28 Φεβρουαρίου 2019

Δήλωση του Κώστα Τουλγαρίδη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην ΑττικήΣχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική, ο Κώστας Τουλγαρίδης, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, έκανε την εξής δήλωση:

«Παρακολουθούμε την καθημερινή αγωνιώδη προσπάθεια της κ. Δούρου να πείσει τους κατοίκους της Αττικής ότι τα τελευταία 5 χρόνια όλα είναι «καλώς καμωμένα» στην Αττική, ειδικά στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι, αυτή τη στιγμή -κι ενώ σε μερικούς μήνες λήγει η πενταετής θητεία της διοίκησης Δούρου, χρονικό διάστημα αρκετό και για προγραμματισμό και για έργο- η Αττική δεν έχει ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα τους. 

Τα κονδύλια που δαπανώνται δήθεν για την αντιπλημμυρική προστασία πηγαίνουν κυρίως σε έργα εγκιβωτισμού των ρεμάτων και τσιμεντοποίησης και σε κυκλώματα «ημέτερων» προμηθευτών των υπουργείων, της Περιφέρειας και των Δήμων, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν λύνουν. Συνεχίζεται το έγκλημα του εγκιβωτισμού και του περιορισμού των ρεμάτων, που αποτελούν φυσική αντιπλημμυρική προστασία, με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος διαιώνιση του προβλήματος, όπως ακριβώς και με την προηγούμενη διοίκηση, του κ. Σγουρού. Είδαμε πώς συμπεριφέρθηκε η Περιφέρεια Αττικής διαχρονικά στο Ρέμα της Πικροδάφνης και στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας.


Υπάρχουν, επίσης, κάποια αντιπλημμυρικά έργα, διάσπαρτα, χωρίς σχεδιασμό σε όλη την Αττική, που δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά τους σε επίπεδο νομού, ή τη σχετικότητά τους με όμορους νομούς.

Υπάρχουν και οι «μετωνυμίες»: Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο του περιβάλλοντος χώρου του Ιδρύματος Νιάρχου (Φαληρικό Δέλτα) που για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του Ρέντσο Πιάνο με το ποσό των 150.000.000 από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, πλασαρίστηκε και ως «αντιπλημμυρικό», ενώ η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής προφανώς δεν υπήρχε λόγος να συνδυαστεί με χώρους για συναυλίες.

Αυτό που δεν υπάρχει, όμως, είναι αυτό που η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή με συνέπεια έθετε από το 2014 ως αναγκαιότητα για την Περιφέρεια Αττικής: την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, που θα οδηγούσε σε ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης των φυσικών ρεμάτων και του συνόλου της λεκάνης απορροής τους και όχι στα σημειακά και αποσπασματικά έργα ανά Δήμο με βάση τις τεχνικές που «βολεύουν» τους εργολάβους.

Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα και την Αττική, που θα περιλαμβάνει τα βουνά, τα ρέματα και τα ποτάμια, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από καμία κακοκαιρία! Να γίνουν μελέτες και αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας για να μη ζήσουμε καταστροφές όπως αυτή στη Μάνδρα Αττικής! 

Γιατί έχει αποδειχθεί τις πλημμύρες, τους σεισμούς και ό,τι άλλο χαρακτηρίζεται ως «φυσική καταστροφή», ο λαός τις μετράει με νεκρούς, τραυματίες, αρρώστους, χαμένο μόχθο μίας ζωής. Γιατί οι «φυσικές καταστροφές» χτυπάνε άνισα και ταξικά, σε βάρος της ζωής και της υγείας της πλειοψηφίας των κατοίκων της Αττικής, κι ειδικά των πιο υποβαθμισμένων και φτωχών περιοχών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.