23 Μαΐου 2020

Εγκρίθηκε το τερατούργημα της COSCO στον πολύπαθο Πειραιά από την Περιφέρεια Αττικής. Μόνο ο λαός του Πειραιά μπορεί να σταματήσει τα σχέδια τους.


Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 20/5/2020  παίχτηκε η... θεατρική παράσταση για την έγκριση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αφορά την  επέκταση του λιμανιού της κρουαζιέρας, τη βυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα, την πρόσθετη επέκταση του Νέου Προβλήτα Ι στο ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων κ.ά. –και μάλιστα ενώ το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και 45 μέρες(!) και ήδη έχει κάνει αφόρητη τη ζωή των κατοίκων εκεί.
Με τη συναίνεση Πατούλη, Σγουρού, Τζήμερου και την πολιτική συμφωνία με προσχηματική αρνητική ψήφο (για λόγους νομιμότητας…)  της Δούρου εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΕ) της COSCO που δίνει και τυπικά το πράσινο φως στην παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO-ΟΛΠ νομιμοποιώντας την αποθρασυμένη  δραστηριότητά της.

Η εξαιρετικά αποκαλυπτική παρουσία δεκάδων φορέων, συλλογικοτήτων και επιστημόνων οι οποίοι αποδόμησαν πλήρως τη διάτρητη ΜΠΕ αναλύοντας και τεκμηριώνοντας τα τεράστια κενά, ελλείμματα, αναπάντητα προβλήματα και τις αλχημείες που επιστρατεύτηκαν στην ΜΠΕ για να της δώσουν επιστημονικοφανή κάλυψη. Έγιναν φανερά σε όλους: το κυκλοφοριακό χαοτικό πρόβλημα που είναι προ των πυλών, η ηχορύπανση, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας απ’ τους επικίνδυνους αέριους ρύπους, η ρύπανση και καταστροφή του βυθού και της θάλασσας του Σαρωνικού  με τη βυθοκόρηση, η ρυπογόνος δραστηριότητα των κρουαζιερόπλοιων, το ενεργειακό πρόβλημα,  η υποβάθμιση έως καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην Πειραϊκή, η καταστροφή της πανέμορφης ακτογραμμής και πολλά άλλα. Ωστόσο όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους προαποφασισμένους λάτρεις «των επενδύσεων και της ανάπτυξης» που ήρθαν αποφασισμένοι να δώσουν βορά τον Πειραιά και τη ζωή των Πειραιωτών στις ορέξεις της COSCO και της κερδοφορίας της.     
Ο Γ. Πατούλης, πιστός στη γραμμή της υπεράσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων και της κερδοφορίας των κρατικοδίαιτων  επενδυτών, σε πλήρη ταύτιση με τη γραμμή της ΝΔ έκανε ότι μπορούσε για να κοροϊδέψει τον κόσμο με δήθεν «όρους» που θα συνοδεύουν την έγκριση της ΜΠΕ. Όρους που υπόσχονται επιμέρους αντιμετώπιση ορισμένων από τα  προβλήματα, που ούτε αυτοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν...., αλλά ΜΕΤΑ την έγκριση της ΜΠΕ,  κάποτε στο μέλλον!!
Στο ίδιο «φύλλο συκής» των όρων στη ΜΠΕ στοιχήθηκε δίπλα στον Πατούλη και ο Σγουρός ο οποίος εγκατέλειψε την άλλοτε αντιπολιτευτική στάση του, αποδεικνύοντας ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι business για την ανάπτυξη τους δεσμεύουν όλους τους και μπαίνουν πάνω από τις όποιες προσωπικές ή άλλες αντιπαραθέσεις.
Ο Τζήμερος για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε το ρόλο του μόνιμου «εξαπτέρυγου του Πατούλη» και πιστού στρατιώτη των σχεδίων ΝΔ, Πατούλη και κεφαλαίου.   
Τραγική ήταν και η στάση της Δούρου (η άλλοτε λαλίστατη, επέλεξε να μη μιλήσει η ίδια – για να αποφύγει την προσωπική κριτική που θα εισέπραττε, αφού αυτή ήταν  που υπέγραψε την χρηματοδότηση αυτού του έργου με 149 εκ Ευρώ, παραμονή πρωτοχρονιάς 31/12/2018!). Από τη μία οι εκπρόσωποι της παράταξης της Δούρου έδωσαν όρκους πίστης στην αξία του έργου (που ακόμη και ο πρώην υπουργός ναυτιλίας Θ. Δρίτσας το έχει χαρακτηρίσει «αχρείαστο», αφού ήδη η κρουαζιέρα εξυπηρετείται από 11 προβλήτες που δεν χρησιμοποιούνται καν όλες)  και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και από την άλλη για να δικαιολογήσουν μια δήθεν αντιπολιτευτική τακτική καταψήφισαν την έγκριση γιατί δεν «τηρήθηκαν οι όροι νομιμότητας και οι προϋποθέσεις για να είναι το έργο αποδοτικό και φιλικό στο περιβάλλον»!!!
Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με την εισήγηση μας και τη δευτερολογία μας προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε την αγωνία, τις ανάγκες, τα αιτήματα και την απόφαση των Πειραιωτών για αγώνα για να σταματήσουν τα σχέδιά τους και την καταστροφή του τόπου και της ζωής τους.

Η εισήγηση της ΑΑΑ

Καταγγείλαμε:
·        τις μεθοδεύσεις του Πατούλη να μη συζητήσει εγκαίρως και με την ζωντανή παρουσία των Πειραιωτών το θέμα, δρομολογώντας τετελεσμένα,
·        την κατόπιν εορτής , έπειτα από έντονες λαϊκές αντιδράσεις,  έγκριση της ΜΠΕ, μετά από 45 μέρες εργασιών της Cosco χωρίς καμία νόμιμη άδεια και φυσικά χωρίς καμία απολύτως ενόχληση ούτε απ’ την Περιφέρεια ούτε από οποιανδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία ή φορέα, και
·        την καταβολή στην Cosco του ποσού των 5 εκ. Ευρώ σαν πρώτη δόση της  χρηματοδότησης ενός μη αδειοδοτημένου  έργου, από την Περιφέρεια.
Καταγγείλαμε τις πολιτικές κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών ΝΔ, Πατούλη, ΣΥΡΙΖΑ και Δουρου και  τα σκάνδαλα:
  • Της κρατικής χρηματοδότησης από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής της περίφημης ιδιωτικής «επένδυσης». Την καταπάτηση δημόσιας γης 140 στρεμμάτων στο Παλατάκι από την COSCO με τη ανοχή και κάλυψη Δήμου, Περιφέρειας και κυβέρνησης.
  • Την έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εκτίμηση της συνολικής επιβάρυνσης του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής από την όχληση όλων των δραστηριοτήτων της COSCO και σε συσχέτιση με τις υπάρχουσες δραστηριότητες στην περιοχή που καταδυναστεύουν τη ζωή των Πειραιωτών.
  • Προβάλαμε τα έωλα «επιστημονικά» δεδομένα της ΜΠΕ και κυρίως το πόσο ψεύτικοι και προσχηματικοί είναι οι περίφημοι όροι  που δήθεν συνοδεύουν την έγκριση της ΜΠΕ.
Η δευτερολογία της ΑΑΑ


Η υπεράσπιση της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση του λαού και του κινήματος. Η ΑΑΑ θα ναι εκεί να στηρίξει τον αγώνα αυτό με όλες της τις δυνάμεις.       


Για να καταλάβουν όλοι το μέγεθος του εμπαιγμού:
Παραθέτουμε το έγγραφο με την απόφαση Γ. Πατούλη 28/3/2020 (στη βάση της αρχικής απόφασης της Ρ. Δούρου, βεβαίως) για την εκταμίευση από την Περιφέρεια Αττικής της πρώτης δόσης ύψους 5.147.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου των προβλητών.  Ο περιφερειάρχης έχει ξεκινήσει ήδη τη χρηματοδότηση ενός έργου το οποίο τυπικά δεν είχε πάρει ως τώρα την έγκριση της Περιφέρειας!
Αντίστοιχο συμβολισμό εξέπεμψε, βέβαια, και η παρουσία του περιφερειάρχη στα εγκαίνια του έργου στον ΟΛΠ στις 25 Φεβρουαρίου 2020!
Κατά τα άλλα η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την απόφαση της έγκρισης της ΜΠΕ βάζει δήθεν όρους για την εκτέλεση του έργου!



21/5/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.