13 Σεπτεμβρίου 2016

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Τι μάθαμε -και κυρίως τι δεν μάθαμε- για τα 150 εκ. ευρώ που θα δοθούν από τα αποθεματικά της Περιφέρειας στα σχέδια του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»



Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (8/9/16, μπορείτε να τη δείτε εδώ), εγκρίθηκε με την ψήφο όλων των συμβούλων της Δύναμης Ζωής τελικά η ένταξη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου με βάση τα σχέδια του Νιάρχου, με προϋπολογισμό ύψους 150.000.000 €, συν 248.000 € για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου που θα παρακολουθεί την υλοποίησή του. Όλα αυτά από «ίδιους πόρους» της Περιφέρειας Αττικής. Δηλαδή από τα χρήματα όλων μας!

Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν μας έκανε σοφότερους... Τι μάθαμε -και τι δεν μάθαμε- στην 28η συνεδρίαση:

- Ότι τα 150 εκ. ευρώ αφορούν μόνο την πρώτη φάση (!) των έργων -όμως το σύνολο του κόστους των έργων δεν θέλησαν να το αποκαλύψουν. Για την ώρα δεσμεύουν το 40% των αποθεματικών της Περιφέρειας, αλλά στο μέλλον θα χρειαστούν κι άλλα -δεν μάθαμε όμως πόσα... Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Καπάταης, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, συγκρατούμε ότι πρόκειται για μια έκταση «479.000 τ.μ. μεταξύ  του ΣΕΦ και του Taekwondo», όπου προγραμματίζονται τρία υποέργα, και τα 150 εκ. είναι για το «πρώτο υποέργο το οποίο περιλαμβάνει τα αντιπλημμυρικά ύψους περίπου λίγο κάτω από 50.000.000 (...), την οδοποιία και τη μετακίνηση του δρόμου (...), πρόσβαση με τα πόδια από τον Δήμο Καλλιθέας και από το Δήμο Μοσχάτου προς τη θάλασσα». Συμπέρασμα: από τα 150 εκ. ευρώ μόνο το 1/3 των χρημάτων προορίζεται για αντιπλημμυρικά έργα, και καθόλου χρήματα δεν περιέχονται για τον ίδιο τον καθαρισμό του όρμου Φαλήρου, τη φύτευση ή την μετατροπή σε πάρκο κ.λπ. Το ποσό καλύπτει μόνο την «πρόσβαση» στη θάλασσα -τα υπόλοιπα θα έρθουν με επόμενο «υποέργο» και άλλα χρήματα. Μετά από αυτό, προφανώς και λένε ψέματα όταν μιλούν για το πόσο ωραία θα γίνει η παραλία του Μοσχάτου, η οποία και αφού δοθούν τα 150 εκ. ευρώ -σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα- θα παραμένει σκουπιδότοπος. Καταπληκτικό!

- Μάθαμε επίσης ότι οι μελέτες είναι «ώριμες» και η Περιφέρεια Αττικής βιάζεται να προχωρήσει στους διαγωνισμούς. Αυτό που δεν μάθαμε βέβαια είναι με ποια λογική η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίζει αυτές τις «ώριμες μελέτες», τις οποίες ούτε έχει δει, ούτε έχει εγκρίνει ποτέ, ενώ δεν ξέρει καν το σύνολο του κόστους που συνεπάγονται και οι τρεις φάσεις του έργου! Ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών κος Καραμάνος μίλησε για μελέτες που έχουν τη «σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου» και ανέφερε τα γραφεία των μελετητών. Κατά τύχη, όμως, ανέφερε τα ίδια ακριβώς γραφεία (γραφείο Παπαγιάννη, Architecture 3, Δρόμος ΕΠΕ, Εξάρχου - Νικολόπουλος - Μπεσσανσών Α.Ε., Denco Α.Ε., ΤΕΚΕΜ Α.Ε., Μπαϊρακτάρης και Συνεργάτες, κ.ά.) που είχαν κάνει τις μελέτες το 2011-2012 με "δωρεά" του Ιδρύματος Νιάρχος -τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε στη Βουλή τα σχέδια παράδοσης του Φαληρικού όρμου σε ιδιώτες και η παράταξη του στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής καταψήφιζε τις μελέτες που τώρα εισηγείται! 
Τελικά τι είναι αυτά τα σχέδια κε Καραμάνο; Μελέτες που πέσανε από τον ουρανό στα γραφεία της Περιφέρειας ή είναι οι μελέτες που είχε παραγγείλει η επαίσχυντη κυβέρνηση Σαμαρά εντός του σχεδίου της για παράδοση όλου του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτες; Μήπως είναι οι ίδιες μελέτες, η παρουσίαση των οποίων συνοδευόταν από τη φράση «εν τω μεταξύ εγκρίθηκε η αύξηση της δομημένης επιφάνειας στην υπό ανάπλαση περιοχή, που θα υποστηρίξει την κερδοφορία των εγκαταστάσεων οι οποίες θα δημιουργηθούν, καθώς στα σχέδια της πολιτείας είναι η μακρόχρονη παραχώρησή τους μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη»; Μήπως είναι οι ίδιες μελέτες που, λόγω υπέρογκου κόστους σε σχέση με το είδος του έργου, απέρριψε ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μήπως είναι οι ίδιες μελέτες για τις οποίες το Υπ. Περιβάλλοντος εξέφρασε αντιρρήσεις μερικούς μήνες πριν -με αποτέλεσμα να περάσει ο όρμος Φαλήρου στην αρμοδιότητα της «πρόθυμης για όλα» Περιφέρειας;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι «ΝΑΙ», αλλά ο κος Καραμάνος αυτά τα προσπέρασε ως «μη σημαντικά»...

-Μάθαμε ότι στην Περιφέρεια Αττικής τα έργα πρέπει να γίνονται με «μία συγκεκριμένη ισορροπία και ένα γενικότερο σχεδιασμό» -τουλάχιστον έτσι μας είπε ο κος Καπάταης στην τοποθέτησή του. Τον «σχεδιασμό» θα τον αφήσουμε στην άκρη, μιας και 2 χρόνια μετά την ανάληψη της Περιφέρειας από την παράταξη της κας Δούρου, οι πολίτες μάλλον μπορούν να κρίνουν αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και ποιους εξυπηρετεί ο σχεδιασμός αυτός. Για την «ισορροπία» όμως, που επικαλέστηκε ο κος Καπάταης, θα θέλαμε να ρωτήσουμε πώς ακριβώς την εννοεί:
-Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στην Αττική το Πεδίο του Άρεως, το Αττικό Άλσος, το άλσος Γουδή (αυτά τα τρία είναι και στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής!), ο Εθνικός Κήπος, το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, το Πάρκο Τρίτση, το Σκοπευτήριο, το Χαϊδάρι, το Άλσος Βεϊκου, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, τα δάση της Πεντέλης και της Πάρνηθας, ο Υμηττός, ο Κηφισός και άλλοι χώροι-ανάσες για την Αττική; Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί σε όλα αυτά, για να δούμε αν υπάρχει «ισορροπία» στις επιλογές της Περιφέρειας; Ούτε 5 εκ. δεν έχουν διατεθεί για όλα τα παραπάνω μαζί! Και όχι, δεν τίθεται θέμα «αρμοδιότητας», γιατί ούτε στον Φαληρικό Όρμο είχε αρμοδιότητα η περιφέρεια Αττικής, αλλά ζήτησε -και πέτυχε- να πάρει την αρμοδιότητα με νόμο!
- Αν η Περιφέρεια μπορούσε να διαθέσει 150 εκ. ευρώ για να σώσει μια περιοχή από την ιδιωτικοποίηση (όπως μας είπε ο κος Καραμάνος), τότε γιατί δεν επέλεξε να τα διαθέσει στο Ελληνικό, που κινδύνευε πιο άμεσα από την πώλησή του στην Lamda Development; Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν τα διέθεσε για να γίνει ένα ελεύθερο πάρκο υψηλού πρασίνου, για όλους τους κατοίκους της Αττικής, και μάλιστα με λιγότερα κονδύλια; Θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής δήθεν διαφωνούσε με την εκποίηση του Ελληνικού -στα λόγια βέβαια... Γιατί δεν διάλεξαν τη χερσόνησο του Αστέρα που θα μπορούσε να προστατευτεί από την ιδιωτικοποίηση, με πολύ λιγότερα χρήματα; Γιατί στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Αττικής δεν θέλει να «σώσει» κάποιο χώρο από την ιδιωτικοποίηση, αντιθέτως: θέλει να υλοποιήσει ένα έργο ιδιωτικής έμπνευσης (του Ιδρύματος Νιάρχου) με λεφτά του δημοσίου. Ας μιλάνε λοιπόν καλύτερα για πολιτικές επιδιώξεις, κι όχι για "ισορροπίες"...
-Και το σημαντικότερο: Τι έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, πόσα χρήματα έχει δαπανήσει, για τους άστεγους, τους φτωχούς, τις οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, τους μετανάστες, τα ιδρύματα για τα παιδιά και όλες τις άλλες κοινωνικές ανάγκες σε όλη την Αττική; Τι έχει κάνει που της επιτρέπει τώρα με περισσό θράσος να ξοδεύει το 40% των αποθεματικών της σε ένα μόνο έργο; Για όποιον έχει ασθενική μνήμη (και οι σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής έχουν πολύ ασθενική μνήμη, καθώς φαίνεται), θα θυμίσουμε ότι στο ξεκίνημα της θητείας της η Διοίκηση της Περιφέρεια Αττικής χάλασε τον κόσμο για να διαφημίζει ότι  είχε εντάξει 13.283.000 στον προϋπολογισμό του 2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε όλη την Αττική (από αυτά, βέβαια, δεν ξόδεψε ούτε ευρώ από τότε ως τον Σεπτέμβριο του 2016!). Ποια είναι η «ισορροπία» που λέει ότι 13 εκ. ευρώ (που δεν δόθηκαν καν) είανι σημαντικά για την φτώχεια, αλλά 150 εκ. ευρώ προορίζονται απλώς για την πρώτη φάση του περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος Νιάρχος; Περίεργες «ισορροπίες»...
Ας μην παίζουμε άλλο με τη νοημοσύνη μας: Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε τι συνίσταται το έργο «ανάπλασης του φαληρικού Όρμου», ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναφέρθηκε δυο φορές στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που θέλει διακαώς η κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» (σας θυμίζει κάτι η λέξη "αξιοποίηση";), ενώ μόλις μια μέρα πριν ο κος Μίχαλος (από το ΕΒΕΑ) είχε συμβουλεύσει: «Οι εκτάσεις του δημοσίου στον παράκτιο άξονα Φαλήρου – Σουνίου, μήκους 70 χλμ, πρέπει να αποτελέσουν καταλύτη για την εκτίναξη του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από την προσέλκυση σοβαρών ιδιωτών επενδυτών. Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλά και ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που θα προβλέπει νέες χρήσεις και ταχύτερες διαδικασίες για την υλοποίηση επενδύσεων». Κατά τα άλλα, κόπτονται για «την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα»...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η περιφερειακή αρχή της Αττικής ετοιμάζουν την παράδοση του παραλιακού μετώπου σε μεγαλοκαρχαρίες. Αν ολοκληρωθεί το σχέδιό τους, όλο το παραλιακό μέτωπο από το Σούνιο ως το Φάληρο θα παραδοθεί στο κεφάλαιο, θα κλείσει με μπάρες και θα είναι προσβάσιμο μόνο στους «κατέχοντες». Άλλωστε, η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ και της ΕΕ (σε όλες τις χώρες) στόχο έχει να ξεπουλήσει όλη την περιουσία του δημοσίου στο κεφάλαιο: και στη χώρα μας οι παραλίες και οι παράκτιες εκτάσεις αποτελούν πολύτιμη δημόσια περιουσία.

Στην περίπτωση του Όρμου Φαλήρου, αυτό σχεδιάζεται να γίνει με τα χρήματα όλων μας, χρήματα που άμεσα θα μπορούσαν να διατεθούν στις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής, να θεραπεύσουν τη φτώχεια, την ανέχεια, την έλλειψη στέγης, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το περιβάλλον, την πρόσβαση όλων στο παραλιακό μέτωπο μέσα από μελέτες που θα είναι κοινωνικά χρήσιμες και μακριά από την εμπλοκή ιδιωτών. 



Είναι αναγκαίο να τους σταματήσουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.