Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Ά. Χάγιου στο Π.Σ. της 4/9/2012
Κύριε Πρόεδρε
Είχαμε επισημάνει και παλαιότερα, στον ένα χρόνο εφαρμογής του, ότι ο Καλλικράτης δεν ρυθμίζει απλώς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο του κράτους.
Αποδείχτηκε περίτρανα πλέον ότι αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων, ανατροπής της σχέσης κεφαλαίου – εργασίας στο επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Δεν αποτελεί, επομένως, πεδίο διεκδίκησης δημοκρατικών- φιλολαϊκών βελτιώσεων αλλά ειδική πλευρά της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του αστικού κράτους και προσαρμογής του στις ανάγκες ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού συστήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης του. Αποτελεί, επίσης, μέσο εναρμόνισης με το πολιτικό- θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.
Έρχεται τώρα ο υπουργός Εσωτερικών Στυλιανίδης, εντελώς υποκριτικά, και μας λέει ότι το Υπουργείο του οποίου προΐσταται «μπαίνει μπροστά στον πόλεμο κατά της φτώχειας προωθώντας μία Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας προκειμένου να κρατήσει όρθιες τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται σκληρά».
Ποιος όμως ‘κήρυξε’ αυτόν τον πόλεμο στα εργατικά στρώματα, βυθίζοντάς τα στην φτώχεια, την απελπισία και την αγανάκτηση; Ποιοι αντιμετωπίζουν με την καταστολή τις εργατικές αντιδράσεις στην εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφάλαιου; Οι μόνες ασπίδες που βλέπουν οι εργαζόμενοι, είναι οι ασπίδες των ΜΑΤ με τα ρόπαλα των οποίων επιδιώκει η άθλια μνημονιακή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο κ. υπουργός να εδραιώσει το ‘δίκιο του Μάνεση και του εργοδότη’.
Ας δούμε λοιπόν κατάματα την πραγματικότητα.
Η πλειοψηφία του ΠΣ έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση και η ΕΕ στους ΟΤΑ για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά 'υγιούς επιχείρησης'. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, αποδοχή των περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κοινωνικές δαπάνες και υποδομές.
Τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο εντάσσουν τους ΟΤΑ στο γενικότερο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», σε βαθμό που μπορούμε να μιλήσουμε για άρση στην πράξη της συνταγματικής ρήτρας μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε αναλογία με την μεταφορά πόρων.
Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα εκάστοτε ‘κολλητήρια’ τους, καλύπτουν το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί όχημα προσαρμογής των ΟΤΑ στις απαιτήσεις των Μνημονίων. Ο βασικός κορμός των περικοπών, ειδικά όσον αφορά στο τρίχρονο πλάνο περικοπής 1,5 δις ευρώ για το 2011-2013 από την τοπική αυτοδιοίκηση, θα προέλθει μέσα από την αλλαγή του χάρτη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και τη μαζική κατάργηση υφιστάμενων φορέων και νομικών προσώπων. Ιδιαίτερη πλευρά αποτελεί το μαζικό κλείσιμο και ο περιορισμός των δομών που εντάσσονται σε κοινωφελείς σκοπούς
Η Περιφέρεια Αττικής, με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, έχει ήδη εμπλακεί και προωθεί, με βάση κυβερνητικές αποφάσεις, την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους, ευρωπαϊκούς και άλλους, κρίσιμων τομέων όπως η Διαχείριση Απορριμμάτων, η διαχείριση δημόσιου χώρου και πλούτου- Ελληνικό, τουρισμός κα. Στα θέματα αυτά έχουμε τοποθετηθεί συγκεκριμένα.
Το σφαγείο των κοινωνικών δαπανών και προγραμμάτων υγείας, παιδείας, στήριξης αδύναμων λαϊκών τμημάτων έχει οδηγήσει Περιφέρειες και Δήμους σε όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για ανέργους, ηλικιωμένους, μητέρες, παιδιά κλπ 'σπρώχνονται' στον ιδιωτικό τομέα και στην 'καλύτερη' περίπτωση στην ανταποδοτική λειτουργία. Ενδιάμεσο βήμα στην πορεία αυτή αποτελεί η κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ κλπ) με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο σπίτι", η 'κάλυψη' θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, η 'στήριξη' των ανέργων κλπ).
Η κυβέρνηση του Μνημονίου, μέσω και του Καλλικράτη, διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις σχολές, τα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει «γη και ύδωρ» στους δανειστές-τοκογλύφους. Ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους ή σε δούλους των 400€ και τους νέους σε μετανάστες.
Είναι λοιπόν σαφές, ότι η φριχτή και αποτρόπαια ανεργατική επίθεση του κεφάλαιου, των πολιτικού προσωπικού αλλά και των στηριγμάτων του στους Δήμους και τις Περιφέρειες, δεν επιδέχεται επικοινωνιακές πινελιές φτιασιδώματος, σταυροθηρικά ευχολόγια ή ‘ανακουφιστικά’ ημίμετρα.
Η απάντηση θα δοθεί από ένα πλατύ ενωτικό, μαζικό κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει φέρει τον κόσμο της εργασίας σε απόγνωση.
Για να πάρει πίσω ο μαχόμενος λαός τα κλεμμένα δικαιώματα του, για αξιοπρεπή δουλειά, μισθό, παιδεία, υγεία. Για συλλογική διεκδίκηση 'πλήρους νομής και ιδιοκτησίας' του κοινωνικού πλούτου, του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος που λεηλατεί όλο και πιο άγρια το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.
Για να ασκήσει χωρίς κανένα περιορισμό το αναφαίρετο δημοκρατικό, ιστορικό δικαίωμα να αντισταθεί και να καταργήσει το καθεστώς εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Το απολυταρχικό καθεστώς των τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών, της ΕΕ και του σάπιου πολιτικού τους συστήματος.
Για να καταργήσει άδικους νόμους και εξουσίες, να αλλάξει τη ζωή και το μέλλον του αλλάζοντας την κοινωνία και τον κόσμο.
Με βάση τα παραπάνω η Α.Α θα συμβάλει στην ανάπτυξη κινήματος και στο επίπεδο της πόλης και της γειτονιάς, μέσα από συλλογικές μορφές λαϊκής αυτοοργάνωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτει το παρακάτω πλαίσιο στόχων μέσα στο κίνημα για συζήτηση και δράση, στη λογική συνδυασμού της συνολικής ανατρεπτικής πάλης με την πάλη για έναν άλλο αντικαπιταλιστικό δρόμο οργάνωσης της ζωής στην πόλη.
- Ανατροπή της κυβέρνησης και του μαύρου μετώπου
- Έξοδος από ευρώ , ΟΝΕ, αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από ΕΕ
- Διαγραφή του χρέους
- Κατάργηση του Καλλικράτη
- Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας σε εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους – γενναία φορολόγηση των επιχειρήσεων
- Άμεση καταβολή από το κράτος των φόρων που έχουμε καταβάλει και πρέπει να αποδοθούν στην τ.α.
- Κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία – καμία πρόσληψη από ΜΚΟ – προσλήψεις με βάση τις ανάγκες λειτουργίας για το κοινωνικό συμφέρον – μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
- Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες (πρόνοια κλπ)
- Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες – όχι στα ΣΔΙΤ – όχι στην επιχειρηματικοποίηση της τ.α.
- Ενέργεια – νερό – μεταφορές - περιβάλλον δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικά αγαθά δωρεάν για όλο το λαό
- Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους.
- Εργατικός – λαϊκός έλεγχος σε κάθε έργο.
Αυτοοργάνωση των κατοίκων μέσα από λαϊκούς θεσμούς αντίστασης και οργάνωσης της ζωής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.