Περιοδεία στις καμένες περιοχές της Αττικής πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής το Σάββατο 2/10/2021.
Η καμένη έκταση στην Αττική ανήλθε σε 76.150 στρέμματα
Κλείνουν σχεδόν δύο μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική (και την Εύβοια), που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου δάσους. Η κατάσταση που αντικρύσαμε στις περιοχές της Βαρυμπόμπης, της Ιπποκρατείου Πολιτείας, του Κρυονερίου και των Αφιδνών ήταν η εξής:
-Το μαύρο απλώνεται παντού, στην τεράστια έκταση που έχει καεί. Στην περιοχή που παλιότερα οργίαζε η χλωρίδα και η πανίδα, εκεί που χιλιάδες επισκέπτες, ποδηλάτες, ορειβάτες, φυσιολάτρες, οικογένειες, οι πολίτες της Αττικής χαίρονταν το δάσος, σήμερα βασιλεύουν τα αποκαΐδια. Μάλιστα, το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε σε μέρες άπνοιας, είχε ως αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχει καεί ακόμη και το χώμα, αχρηστεύοντας σε μεγάλο βαθμό τις οργανικές ουσίες (χούμος) που είναι απαραίτητες για την αναγέννηση της φύσης.
-Η φύση έχει αρχίσει να αναγεννάται: τα πρώτα αείφυλλα πλατύφυλλα έχουν αρχίσει να ξεμυτίζουν και πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν. Τι σημαίνει αυτό; Να μην καταστραφούν από μπουλντόζες (σαν αυτές που μπήκαν σε κάποια σημεία για να απομακρύνουν κορμούς!), να μην καταπατηθούν από άλλες χρήσεις, οικοπεδοποίηση ή βόσκηση και να συγκρατηθεί το χώμα από τις βροχές και γενικώς να προστατευτεί η επιφάνεια από τη διάβρωση, με σωστά αντιδιαβρωτικά έργα.
-Το μόνο έργο που έχει γίνει ως τώρα είναι το να μετακινηθούν οι πεσμένοι κορμοί από το οδικό δίκτυο. Μάλιστα, σε κάποια σημεία αυτό έγινε με μετακίνηση μηχανημάτων που πάτησαν μέσα στις δασικές περιοχές, κάτι που δημιουργεί χειρότερα προβλήματα, αφού καταστρέφει τη φυσική βλάστηση την ώρα που πάει να αναγεννηθεί.
Το θέμα δεν λύνεται με πρόχειρες ή αντιεπιστημονικές λύσεις. Είναι άμεση προτεραιότητα να ενισχυθούν με χρήματα και προσωπικό τα Δασαρχεία της περιοχής για να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με δασεργάτες και ειδικούς επιστήμονες: να προγραμματίσουν τις μελέτες και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις). Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προστατευτούν και τα ρέματα, τόσο οι ορεινές κοίτες όσο και οι πεδινές κοίτες -οι δεύτερες είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Οι φυσικές κοίτες πρέπει να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή, χωρίς αλλοίωση των φυσικών τους χαρακτηριστικών (δεν απομακρύνονται οι κορμοί δέντρων) με επιστημονική επίβλεψη και με χρήση φυσικών τρόπων, και όχι με βαρέα μηχανήματα, μπουλντόζες και εκριζώσεις.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι απαραίτητες ΠΡΙΝ αρχίσουν καταρρακτώδεις βροχές, που θα παρασύρουν το έδαφος προκαλώντας λασποπλημμύρες και καταστρέφοντας τη δυνατότητα της φύσης να αναγεννηθεί, προκαλώντας δηλαδή μη αναστρέψιμη βλάβη. Οι επερχόμενες κακοκαιρίες του Οκτωβρίου είναι πλέον προ των πυλών και ο κίνδυνος για καταστροφές στα καμένα είναι άμεσος!
Αν η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τα απαραίτητα κονδύλια στα Δασαρχεία της Αττικής, θα πρέπει να αναλάβει να δώσει τα κονδύλια άμεσα η Περιφέρεια Αττικής για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες με ειδικούς επιστήμονες και δασεργάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.