30 Σεπτεμβρίου 2014

Κάτω τα χέρια από τους Ρομά, στο όρος Πατέρα στείλτε το Σαμαρά*



(*από τα συνθήματα της σημερινής κινητοποίησης)


Την Τρίτη 30/9/14 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Γραμματεία του ΥΠ.ΕΣ.) ήρθε να βάλει τις μπουλντόζες στον καταυλισμό των Ρομά στο Δήμο Χαλανδρίου, με τη συνοδεία αστυνομίας και ΜΑΤ. Η απόπειρα εμποδίστηκε από τους ίδιους τους Ρομά και από όσους συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση.

Από το 1971, οικογένειες τσιγγάνων κατοικούν αβοήθητες σε έναν καταυλισμό πίσω από τον σταθμό του μετρό Νομισματοκοπείο. Όταν εγκαταστάθηκαν εκεί, η σημερινή οδός Σαρανταπόρου ήταν ακόμη ποτάμι!
Με την άνοδο της αξίας γης από τη δημιουργία του σταθμού του ΜΕΤΡΟ, άνοιξε η όρεξη για εκμετάλλευση αυτού του ‘φιλέτου’ και έτσι οι 70 οικογένειες των τσιγγάνων εκδιώκονται από τα μοναδικά σπίτια που ‘έχουν’. 
Δεν είναι μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι και κάποιοι που φέρονται ως ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή του καταυλισμού, κάποιοι από τους οποίους εμφανίστηκαν και σήμερα ως «αγανακτισμένοι πολίτες» για να συντρέξουν το έργο της αστυνομίας. Αφού ως αρχικοί ιδιοκτήτες φέρονται 16 υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου που απέκτησαν τα (αμφίβολης νομιμότητας) συμβόλαια από μια κοπή πίττας του 1967, πώς ξαφνικά βρέθηκαν 60 ιδιοκτήτες να φωνάζουν για την προστασία της «περιουσίας» τους;
Η «συντεταγμένη Πολιτεία», που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον καταυλισμό, τώρα εμφανίζεται για να «εφαρμόσει τη νομιμότητα» δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:
·         Γιατί δεν ξεκινούν από τη «νομιμότητα» των 3.000.000 ευρώ που φέρονται να «απορροφήθηκαν» τη διετία 2006-2008 από την τότε δημοτική αρχή του Χαλανδρίου για τη βελτίωση του καταυλισμού, αλλά κατέληξαν μάλλον σε τσέπες επιτήδειων; Τι έγινε με εκείνο το πόρισμα του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτών;
·         Για ποια «νομιμότητα» μιλούν οι ίδιοι που ψηφίζουν συνεχώς νόμους για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση κάθε αυθαίρετου, ακόμη και σε ρέματα ή δάση, αρκεί να πληρωθεί το αντίτιμο; Αυτοί που θεσμοθέτησαν την ιδιωτική πολεοδόμηση ακόμη και σε οικότοπους αρκεί αυτός οπυ το ζηταέι να λέγεται «φαστ-τρακ επενδυτής»; Γιατί δεν ξεκινούν από την κατεδάφιση του μεγαλύτερου αυθαίρετου της Αττικής (και με τη βούλα του ΣτΕ), που είναι το Mall στο Μαρούσι;
·         Για ποια νομιμότητα μιλούν αυτοί που αντιμετωπίζουν τους Ρομά ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και τις Διεθνείς Συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματά τους; Που θέλουν να στείλουν 70 ανθρώπους σε έναν ακατάλληλο χώρο στο όρος Πατέρα, λες και του στέλνουν σε χωματερή; Που τους εμφανίζουν ως «επικίνδυνους τρομοκράτες» ρίχνοντας νερό στο μύλο του φασισμού;

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη απειλή του ξεσπιτώματος των οικογενειών των Ρομά, και μάλιστα παρά τις επανειλημμένες προηγούμενες υποσχέσεις για στεγαστική τους «αποκατάσταση». Στηρίζουμε το αίτημα των Ρομά να μεταστεγαστούν σε κατάλληλο χώρο στο Χαλάνδρι, του οποίου είναι δημότες οι περισσότεροι από δεκαετίες, με κρατική χρηματοδότηση και μέριμνα για την ποιότητα ζωής τους. Να συνεχίσουν τα παιδιά να φοιτούν στα σχολεία τους.  Να φύγει η αστυνομία από τον καταυλισμό.

Όχι σε «προσωρινή» μεταστέγαση σε άλλη περιοχή και στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις στο όρος Πατέρας - Πρώτα να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασής τους, λύση κοινά αποδεκτή από τους Ρομά, τους δημότες του Χαλανδρίου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Όχι στη δημιουργία γκέτο για τους Ρομά, ούτε στο Χαλάνδρι ούτε αλλού.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να πάρει θέση κατά της κατεδάφισης
Καλούμε τον κόσμο του αγώνα και τους εργαζόμενους των γύρω περιοχών να δείξει την αλληλεγγύη του.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.