30 Νοεμβρίου 2021

Αίτημα για χορήγηση έκθεσης αυτοψίας για τον ποταμό Ερασίνο

Αίτημα για χορήγηση έκθεσης αυτοψίας για τον ποταμό Ερασίνο

 

 

Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε αντίγραφο της έκθεσης που συνέταξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ανατολικής Αττικής, μετά την αυτοψία που διενήργησε στον δήμο Μαρκοπούλου, στην περιοχή από την οποία διέρχεται ο Ερασίνος ποταμός και δραστηριοποιείται η εταιρεία “Ελληνική Υδροκατασκευή ΑΕ”. Θα θέλαμε επίσης να μας χορηγήσετε αντίγραφο και κάθε άλλης τυχόν αλληλογραφίας που αναπτύχθηκε από μέρους σας με άλλον φορέα ή υπηρεσία, σχετική με τα έργα που αφορούν την οριοθέτηση του Ερασίνου.

Το οικοσύστημα του παραπάνω αναφερθέντος ποταμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και αυτό έχει αναγνωριστεί με πλήθος αποφάσεων (Natura 2000, Προστατευόμενοι Υγρότοποι Α’ προτεραιότητας με τον Ν.4559/2018, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους & Ιστορικός Τόπος με την ΥΑ Φ02/9560/ 412, ΦΕΚ 706/Β/1980). Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, αποδεικνύοντας έτσι τη σημασία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν ομάδα πολιτών να προβεί σε καταγγελία στο Τ.Α. Μαρκοπούλου, στις 9 Απριλίου 2021, αφού είχαν διαπιστώσει ότι η προαναφερθείσα εταιρεία είχε προβεί παράνομα σε εργασίες αποψίλωσης της παραρεμάτιας βλάστησης, σε μεγάλη έκταση, εν μέρει και μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, χωρίς καν να ακολουθεί τους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ και χωρίς την παρουσία αρχαιολόγων, παρά το εξώδικο που της είχαν αποστείλει από τις 25 Νοεμβρίου 2020. Οι εν λόγω πολίτες, πληροφορήθηκαν από την γραμματεία του Τ.Α. Μαρκοπούλου, πως ο φάκελος της υπόθεσης προωθήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών στις 17 Απριλίου 2021, με α.π. 9009/20/111-δ.

Από ό,τι μαθαίνουμε, ότι τα έργα συνεχίζονται, με καταστροφικά αποτελέσματα, και η ανησυχία των πολιτών εντείνεται.

 

Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

Δέσποινα Κουτσούμπα

Ηλίας Λοΐζος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.