Να εκπονήσει, μαζί με τους Δήμους, προγράμματα σίτισης για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, από τα χρήματα της Περιφέρειας.
  • Να εκπονήσει ένα άμεσο πρόγραμμα στέγασης για αστέγους, πρόσφυγες, Ρομά και θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε ξενοδοχεία, που σήμερα είναι κλειστά, από το αποθεματικό της.
  • Να φροντίσει για μια σειρά μέτρων στήριξης στους πληττόμενους από τις απολύσεις και την εργασιακή ζούγκλα που είναι σε εξέλιξη. Ειδικά να βρει τρόπο να αποζημιωθούν από το αποθεματικό της Περιφέρειας, με κοινωνικό επίδομα που να καλύπτει τις ανάγκες ζωής τους, οι εργαζόμενοι που δούλευαν «μαύρα» ή με μπλοκάκι και οι μακροχρόνια άνεργοι, που ενώ έχασαν κάθε δυνατότητα βιοπορισμού, δεν καλύπτουν τα κριτήρια για να κάνουν καν αίτηση για τα 800 ή 600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
  • Να επεκτείνει το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, όχι μόνο για ηλικιωμένους, αλλά και για κάθε οικογένεια που έχει προβλήματα, με μονιμοποίηση όσων εργάζονται σε αυτό.
  • Να φροντίσει ώστε καμία οικογένεια στην Αττική να μην είναι χωρίς ρεύμα, επιδοτώντας την πληρωμή του ρεύματος για τις φτωχές οικογένειες από το αποθεματικό της.
  • Να στηρίξει τα νοσοκομεία της Αττικής. Να προμηθεύσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας τις δημόσιες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία) και με διαγνωστικά τεστ όλων των εργαστηρίων σε κάθε δημόσια δομή υγείας για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Να απαιτήσει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της Περιφέρειας και νέες μόνιμες προσλήψεις στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πρόνοιας, αλλά και τις υπηρεσίες ελέγχου, υπηρεσίες στήριξης κλπ.
  • Να ελέγξει, όπως έχει την αρμοδιότητα, τις επιχειρήσεις με έδρα στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις με αφορμή την πανδημία και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και εργαζόμενες.
  • Να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση για τη στήριξη του ΕΣΥ, των δημόσιων νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, με επίταξη κλινών και θεραπευτηρίων του ιδιωτικού τομέα, αντί για τον διπλασιασμό των αποζημιώσεων στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Τι κάνει η Περιφέρεια Αττικής;

Αντί για τα παραπάνω, η Περιφέρεια Αττικής:
·       Στηρίζει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση. Κλείνει τα μάτια στις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων και επικροτεί τα κατασταλτικά μέτρα και την επιτήρηση.
·  Δεν ξοδεύει ούτε ευρώ από το αποθεματικό της, αλλά διαφημίζει πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με 5 εκ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ακόμη δεν έχει καν εκταμιευτεί.
·   Αντί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό, η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό ΙΔΟΧ με σύμβαση για 4 μήνες (!) για τις ανάγκες της αντιμετώπισης «κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών» λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού.
·    Έτρεξε αμέσως μόλις έκλεισαν τα σχολεία να ανακοινώσει πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κάνοντας τον dealer ιδιωτικών εταιρειών, στέλνοντάς τους μαζικά πελατεία με την αιγίδα της Περιφέρειας -επιδιώκοντας στην «αναμπουμπούλα» να βάλει ένα λιθαράκι στο σχέδιο της λεγόμενης «αποκέντρωσης» και το πέρασμα της εκπαίδευσης στους ΟΤΑ.   
·   Έφτασε στο σημείο να ζητά εθελοντές για να στελεχώσουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, δηλαδή τα ιδιωτικά γηροκομεία που είναι υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, φροντίζοντας να βρει τζάμπα προσωπικό για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους! 
·         Έπρεπε να γίνει θέμα στα ΜΜΕ και αντικείμενο καταγγελιών και παροχής βοήθειας από άλλους κοινωνικούς φορείς και απλούς πολίτες, για να ασχοληθεί με τη στήριξη του Γηροκομείου Αθηνών. 
·   Βλέπει την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για να προχωρήσει εν κρυπτώ και αντιδημοκρατικά μεθοδεύσεις που είχε ήδη στα σκαριά, όπως η επέκταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος του ΧΥΤΑ Φυλής, δίνοντας 5,3 εκ. ευρώ στους «εκλεκτούς» της επιχειρηματίες μέσω του ΕΣΔΝΑ
·    Βρίσκει ευκαιρία να παρακάμψει εντελώς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο ούτως ή άλλως περιφρονούσε, αλλά με τα έκτακτα μέτρα βρήκε και τη «νομιμοποίηση» που ήθελε!
·        Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ασχολείται και πάλι με την προσωπική του προβολή ως «σωτήρα» της χώρας. Απορεί κανείς ποιος εμπνεύστηκε το πρωτοσέλιδο της ψευδεπίγραφης εφημερίδας «ΚΕΔΕnews», που μοιράστηκε σε όλα τα γραφεία της Περιφέρειας και άλλων ΟΤΑ. Να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα αυτή που δεν εκπροσωπεί την ΚΕΔΕ σήμερα, είχε ξεκινήσει να εκδίδεται με χρήματα της ΚΕΔΕ όταν ο Πατούλης ήταν πρόεδρός της! Με ποια χρήματα εκδόθηκε άραγε το νέο φύλλο που παρουσίαζε στο εξώφυλλο τον Πατούλη, μαζί με τους Μητσοτάκη-Τσιόδρα-Χαρδαλιά και τον υπέρτιτλο «σώζουν τη χώρα»;

Τα πράγματα θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά. 
Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας στη δίνη της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η γενιά μας, δεν μπορεί και δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό της για τις πιεστικές βιοτικές ανάγκες του λαού της Αττικής.
Απαιτούμε την ανατροπή των αιματηρών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, προκειμένου να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες, να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για την πλήρη θωράκιση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι και όχι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να γίνει άμεσα συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.