8 Νοεμβρίου 2021

Yπάρχει σχέδιο παραχώρησης ή συνδιαχείρισης του Πεδίου του Άρεως με το Ίδρυμα Ωνάση;


Ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο παραχώρησης ή συνδιαχείρισης του Πεδίου του Άρεως με το Ίδρυμα Ωνάση

με βάση το άρθρο 16 παρ. 1 του Κανονισμού

 

Σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο Άρεως» υπάρχουν πληροφορίες για συζητήσεις της Περιφερειακής Αρχής με το Ίδρυμα Ωνάση για την παραχώρηση της διαχείρισης του Πεδίου Άρεως με το Ίδρυμα Ωνάση. Παρά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης ουδέποτε απάντησε στο αν οι πληροφορίες αυτές ισχύουν ή όχι, ούτε δέχτηκε να συναντηθεί με τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στο Πεδίο του Άρεως.

Δυστυχώς δεν προξενεί εντύπωση η πρόθεση παράδοσης σε ιδιωτικά Ιδρύματα του δημόσιου χώρου, ούτε αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει το δρόμο για τέτοιες παραχωρήσεις με τη μορφή της «συνεργασίας» στον Εθνικό Κήπο και τους λόφους Φιλοπάππου. Η κυβέρνηση αναγορεύει σε «ανάδοχους» περιοχών και δασών ιδιωτικές εταιρείες όπως η Coca Cola, τα Lidl, τα ΕΛΠΕ και η EREN.  Aκόμη και στο κορυφαίο μνημείο της χώρας, την Ακρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να καταφύγει σε χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση πινακίδων χορηγού πάνω στο κορυφαίο μνημείο!

Ερωτάται η Περιφέρεια Αττικής:

1.      Υπάρχουν συζητήσεις με το Ίδρυμα Ωνάση ή οποιονδήποτε άλλον ιδιωτικό φορέα για συνδιαχείριση στο Πεδίο του Άρεως;

2.      Ποιος τις διεξάγει;

3.      Ποιος είναι ο σκοπός;

4.      Ποιο είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης και φροντίδας των εγκαταστάσεων και του πράσινου στο Πεδίο του Άρεως;

 

Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

 

Δέσποινα Κουτσούμπα

Ηλίας Λοίζος

 

Επισυνάπτεται η επιστολή της επιτροπής πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο Άρεως»

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ;

Είναι γνωστό, ότι ο σύλλογός μας ασχολείται πολλά χρόνια με την βελτίωση της κατάστασης στο Πεδίο του Άρεως και τη γύρω περιοχή και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μεταξύ άλλων αγωνιζόμαστε εναντίον των αποφάσεων της Περιφέρειας να παραχωρήσει την χωρίς περιορισμούς χρήση των δύο εμβληματικών χώρων, του «Άλσους» και του GREEN PARK σε επιχειρηματίες, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τους αποκόψουν από τον κορμό του Πάρκου.

Πέραν όμως των ανωτέρω φθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες σε εμάς πληροφορίες, ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με το Ίδρυμα Ωνάση για παραχώρηση σε αυτό της διαχείρισης (;) ή της χρήσης (;) ή της ανάδειξης (;) του Πάρκου. Έχουμε ζητήσει από μέρες επείγουσα συνάντηση με τον κύριο Πατούλη για να συζητήσουμε μαζί του διάφορα χρονίζοντα θέματα που αφορούν το Πάρκο αλλά κυρίως για να τον ρωτήσουμε εάν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες αλλά δεν μας έχει καλέσει ακόμη.

Για αυτό απευθύνουμε δημοσίως το ανωτέρω ερώτημα προς την Περιφέρεια και όποιον άλλον εμπλέκεται.

Μια τέτοια παραχώρηση, αν αληθεύει η πληροφορία μας, με όποια μορφή ή όνομα και αν γίνει, είναι απαράδεκτη, γιατί θα καταλύσει τον πυρήνα της δημιουργίας του Πάρκου ως δημόσιου χώρου αναψυχής για τους Αθηναίους. Και στην Αθήνα έχουμε αρκετούς χώρους Πολιτισμού και Διασκέδασης αλλά σχεδόν καθόλου χώρους πρασίνου.

Δεν χρειάζεται βεβαίως να δηλώσουμε, γιατί είναι προφανές, ότι, εάν κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας, θα αγωνιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε δυνατή συμμαχία για να το ματαιώσουμε.

Ευχόμαστε να διαψευστεί η πληροφορία μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.