23 Σεπτεμβρίου 2014

Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου της Αττικής



Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εκχωρεί στην εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. προς «αξιοποίηση», παραλιακά ακίνητα της Αττικής, συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τ.μ., από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο. Μεταξύ αυτών χώροι φυσικού κάλλους, οικότοποι, χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δημόσιες εγκαταστάσεις (όπως μαρίνες κ.λπ.).
Η εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. -που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης- δημιουργήθηκε ειδικά με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην παραλία από το Φάληρο ως το Σούνιο –εκτός της έκτασης του Ελληνικού, που το ξεπούλημά της έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, και της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης που εκποιήθηκε απευθείας από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος είναι η διαμόρφωση όρων ώστε «οι επενδυτές να αποκτήσουν πολυάριθμες ευκαιρίες, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έργα αναδιαμόρφωσης της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής». Δηλαδή, η παράδοση όλου του παραλιακού μετώπου στα ιδιωτικά συμφέροντα!
Η παραχώρηση αυτή αποτελεί λογική συνέχεια της νομοθετικής καταιγίδας του καλοκαιριού σε θέματα χώρου και περιβάλλοντος (χωροταξικό – πολεοδομικό, αιγιαλός, δάση, ρυθμιστικό, ξεπούλημα Ελληνικού) με σκοπό τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της γης προς όφελος του κέρδους και των οικονομικών ελίτ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο (και παρότι το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς δεν κατατέθηκε ποτέ ολόκληρο λόγω της αντίστασης που σηκώθηκε) προσπαθεί να απαλείψει όσα θεσμικά «εμπόδια» έθετε τις τελευταίες δεκαετίες ο ρυθμιστικός ρόλος του δημοσίου ως προς την εγκατάσταση δραστηριοτήτων σε βάρος του αστικού, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος –να διαλύσει δηλαδή κάθε προστασία των κοινόχρηστων χώρων, του δάσους, των παραλιών, των αρχαιολογικών χώρων και των οικοτόπων. Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, ως συνέχεια των νόμων για τις φαστ-τρακ επενδύσεις, έχει μία μόνο αρχή: τίποτα δεν είναι αδύνατο να γίνει, αν το ζητήσει ο ιδιώτης επενδυτής!  
Και βέβαια, από πού θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Από τα πακέτα του νέου ΕΣΠΑ που προορίζονται για την «τουριστική ανάπτυξη»! Η δημόσια γη θα πουληθεί στους επιχειρηματίες, προκειμένου να «επενδύσουν» με χρήματα που πάλι θα τους δώσει το δημόσιο μέσω των ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς μέσω του «δημόσιου» χρέους!
Και ο εργαζόμενος λαός; Οι εξαγγελίες για «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και «αναβάθμιση της ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο» είναι το προπέτασμα καπνού για να προσχωρήσει γοργά ο αποκλεισμός του λαού από την πρόσβαση στις παραλίες της Αττικής, ώστε να δημιουργηθεί νέο πεδίο κερδοφορίας για το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. Η υπόσχεση για «νέες θέσεις εργασίας» επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι και να δικαιολογήσει το έγκλημα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ είναι γνωστό ότι οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν –στη θέση των πολλαπλάσιων που θα καταργηθούν- θα είναι με ημερομίσθια ελάχιστων ευρώ, αν δεν είναι και απλήρωτες θέσεις «μαθητείας», όπως συμβαίνει σήμερα στον τομέα των κατασκευών και στον τουρισμό.
Μας ζητούν να συναινέσουμε στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την ιδιωτικοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, και να πληρώσουμε τις «ιδιωτικές» επενδύσεις από την τσέπη μας, αφού οι επιδοτήσεις προς τους «επενδυτές» θα φορτωθούν σε όλους εμάς ως «δημόσιο» χρέος… Να μην τους αφήσουμε!
Ο λαός της Αττικής με μαζικές κινηματικές διαδικασίες μπορεί και πρέπει να ανατρέψει τα σχέδιά τους.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες, τα σωματεία εργαζομένων και τους τοπικούς φορείς στο παραλιακό μέτωπο και ευρύτερα στην Αττική, για την υπεράσπιση των παραλιών και την αποτροπή της εκποίησης τους. Να παλέψουμε όλοι μαζί για:
§  Να ανατρέψουμε την καταστροφική για τις ζωές μας πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου
§  Η δημόσια περιουσία  και οι παραλίες ανήκουν στο λαό – Δε θα επιτρέψουμε την εκποίησή τους
§  Να καταργηθεί η «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» και το  ΤΑΙΠΕΔ
§  Ελεύθερες παραλίες για το λαό.
ΚΑΛΟΥΜΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:
·         Να πάρει ξεκάθαρη απόφαση ενάντια στην νέα παραχώρηση και την εκποίησή της γης της Αττικής και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ακύρωση των αποφάσεων παραχώρησης
·         Να πάρει ξεκάθαρη απόφαση ενάντια στην εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, και να συνταχθεί με τις επιτροπές κατοίκων που κινητοποιούνται για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου για όλους τους κατοίκους της Αττικής
·         Να άρει την απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου που ενέκρινε την Μελέτη για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης


--------------------------------------------------------------------------------------
Επισυνάπτουμε τις 20 περιοχές που έχουν δρομολογήσει το ξεπούλημα τους:
* Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τ.μ.
* Φαληρικός όρμος, έκταση 757.500 τ.μ. (beach volley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, ΤΑΕ KWON DO).
* Εδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής. (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο - Π. Φώκαια).
* Στη Βούλα Αττικής 90.095 τ.μ. από Α' Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β' Αλιπέδου Βούλας. (Ναυτικός Ομιλος, ΝΟΤΟΣ, Vivemar).
* Στη Βούλα - Μεγάλο Καβούρι 62.275 τ.μ. (Ακτή Β' Βούλας).
* Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τ.μ. (Ακτή Α' Βούλας South Coast και Εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός).
* Στη Βάρκιζα 7.500 τ.μ.
* Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.
* Εκταση 9.220 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.
* Εκταση 8.860 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.
* Εδαφική έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα - Κρωπία, Αττικής (ΜΟΗΙΤΟ ΒΑΥ).
* Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι Αττικής. (GRAND RESORT).
* Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τ.μ. (Ν.Ο. Π. Φαλήρου).
* Ακτή Αλίμου 69.725 τ.μ. (Ακτή του Ηλιου - Bolivar).
* Εκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο, έκτασης 90.825 τ.μ. (Πάρκο Φλοίσβου).
* Εκταση 20.420 τ.μ. στον Αλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά. (Παιδικές χαρές, Αλσος).
* Εδαφική έκταση 278.000 τ.μ. στη Γλυφάδα Αττικής. (Αστέρια Γλυφάδας).
* Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τ.μ. (VARKIZA RESORT, ΥΑΒΑΝΑΚΙ, THALASSEA).
* Μικρό Καβούρι - Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τ.μ.
* Μαύρο Λιθάρι μήκους 1.000 μ. (EDEN Beach).
(Με τις υπ' αριθμ.: 143/43399 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β' 11/9/2014) και 148/43856 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β' 12/9/2014) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης)

Σημείωση : Με βάση αυτή την ανακοίνωση η ΑΑΑ έχει ήδη ζητήσει να συζητηθεί το θέμα σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.