15 Οκτωβρίου 2019

Αίτημα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής για συζήτηση για τη διαχείρηση απορριμάτων ως θέμα προ ΗΔ στη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. στις 16/10


Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική έχει υποστηρίξει με τοποθέτηση της σε προηγούμενες συνεδριάσεις στο ΠΕΣΥ την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εκρηκτικές διαστάσεις με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους κατοίκους ιδιαίτερα της Δυτικής αλλά και ευρύτερα της Αττικής όσο και για το περιβάλλον.

Το θέμα είναι κατεπείγον καθώς :

- Η κατάσταση στη Φυλή όπου συνεχίζεται το θάψιμο του 88% των απορριμμάτων είναι οριακή, με μικρό χρόνο ζωής με βάση τη σημερινή κατάσταση. Αντί αυτό να οδηγήσει σε μια συνολική συζήτηση - επανατοποθέτηση στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων δρομολογούνται λύσεις που διαμορφώνουν τετελεσμένα ώστε να συνεχίζεται η ίδια καταστροφική διαχείριση όλων των προηγούμενων χρόνων.
- Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατάθεση προσφορών μέχρι της 22 Οκτωβρίου σε εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του ΕΣΔΝΑ στις 1/8/2019 για δημιουργία νέου Γ κυττάρου – επέκτασης του ΧΥΤΑ στη Φυλή που πήρε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή της κας Δούρου, εν κρυπτώ, για να διευκολύνει τη νέα περιφερειακή αρχή του κου Πατούλη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση επικαλούμενος προειλημμένες αποφάσεις. Ο ένας περιφερειάρχης παραδίδει στον άλλο τη σκυτάλη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εθνικών εργολάβων ανεξαρτήτως παράταξης, προς δόξα της συνέχειας του κράτους. Ξεχνούν ανερυθρίαστα τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για το κλείσιμο της Φυλής και δρομολογούν στην πράξη την επέκτασή της.
- Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση που μέσω του υπουργού κου Χατζιδάκη σε επίσκεψή του στη Φυλή δήλωσε ότι η επέκταση της είναι επιβεβλημένη,  εξήγγειλε μέτρα πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ στον νέο αναπτυξιακό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση και της αποκομιδής απορριμμάτων -υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους. Ήδη έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στους δήμους.
- Ταυτόχρονα φωτογραφίζονται και νέες λύσεις δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ σε λατομεία της Αττικής καθώς και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό θεωρώντας δεδομένη την ίδια καταστροφική διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων.
- Ο περιφερειάρχης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους της Αττικής στις 26 Σεπτεμβρίου για το ζήτημα των απορριμμάτων προχωρώντας σε διακηρύξεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ παρουσίασε τις θέσεις του για το θέμα σε επιτροπές στη Βουλή σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου στις 4 Οκτωβρίου. Τις θέσεις αυτές, βέβαια, δεν τις κατέθεσε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των θέσεων του. Δεν είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε συζήτησης θα έπαιρνε υπ όψη της και τις θέσεις των παρατάξεων.
- Ήδη υπάρχουν σημαντικές κινητοποιήσεις φορέων στη Δυτική Αττική ενάντια στην κατάσταση αυτή.

Θεωρούμε ότι η περιφερειακή αρχή έχει υποχρέωση να μην απαξιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, να φέρει το θέμα σε συζήτηση που θα  πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει η περιφέρεια.

   Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Αλεξίου Έλλη
Τουλγαρίδης Κώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.