11 Σεπτεμβρίου 2014

Δήλωση για τη στάση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική στις διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης της Περιφέρειας




Την Κυριακή 7/9 και τη Δευτέρα 8/9 εκλέχθηκαν το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και η οικονομική επιτροπή.

Για τα ζητήματα των εκλογικών διαδικασιών η στάση μας καθορίζεται από τη θέση μας για σύγκρουση και ρήξη με το θεσμικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των περιφερειακών οργάνων (όπως αυτό προβλέπεται στο νόμο του Καλλικράτη) και τους σχεδιασμούς των περιφερειακών αρχών που εγκλωβίζονται ασφυκτικά σε αυτό. Γι’ αυτό και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία νομιμοποίησης με την ψήφο μας των «εκλογών» για αυτές τις θέσεις.
 
Η στάση αυτή επιβάλλεται από την πολιτική εκτίμηση των ορίων των συμβουλίων, τον τρόπο εκλογής τους (πλειοψηφικό σύστημα με το 60% των εδρών στην πλειοψηφία), αλλά και από:
1) Τον τρόπο λειτουργίας και συνεδριάσεων των συμβουλίων, όπως καθορίζεται από τον Καλλικράτη,  που είναι άκρως αντιδημοκρατικός.
2) Τη διαδικασία εκλογής σε αυτές τις θέσεις, που ο νόμος αυστηρά καθορίζει να είναι μη αντιπροσωπευτική.
3) Την αυθαίρετη αντιμετώπιση όλης της αντιπολίτευσης ως ενιαίο σώμα για την εκλογή των οργάνων διοίκησης.

Η  αντιδημοκρατική λειτουργία και τα αυθαίρετα και αυταρχικά πλαίσια εκλογής και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, φαίνονται και από τα παρακάτω:

·         Δεν επιτρέπεται να θέσει κάποιος υποψηφιότητα στην τελική διαδικασία εκλογής στο περιφερειακό συμβούλιο, αν δεν έχει υποδειχτεί ως υποψήφιος από τις ξεχωριστές συνεδριάσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
·         Για την  ανάδειξη των υποψηφίων της αντιπολίτευσης πρέπει να προηγηθεί  ξεχωριστή κοινή συνεδρίαση και να έχει εκλέξει  πλειοψηφικά τους δικούς της υποψηφίους που θα θέσουν υποψηφιότητα για τις αντίστοιχες θέσεις στην ψηφοφορία όλου του συμβουλίου. Δηλαδή η αντιπολίτευση, ενώ αποτελείται από εντελώς διαφορετικές παρατάξεις, αν αποδεχθεί και συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαδικασία στο περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής θα συνομιλήσει και θα συνδιαλλαγεί με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Συνεπώς, με βάση τις αρχές μας:

·         Δεν μπήκαμε σε διαδικασία μοιράσματος θέσεων της μειοψηφίας και ανταλλαγής στήριξης ή ψήφων, για να εξασφαλίσουμε εκλογή σε αυτές τις επιτροπές ως μέλη τους και δεν αναγνωρίσαμε όλη τη διαδικασία, που δεν αντιστοιχεί καν στην ανάδειξη εκπροσώπων από την κατανομή των  ποσοστών με απλή αναλογική.
·         Δε συμμετείχαμε στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων από ξεχωριστές διαδικασίες.
·         Στην τελική μυστική ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υποψηφίων, στην οποία πρέπει να συγκεντρώσουν την έγκριση της πλειοψηφίας του συμβουλίου δεν εγκρίναμε με την ψήφο μας την ανάδειξη αυτών των οργάνων και ψηφίσαμε λευκό.

Τέλος απαιτήσαμε από όλους την πλήρη πολιτική και πρακτική απομόνωση-περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής θεωρώντας σοβαρό πολιτικό ζήτημα την πιθανή συνδιαλλαγή παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου ή μεμονωμένων συμβούλων  με την παράταξή της για τη συμμετοχή της στα όργανα διοίκησης ή σε επιτροπή. 
Οι παραπάνω εκτιμήσεις μας για το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και την αντιδημοκρατική λειτουργία που επιβάλλει επιβεβαιώθηκαν περίτρανα. Μια διαδικασία υποτίθεται τυπική, με μια σειρά διαδικαστικά ατοπήματα, πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς και προσπάθειες να παριστάνουν ότι τα θέματα είναι "θεσμικά" και όχι πολιτικά, όχι μόνο δεν τελείωσε την Κυριακή μετά από εξάωρη συνεδρίαση (!!!), αλλά έδειξε ότι μόνο εκφυλισμό μπορεί να παράγει. Οι συμφωνίες όλων των άλλων παρατάξεων (πλην της παράταξης της Χρυσής Αυγής που παρά τη θέλησή της να συνδιαλλαγεί ευτυχώς απομονώθηκε πολιτικά), οι ανταλλαγές ψήφων, οι καταγγελίες ότι «οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν στην κάλπη», οι ψηφοφορίες δια τηλεφώνου (!!!) και οι κατηγορίες περί του ποιος έχει την αντίστοιχη «ευθύνη» κυριάρχησαν… Εμείς δηλώσαμε ότι  αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την όποια δημοκρατία, ούτε καν με αστικούς όρους, και για αυτό θα απέχουμε.
Σημειώνουμε ότι το αρχικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, για άγνωστο λόγο, μιλούσε για δικαιολογημένη απουσία της περιφερειακής συμβούλου μας. Ούτε απουσιάζαμε (η αποχή είναι πολιτική στάση), ούτε είπαμε σε κανένα ότι απουσιάζουμε αιτιολογημένα. Αντιθέτως, εξηγήσαμε πολιτικά για ποιο λόγο απείχαμε από αυτή την παρωδία.

Εκ μέρους της  «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική»
Δέσποινα Κουτσούμπα 
περιφερειακή σύμβουλος Αττικής







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.