27 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε νέο ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας, αυτή τη φορά των λεγόμενων «περιφερειακών». Με το νέο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβλέπονται “συνέργειες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα” μέσω της “υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων”, όπως βαφτίζει η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση δέκα λιμανιών της χώρας, ανάμεσα τους και τα λιμάνια της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Λαυρίου και της Ραφήνας. Όσο ακούσατε εσείς την αντίδραση της Περιφερειάρχη Αττικής, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής για τα λιμάνια Ελευσίνας και Ασπροπύργου, και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για τη Ραφήνα και το Λαύριο, άλλο τόσο ακούσαμε και εμείς. Ούτε φυσικά και από τους Πατούλη και Σγουρό, καθώς, σε πλήρη ταύτιση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζουν το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Κι όμως, ζητάνε τη ψήφο μας για να συνεχίζουν να «σώζουν» την Αττική.



Συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, η κυβέρνηση “πουλάει τα ασημικά” συλλήβδην και στρώνει το δρόμο για να υλοποιηθούν τα σχέδια των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή. Κατ΄ απαίτηση των θεσμών, η κυβέρνηση παραχωρεί τις βασικές μεταφορικές υποδομές της χώρας -τα αεροδρόμια πρώτα, τα λιμάνια τώρα- στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, προκειμένου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κίνησης ανθρώπων κι εμπορευμάτων, να εκμεταλλευτούν τη γεωστρατηγική θέση και να προωθήσουν τις δραστηριότητες της επιλογής τους. Άλλα λιμάνια μπορεί να είναι εμπορικά, άλλα να προωθήσουν την κρουαζιέρα, άλλα να είναι σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, άλλα να είναι βιομηχανικά, υποσχέθηκε ο εισηγητής του νόμου, Φ. Κουβέλης. Από όλα έχει ο μπαξές. Βούτυρο στο ψωμί των επενδυτών η νέα νομοθεσία, αφού τους επιτρέπει κάθε φορά να αξιοποιούν τις κρατικές υποδομές με τον πιο ευέλικτο και προσοδοφόρο τρόπο, κατά τα ενδιαφέροντά τους.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο μόνος ηττημένος από το ξεπούλημα είναι ο ίδιος ο λαός. Δεν θα αργήσει να εμφανιστεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, οι συνέπειες του απόλυτου ελέγχου της μεταφορικής και εμπορευματικής ροής από το κεφάλαιο και, φυσικά, οι εργασιακές συνθήκες “ειδικής οικονομικής ζώνης”. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι τα ελληνικά λιμάνια θα αποτελέσουν, και με τη βούλα του νόμου, λαμπρό πεδίο δράσης των στρατιωτικών μηχανισμών της FRONTEX, του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού.


Καλούμε τον εργαζόμενο κόσμο σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Λαύριο, Ραφήνα, αλλά και συνολικά, να αντισταθεί στο ξεπούλημα του πλούτου του και να μην εναποθέσει καμιά ελπίδα στα παζάρια με το εφοπλιστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο και στην ανάπτυξη που θα φέρουν οι επενδύσεις. Σήμερα ξεπουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, χθες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αύριο πάλι κάποιος από αυτούς ή και όλοι μαζί. Μόνη ελπίδα για τον εργαζόμενο κόσμο πρέπει να είναι η ίδια του δύναμη, κανείς άλλος δεν θα τον σώσει εξ ονόματός του.

Το γραφείο τύπου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.