15 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ απολύσεις στους ΟΤΑ

Παρέμβαση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής 
  


 

  Αθήνα 15/11/2012


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου 3 και θέτει σε διαθεσιμότητα, ουσιαστικά σε απόλυση, χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Μεγάλο τμήμα των υπαλλήλων που απολύονται προέρχονται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Σε μια περίοδο που ο λαός και οι εργαζόμενοι βιώνουν όλο και πιο δραματικά την ένταση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και της ΕΕ, που η επίσημη ανεργία καλπάζει με ποσοστά πάνω από 25%, που το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται δραματικά, αποδεικνύεται μέσα και από τα μέτρα ή τις αποφάσεις του μνημονίου 3 ότι  η μοναδική έγνοια της συμμαχίας της τρόικας εσωτερικού με την τρόικα εξωτερικού είναι πως θα εξασφαλίσει και θα προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου.
Οι απολύσεις στους ΟΤΑ συνδέονται με το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε ο Καλλικράτης ως πυλώνας εφαρμογής των μνημονίων.



Η μεταφορά μεγάλου αριθμού κοινωνικών αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους ΟΤΑ, με ταυτόχρονη τεράστια περικοπή πόρων που οφείλει το κράτος στους ΟΤΑ, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ειδικά μνημόνια στους δήμους και με συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οδηγούν σε μια αντιδραστική αναδιάρθρωση σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής προς τους εργαζόμενους και το λαό.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα 55.000 βρέφη και νήπια που έμειναν φέτος εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών.
Ταυτόχρονα προωθείται μέσω αυτής της πολιτικής η εκποίηση – ιδιωτικοποίηση δημοτικής δηλαδή δημόσιας περιουσίας. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων αλλά και κερδοφόρων κοινωνικών υπηρεσιών όπως η διαχείριση απορριμμάτων , ή το πρόγραμμα βοήθεια στο Σπίτι που στην πράξη από το Φλεβάρη του 2013 παραχωρείται και σε ιδιώτες.
Σε αυτό το τοπίο προωθείται και μια νέα κατάσταση εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Οι απολύσεις είναι η άλλη πλευρά και το συμπλήρωμα των 5μηνων συμβάσεων πείνας μέσω ΜΚΟ, των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που προωθούνται σε μια σειρά περιφέρειες και μάλιστα στους τομείς (ενέργεια, ναυπήγηση, τουρισμός) που ποντάρει σε κερδοφορία το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο.
Για αυτό λυσσομανάει και ο επίτροπος της Μέρκελ, Φούχτελ για τους «τεμπέληδες» δημοσίους υπαλλήλους που πρέπει να απολυθούν. Για αυτό και λίγους μήνες πριν ο Στυλανίδης έλεγε ότι οι απολυμένοι των ΟΤΑ μπορούν να βρίσκουν δουλειά στους ιδιώτες που θα έχουν πάρει τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Η πολιτική αυτή και η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνες και πρέπει να ανατραπούν με λαϊκό ξεσηκωμό, πανεργατικό αγώνα, με ένα ισχυρό οργανωμένο μαζικό κίνημα, που θα σαρώσει τρόικες, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και κάθε αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων του και της ΕΕ.

Καμία απόλυση εργαζομένου. Κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα δεν περισσεύσει σε ένα δημόσιο που θα προτάσσει το κοινωνικό συμφέρον της εργαζόμενη πλειοψηφίας.
Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, με μισθό που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
Αύξηση αντί περιστολή της κοινωνικής πολιτικής.
Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και κοινωνικής υπηρεσίας. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος είναι κοινωνικό αγαθό. Οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και μάλιστα χιλιοπληρωμένο.


 
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει ότι

1.- Η Πολιτική και Υπηρεσιακή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν αποστέλλει στα αρμόδια Υπουργεία και κυβερνητικά όργανα καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων που απειλούνται με διαθεσιμότητα και απόλυση.
Επίσης δεν πρόκειται να υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης κανενός υπαλλήλου της Περιφέρειας.

2.- Αρνείται την διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα  των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και γι αυτό δεν θα καταργήσει καμιά υπηρεσία και καμιά οργανική θέση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας.

3.- Καλεί την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να αποφασίσει ότι οι Περιφέρειες δεν θα εφαρμόσουν καμιά διαδικασία διαθεσιμότητας, απολύσεων προσωπικού και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών τους. 

4.- Θα συμβάλει στον αναγκαίο συντονισμό ενεργειών με συλλογικά τα όργανα των Δήμων και κυρίως με τους εργαζόμενους των Περιφερειών της χώρας και των Δήμων.
 

Άγγελος Χάγιος, Περιφερειακός Σύμβουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.