29 Οκτωβρίου 2019

Αίτημα για ΠΗΔ θέμα για την ακύρωση της απόφασης της 16/10 σχετικά με το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού και την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής


Kατά τη συζήτηση στο θέμα των απορριμμάτων στις 16/10 είχαμε επισημάνει από την αρχή, ότι οφείλει το ΠΕΣΥ να προχωρήσει σε νέα συζήτηση προετοιμασμένη με ενημέρωση όλων των τοπικών φορέων και ενδιαφερομένων και τη δυνατότητα να τοποθετηθούν.

Ο περιφερειάρχης στην αντίθετη κατεύθυνση προχώρησε σε αιφνιδιασμό και όχι μόνο επέμειναν στην απόφαση για την επέκταση της Φυλής αλλά στο τέλος της διαδικασίας εντελώς αυθαίρετα προχώρησε και σε λήψη απόφασης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί και δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το ΠΕΣΥ για τις θέσεις τους οι τοπικοί φορείς αλλά και ο Δήμος.

Στη συνέχεια μετά τις αντιδράσεις των φορέων για την απαράδεκτη απόφαση και τον αιφνιδιασμό του ΠΕΣΥ για το θέμα είδαμε ότι ο περιφερειάρχης ανακάλυψε ότι χρειάζεται ό διάλογος με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς και προχώρησε σε ευρεία συνάντηση την Τετάρτη 23/10 στο σχετικό Δελτίο τύπου της περιφέρειας διαβάζουμε ότι   :


«Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας, του δήμου και εκπροσώπων κατοίκων και φορέων. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η εξέταση και η αξιολόγηση σημείων στα οποία εμφανίζεται απόκλιση θέσεων και απόψεων.

Η  Επιτροπή αποφασίστηκε σε διάστημα ενός μήνα να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θέσεις.»

«Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να επικρατήσει κλίμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί από καμία πλευρά, προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διέξοδος στο ζήτημα.»

 Με βάση το γεγονός ότι : 

// Ο μόνος αιφνιδιασμός που έχει γίνει είναι από τη μεριά της περιφέρειας με την πραξικοπηματική απόφαση στις 16/10. 
//  Και ο περιφερειάρχης αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο με τους τοπικούς φορείς ο οποίος προσθέτουμε εμείς πρέπει τουλάχιστον να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Δεν έχει κανένα νόημα και είναι προσχηματικός ένας διάλογος ο οποίος έχει δεδομένο εξ αρχής ότι θα λειτουργήσει το Γραμματικό και αντίστοιχα θα επεκταθεί η Φυλή 
//  Έχουμε θέσει το θέμα της παραπλάνησης του ΠΕΣΥ για την αναγκαιότητα λήψης απόφασης για τη λειτουργία του Γραμματικού με βάση το έγγραφο που αποδεικνύει ότι το έργο έχει απενταχθεί ήδη από το 2015 και ότι ουδέποτε δόθηκαν 20 εκατομμύρια στο σύνολό τους από την ΕΕ καθώς η χρηματοδότηση σταμάτησε το 2015.

·    //  Έχουμε ζητήσει την πλήρη ενημέρωση του ΠΕΣΥ με τα έγγραφα της ΕΕ που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του περιφερειάρχη ότι η ΕΕ ζητάει πίσω τώρα, 20 εκατομμύρια αν δε λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό .   


Θεωρούμε εξαιρετικά επείγον να συζητηθεί στο ΠΕΣΥ η ακύρωση της απόφασης της 16/10 ώστε να προχωρήσει ουσιαστικός διάλογος με τους κατοίκους, να ενημερωθεί το ΠΕΣΥ για όλα τα πραγματικά δεδομένα αλλά και να προχωρήσει η συζήτηση για μια άλλη διαχείριση με διαλογή στην πηγή , ανακύκλωση, κομποστοποίηση επαναχρησιμοποίηση – με γενναία κρατική χρηματοδότηση και σχέδιο, η οποία θα μπει σε άμεση εφαρμογή με συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη συζητάμε για τη χωροθέτηση και το άνοιγμα νέων χωματερών αλλά να κάνουμε πράξη το «πώς δε θα θάβουμε ούτε θα καίμε τα σκουπίδια».



Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Αλεξίου Έλλη

Τουλαρίδης Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.