19 Δεκεμβρίου 2015

Τοποθέτηση για τον Προϋπολογισμό 2016 της Περιφέρειας Αττικής (βίντεο)




Στα βίντεο:
- Οι ερωτήσεις προς τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κο Καραμάνο σχετικά με τον προϋπολογισμό 2016 και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων
- Η τοποθέτηση εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής





·         Βασικά σημεία της τοποθέτησης:

     Αν θέλατε να είναι όντως προϋπολογισμός εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών, θα ρωτούσατε τους Συλλόγους καθηγητών-δασκάλων, γιατρών-υγειονομικών, τους συλλόγους γονέων, τις περιβαλλοντικές κινήσεις, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, για να μάθουμε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν στην Αττική, κι όχι να μεταφέρουμε από χρόνο σε χρόνο τον κωδικό με το «Παρατηρητήριο της φτώχειας» που θα ιδρύσετε για να... βρει τους θύλακες της φτώχειας στην Αττική.
·         Ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που να μένει ανέπαφο το αποθεματικό, το οποίο το χετε παρκαρισμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος για να είναι διαθέσιμο στον Τσακαλώτο.


·         Υπάρχουν 3 δαπάνες που δείχνουν τι πολιτική κάνετε κι ότι πέρσι λέγατε ψέματα ότι είστε «αναγκασμένοι» να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό Σγουρού: 20 εκ. στο Μελισσανίδη (από ίδιους πόρους), 7 εκ. στον Αλαφούζο, 4 εκ. στο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Τώρα είναι δική σας επιλογή να τα εντάξετε και να τα ψηφίσετε.

·         Για Εκτελεστέα έργα από ίδια χρηματοδότηση: Λέτε για 863 έργα συνολικού προϋπολογισμού 248 εκ ευρώ. Μόνο που τα 780 είναι ίδια με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, δηλ. τον προϋπολογισμό Σγουρού. Να δούμε τις αναλογίες; Στον Κεντρικό τομέα από τα 61.028.742 ευρώ του συνόλου, τα 27 εκ, δηλαδή το 45% των έργων, είναι τα δύο γήπεδα, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Λ. Αλεξάνδρας! Αυξάνονται τα έργα στον Βόρειο Τομέα (+5,493,397) και μειώνονται στην Δυτική Αθήνα (-1,355,974). Τα έργα στη Δυτική Αττική, παρότι αυξάνονται, παραμένουν το χαμηλότερο νούμερο του προϋπολογισμού: 20.111.447 (δηλ. το 1/12, αντί για 1/8 που θα πρεπε να ναι τουλάχιστον, αν ο προϋπολογισμός ήταν αναλογικός).

·         Πέρσι είχατε βάλει 13,1 εκ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες από λεφτά της Περιφέρειας, κι όχι μόνο δεν ξοδεύτηκε ούτε 1 ΕΥΡΩ από αυτά (χαρακτηριστικό το πρόγραμμα για τη σύνδεση ρεύματος σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ), αλλά ούτε καν τα βάζετε στο νέο προϋπολογισμό. Τα χρήματα που δίνετε για κοινωνική πολιτική, και τα διαφημίζετε, είναι όλα μεταβιβαστικές δαπάνες, δηλαδή χρήματα που μας δίνουν τα υπουργεία κι εμείς λειτουργούμε απλώς ως μεσάζοντες, ή χρήματα από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το ΤΕΒΑ, το οποίο κάνει συσσίτια για τους απόρους με λεφτά της ΕΕ, πρόγραμμα που σχεδιάστηκε επί Σαμαρά! Κι ενώ ακόμη κι αυτό το πρόγραμμα, καθαρά νεοφιλελεύθερο (με τη λογική διαχωρισμού της φτώχειας από την «ακραία φτώχεια»), ήταν για το 2015 και 2016, το 2015 δεν απορροφήσατε ούτε ένα ευρώ, δεν σιτίσατε ούτε έναν άνθρωπο με αυτά τα χρήματα, και τα μεταφέρετε όλα στο 2016!

·         Ο προϋπολογισμός εξαφανίζει δύο πράγματα: το πράσινο και το περιβάλλον στην Αττική (όλα τα έργα είναι τσιμέντο, δεν υπάρχει ούτε μια δεντροφύτευση), και τη φτώχεια (δεν υπάρχει ούτε ένα κονδύλι από ίδιους πόρους για άστεγους, άνεργους, φτωχούς). Ακόμη και για την ανακύκλωση, που υποτίθεται ότι είναι βασική πολιτική σας -έτσι μας λέγατε όταν ψηφίζατε το νέο ΠΕΣΔΑ- σε όλο τον πρϋπολογισμό έχετε εντάξει μόνο 3 έργα! Μόνο 3 έργα αναφέρονται στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή!
·       
        Τι μένει; Το ΕΣΠΑ, το οποίο κάνει τη δική του πολιτική με το πού δίνει τα χρήματα και κατανέμει τις δαπάνες. Το ΠΕΠ Αττικής που δεν φέρατε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο να το συζητήσουμε, και το οποίο δεν είστε καν σε θέση να ξεκινήσετε τον Γενάρη του 2016, όπως οι ίδιοι παραδέχεστε, γιατί δεν έχετε ενταγμένα έργα!

·         Πέρσι τέτοιον καιρό, πολύ πριν από τις εκλογές του Γενάρη, είχα πει από αυτό το βήμα: «Ακούγοντας τον κο Καραμάνο να λέει για συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μου ρθε στο νου η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή να λέει ότι το Μνημόνιο είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας και πρέπει να το εφαρμόσουμε». Δεν έχω κληρονομικό χάρισμα, ούτε είμαι πολιτικό μέντιουμ. Απλώς παρακολουθώ προσεκτικά το τι λέγεται και το τι συμβαίνει στο πολιτικό εργαστήρι της Περιφέρειας Αττικής. Παρατηρώ σήμερα τα χειροκροτήματα της Δύναμης Ζωής στον εκπρόσωπο της παράταξης Κουμουτσάκου, και τα χαμόγελα με τον Γ. Σγουρό, σκεπτόμενη ότι σε μερικούς μήνες τέτοιες εξελίξεις θα έχουμε και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.