8 Δεκεμβρίου 2015

Όχι στην έκδοση των 5 φοιτητών-Πρόταση ψηφίσματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής




Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική καταθέτει πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τη μη έκδοση στην Ιταλία των 5 φοιτητών που συνελήφθησαν με εφόδους στα σπίτια τους στην Αγία Παρασκευή τη μέρα της Γενικής Απεργίας (12/11) κατ’ εφαρμογή του ευρωεντάλματος.

Πρόταση ψηφίσματος
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δηλώνει την αντίθεσή του στην ενεργοποίηση του ευρωεντάλματος και την έκδοση των 5 φοιτητών που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στο περιθώριο διαδήλωσης την 1η Μάη 2015 στο Μιλάνο. Οι 5 φοιτητές προσήχθησαν στην Ιταλία την επομένη της διαδήλωσης και τελικά στοχοποιήθηκαν ως κατηγορούμενοι μήνες μετά από τις ιταλικές αρχές, που απαιτούν την έκδοσή τους σε εφαρμογή ευρωεντάλματος, για να δικαστούν με βάση το ιταλικό δίκαιο για κακουργήματα.

Μόνο που στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται η απλή συμμετοχή τους στην πορεία, ακόμη και χωρίς στοιχεία ότι οι ίδιοι προχώρησαν σε αξιόποινες πράξεις, μαζί με μια σειρά από κατηγορίες που δεν τεκμηριώνονται. Τυχόν έκδοσή τους στις ιταλικές αρχές θα υποβάλλει τους 5 φοιτητές σ’ ένα καθεστώς προσωρινής κράτησης που δεν έχει χρονικά όρια, σε αντίθεση με το ελληνικό που τα χρονικά του όρια ορίζονται συνταγματικά. Κινδυνεύουν δηλαδή να μείνουν για χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη, κάτι που παραβιάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Αντιμετωπίζουν σκληρές και ατεκμηρίωτες κατηγορίες και στην ουσία ενεργοποιείται ο πανευρωπαϊκός ποινικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως το δικαίωμα της συνάθροισης.
Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης, βάση του οποίου ζητούνται οι 5 φοιτητές, είναι μια επικίνδυνη νομοθεσία της ΕΕ, που στρέφεται ευθέως ενάντια στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών, και έχει επικριθεί από πλήθος νομικών και συνταγματολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περίπτωση των 5 φοιτητών, ζητείται η έκδοσή τους για να δικαστούν στην Ιταλία, όπου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι κακουργήματα, ενώ τα ίδια αδικήματα στη χώρα μας είναι πλημμελήματα.
Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του ευρωεντάλματος δεν είναι τυχαία. Σε μια περίοδο όπου πολιτική της ΕΕ είναι η κατάργηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, με την συνεχή επίκληση «έκτακτης κατάστασης», οι ηγεσίες της ΕΕ ζητούν από κάθε χώρα να αποδείξει τη «συμμόρφωσή» της.
Ζητούμε από τους δικαστές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση να μην υποκύψουν στις πιέσεις. Οι πέντε έλληνες φοιτητές δεν πρέπει να εκδοθούν στο ιταλικό κράτος. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις δεν είναι έγκλημα αλλά δικαίωμα.

Το ψήφισμα όπως διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία του ΠΕΣΥ:
http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=17184:apofaseis-37is-synedriasis-perifereiakoy-symvouliou-attikis-8-12-2015-kai-yiothetisi-psifismatos-apo-to-pe-sy-sxetika-me-tin-ekdosi-ton-pente-ellinon-foititon-stin-italia&catid=3:2008-09-06-21-42-59&Itemid=31


«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεσή του στην ενεργοποίηση του ευρωεντάλματος και την έκδοση των πέντε Ελλήνων φοιτητών που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε διαδήλωση όπου έγιναν επεισόδια την 1η Μάη 2015 στο Μιλάνο και η σύλληψή τους από την ελληνική αστυνομία έγινε ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους, την ημέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 12/11/2015.
Οι Έλληνες  φοιτητές προσήχθησαν στην Ιταλία την επομένη της διαδήλωσης και τελικά στοχοποιήθηκαν ως κατηγορούμενοι μήνες μετά από τις ιταλικές αρχές, που απαιτούν την έκδοσή τους.
Τυχόν έκδοσή τους στις ιταλικές αρχές θα υποβάλλει τους πέντε φοιτητές σ’ ένα καθεστώς προσωρινής κράτησης που δεν έχει χρονικά όρια, σε αντίθεση με την Ελλάδα που τα χρονικά του όρια καθορίζονται συνταγματικά. Κινδυνεύουν δηλαδή να μείνουν για χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη.
Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του ευρωεντάλματος έρχεται σε μια περίοδο όπου προωθούνται από την ΕΕ πολιτικές για την  κατάργηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Ζητούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση του αιτήματος της έκδοσης των πέντε ελλήνων φοιτητών στο ιταλικό κράτος για συμμετοχή σε πολιτική διαμαρτυρία και να τηρηθούν οι αρχές του κράτους δικαίου, της αναλογικότητας και του σεβασμού στο δικαίωμα της συνάθροισης».
Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις «Αττική», «180ο η Αττική αλλάζει πρόσωπο» και «Ελληνική Αυγή για την Αττική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.