14 Μαΐου 2014

Η Δέσποινα Κουτσούμπα στα Παραπολιτικά fm90,1



Ακούστε την εκπομπή του Γ.Βούλγαρη στα Παραπολιτικά 90.1fm με καλεσμένη τη Δέσποινα Κουτσούμπα, υποψήφια περιφερειάρχη με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Embed Music Files - Share Audio - despoina koutsoumpa 14/05/2014

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Περιφέρεια;
Γιατί όχι ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Περιφέρεια; Δεν χρειάζεται η Περιφέρεια μια ανταρσία; Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα αλλαγή; Δεν χρειαζόμαστε παιδικές υπηρεσίες, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία ανοιχτά, πολιτισμό και αθλητισμό για όλους;



Όλα αυτά όμως κοστίζουν. Πώς θα γίνουν;
Το πιο σημαντικό είναι να δούμε πώς μετράμε την κοινωνία και τις ανάγκες της. Αν μιλήσουμε για λεφτά σήμερα και πάρουμε το ΑΕΠ της χώρας και το διαιρέσουμε δια τους κατοίκους, το ποσό που αντιστοιχεί κατά κεφαλή είναι 1600 ευρώ. υπάρχει οικογένεια που ζει με τα 1600 επί τέσσερα ανά μήνα; Όχι με τα 500 ευρώ από επίδομα. Γιατί τα χρήματα τα έχουν μαζεμένα κάποιοι άλλοι.

Πως θα γίνει αυτό;
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που δεν θα ζητάει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Δεν θα συζητάμε πως πρέπει οι μισοί να είναι άνεργοι ούτως ώστε οι άλλοι να ζουν με τα 1000 ευρώ στη ζώνη του Περάματος. Μιλάμε για κοινωνία με ευημερία. Δηλαδή να ξέρω εγώ το πρωί που ξυπνάω ότι έχω νερό και είναι καθαρό και το έχω όχι γιατί έχει ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και δεν έχω λεφτά να το πληρώσω. Να πηγαίνω σε ένα δημόσιο σχολείο όπου ο δάσκαλος δεν θα απολύεται κάθε Ιούνιο ή στη μέση της χρονιάς, όπως τώρα με την κινητικότητα. Ότι έχω ένα πάρκο να πάω το παιδί μου και δεν έχω την εμπορευματοποίηση ολόκληρης της χώρας και δεν πρέπει να πληρώνω κάθε σπιθαμή γης στην Αττική, ούτε πρέπει να πληρώσω για να απλώσω την πετσέτα στην παραλία, όπως θέλουν τώρα με το νομοσχέδιο των Αιγιαλών που δεν θα μείνει ούτε σπιθαμή ελεύθερη. Ότι θα έχω ένα αθλητικό κέντρο να μπορώ να αθληθώ, που να μπορώ να παράγω κι εγώ πολιτισμό.
Η οικονομική κρίση δεν είναι μια λαίλαπα που μας βρήκε ξαφνικά. Είναι πως μέσω της οικονομικής κρίσης οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και για την επόμενη πενταετία υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο που αφορά τα συμφέροντα του Λάτση στο Ελληνικό, του Μπόμπολα στα σκουπίδια, του Βαρδινογιάννη, του Μελισσανίδη και πολλών άλλων.

Τι θα αλλάξετε εσείς; Αυτό θέλει χρόνο
Εμείς δεν λέμε πως οι άνθρωποι της Αττικής ή εμείς στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα τα αλλάξουμε μόνοι μας. Θέλουμε ένα ρωμαλέο κίνημα εργατικό, που θα έχει μορφές αυτοοργάνωσης, να έχει λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές. Να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του και να συγκρουστεί. Διότι θέλει σύγκρουση. Με το κεφάλαιο.

Είδαμε στο παρελθόν από άλλους φορείς πως οι συνελεύσεις στις γειτονιές απέτυχαν ή καπελώθηκαν. Μπορούν να γίνουν ξανά;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες προσπάθειες. Για κάθε σπιθαμή γης που παραμένει δημόσια στην Αττική, υπάρχει και μια επιτροπή αγώνα που παλεύει, διότι αλλιώς θα είχε και θα είχε απορροφηθεί από ιδιώτες. Για κάθε μεγάλο θέμα, όπως η ιδιωτικοποίηση στο Λιμάνι, υπάρχει και μια επιτροπή ανθρώπων που τους αφορά και το παλεύουν για να μην πάνε τα πράγματα προς το χειρότερο.
Κι άλλα κόμματα στο παρελθόν έλεγαν και προωθούσαν τα ίδια, αλλά μετά τα καπέλωναν.
Εμείς μιλάμε για μια άλλη αριστερά. Μια αριστερά που ο φυσικός χώρος της είναι τα κινήματα και οι συνελεύσεις και όχι τα τηλεοπτικά πάνελ ή τα τραπέζια των εφοπλιστών. Μιλάμε για μια αριστερά που δεν είναι κατοικίδιο του συστήματος. Μια αριστερά που δεν θα έχει πρόβλημα να συγκρουστεί με την ευρωπαϊκή ένωση. Εκείνους που μας πουλάνε ως δεδομένα το δημόσιο χρέος που δεν είναι δημόσιο. Όπως είναι η αναγκαστική διάσωση των τραπεζών που δεν είναι αναγκαστική και την έχουμε πληρώσει δύο και τρεις φορές και τώρα μας λένε ότι είναι και πάλι ιδιωτικές. Όπως είναι τα συμφέροντα που αναπτύσσονται σε όλη την Αττική.

Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Για μια Αττική με ψωμί, δουλειά, ελευθερία. Για μια Αττική με κοινωνικά αγαθά για όλους και όλες και για μια Αττική χωρίς φασιστική απειλή. Σε μια χώρα χωρίς δημόσιο χρέος, ευρώ, Ε.Ε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.