30 Μαρτίου 2020

Να παρθούν πίσω οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις επέκτασης της χωματερής της Φυλής και της ανάθεσης μελέτης για νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ)



 

Είδαμε με έκπληξη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι, αυτές τις μέρες που όλη η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, το ΔΣ του ΕΣΔΝΑ συνεδριάζει (;) και όχι μόνο παίρνει αποφάσεις, αλλά προχωράει και αναθέσεις μελετών και έργων μερικών εκατομμυρίων ευρώ, εν κρυπτώ και αντιδημοκρατικά, που θα έχουν επιπτώσεις σε όλους τους κατοίκους της Αττικής.
Συγκεκριμένα, στις 13-3-2020 πάρθηκε κατεπείγουσα απόφαση από την ΕΕ του ΕΣΔΝΑ (αριθμός Απόφασης 94/2020) με την οποία ο ΕΣΔΝΑ άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού εναντίον της α φάσης του οποίου είχαν κατατεθεί προσφυγές, καταφεύγοντας στη διαδικασία της διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης (σε απλά ελληνικά: απευθείας ανάθεση!) για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», αξίας5.335.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, στις 24-3-2020 με την απόφαση 111/2020, με την οποία η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ επέλεξε ανάδοχου για το έργο νέας επέκτασης ΟΕΔΑ Φυλής, δηλαδή κατακύρωσε χωρίς διαγωνιστική διαδικασία την κατασκευή της νέας χωματερής, στην εταιρεία  ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - W.A.T.T A.E. Σύμφωνα με την ανάθεση, θα κατασκευαστούν νέα κύτταρα στη Φυλή, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον διετή, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000κ.μ. και με δυνατότητα προσαύξησης της χωρητικότητας για επιπλέον δύο έτη!
Απαιτούμε να ακυρωθεί τώρα αυτή η απόφαση, διότι είναι ενάντια στη βούληση και τις ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, ενώ είναι προκλητική η αντιδημοκρατική εκμετάλλευση της περιόδου, εν μέσω καραντίνας και πανδημίας, που δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο η υγεία του λαού μας.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η απόφαση για ανάθεση 5 εκ. ευρώ πάρθηκε ως «κατεπείγουσα», ενώ εκκρεμούν αποφάσεις δικαστηρίων για την α’ φάση του ίδιου διαγωνισμού (!), κι ενώ ακόμη και οι ΠΝΠ της κυβέρνησης για τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν τη μετάθεση των δημόσιων διαγωνισμών. Πάρθηκε επίσης διά τηλεφωνικής περιφοράς μεταξύ των μελών του ΕΣΔΝΑ (!), διαδικασία απαράδεκτη και ΜΗ προβλεπόμενη για διαγωνισμούς.
Η απόφαση αυτή είναι και ουσιαστικά και τυπικά άκυρη!
Θυμίζουμε ότι το θέμα των απορριμμάτων έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης πολλές φορές στο ΠΕΣΥ δεδομένου ότι η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να μη συζητηθεί ολοκληρωμένα ποτέ, από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο –κάτω από την πίεση της παρουσίας των πολιτών από τη Δυτική και την Ανατολική Αττική-ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στις 18 Μαρτίου, με μόνο θέμα τα απορρίμματα, και με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων ώστε να παρθούν αποφάσεις από το ΠΕΣΥ και να μην συνεχιστούν ενέργειες, που δεν εντάσσονται σε αποφασισμένο σχέδιο από το ΠΕΣΥ. Η συνεδρίαση αυτή δεν έγινε λόγω των έκτακτων μέτρων. Αντί αυτής, όμως, συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΣΔΝΑ για να πάρει τις αποφάσεις και να υπάρχουν ως τετελεσμένα, ώστε να μην έχει πλέον νόημα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των απορριμμάτων! Με τον τρόπο αυτό μεθοδεύεται την ακύρωση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας για το μείζον θέμα των απορριμμάτων στην Αττική.
Επισημαίνουμε ότι εγκαίρως σας ενημερώσαμε και απαιτήσαμε, όσο διαρκεί η πανδημία,  να παγώσουν οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες, αν δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη συζήτηση στο ΠΕΣΥ με τη συμμετοχή των φορέων και κατοίκων των περιοχών. Ιδιαίτερα σας επισημάναμε ότι αυτό πρέπει να τηρηθεί αυστηρά για τα πιο σοβαρά θέματα της Αττικής, με κύρια αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, στα οποία αναφερθήκαμε πρώτα από όλα. Και εσείς αντί να ξανασκεφτείτε και να αναθεωρήσετε την στάση σας και τις αποφάσεις που καταδικάζουν την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας συνεχίζετε τον κατήφορο σας, προσδεμένοι στις απαιτήσεις των εργολάβων και στη συνέχιση τις ίδιας λογικής στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι προθέσεις σας γίνονται ακόμη πιο σαφείς αφού στη συνεδρίαση του ΕΣΔΝΑ στις 13/3/2020, δυο μόλις μέρες αφότου ανακοινώθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με δικιά σας ευθύνη, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΝΑ (Αριθμό Απόφασης: 87/2020),αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία ή οποία ήταν και η μόνη που κατέθεσε προσφορά, τη μελέτη για νέο ΠΕΣΔΑ! Πώς να μην σκεφτεί κανείς πως εκμεταλλεύεστε την περίσταση, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να δημιουργήσετε για άλλη μια φορά τετελεσμένα στην κατεύθυνση τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ. Και εκμεταλλεύεστε μια περίσταση που έχει να κάνει με την υγεία και τη ζωή όλων μας, για να προχωρήσετε εν κρυπτώ τα σχέδιά σας!
Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να αλλάξει στη βάση ενός νέου συνολικού σχεδίου που θα εισάγει επιτέλους μια άλλη διαχείριση που θα βασίζεται στην διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την μείωση της συσκευασίας και την επανάχρηση, με πλήρη δημόσιο έλεγχο, για να γίνει πράξη το κλείσιμο της Φυλής και να μην ανοίξουν νέες χωματερές σε άλλες περιοχές της Αττικής. Ανεξάρτητα ωστόσο και από τη δική μας θέση, ποιο είναι το νέο σχέδιο που αποφάσισε το ΠΕΣΥ και ποιες είναι οι κατευθύνσεις που οφείλει να δώσει το ΠΕΣΥ  με βάσει τις οποίες θα διαμορφωθεί ο νέος ΠΕΣΔΑ; Με ποια νομιμοποίηση προχωράει η ανάθεση της μελέτης της αλλαγής του ΠΕΣΔΑ και στη βάση ποιου σχεδίου διαχείρισης;
Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι με ευθύνη της περιφερειακής αρχής προχωράνε αποφάσεις και τετελεσμένα εν κρυπτώ, που δεν έχουν τη στοιχειώδη νομιμοποίηση αξιοποιώντας την έκτακτη κατάσταση και τα μέτρα για την πανδημία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ  Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ  ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΕΣΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΕΣΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΈΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΣΥ.
Ζητάμε την παρέμβασή της περιφερειακής αρχής για
·        να ακυρωθούν οι αυθαίρετες και καταχρηστικές αποφάσεις,
·        να γίνει πλήρης ενημέρωση του ΠΕΣΥ με όλα τα δεδομένα
·        να προηγηθεί κανονική συνεδρίαση μετά τη λήξη των μέτρων και
·        να σταματήσει κάθε αυθαίρετη τέτοια διαδικασία στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε από κοινού με όποιον ενδιαφέρεται αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων αυτών, που στερούνται και τυπικής και ουσιαστικής νομιμοποίησης.
Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Έλλη Αλεξίου
Κώστας Τουλγαρίδης
30/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.