12 Οκτωβρίου 2021

Με επιμονή Δούρου και συμφωνία Πατούλη, η Περιφέρεια Αττικής θα στραφεί εναντίον των συγγενών θυμάτων από τις πλημμύρες στη Μάνδρα; (έγγραφο)


Ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017:
 Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Μέσα σε μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχής, δύο μεγάλα ρέματα κοντά στη Μάνδρα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού, φερτών υλικών και λάσπης να «πνίξουν» το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Θα περάσουν αρκετές ημέρες, μέχρις ότου τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ εντοπίσουν όλους τους νεκρούς. Τελικός τραγικός απολογισμός: 24 νεκροί. Κι όλα αυτά ενώ μερικές μέρες πριν, στις 6/11/2017 είχε συνεδριάσει το αρμόδιο ΣΟΟΠ Δυτικής Αττικής και παρουσία όλων των τοπικών αρχών και θεσμών αλληλοεπιβεβαιώθηκε ότι ήταν όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις «επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου».

30 Ιουνίου 2021: Δημοσιεύεται η πρώτη απόφαση δικαστηρίου που αναγνωρίζει τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής (υπεύθυνη για τα ρέματα) και του Ελληνικού Δημοσίου για όσα δεν έκανε πριν και κατά τη διάρκεια της καταστροφής, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές (η απόφαση είναι δημοσιευμένη εδώ: http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/TrDPrAth%206816.2021.htm και στο σκεπτικό της θα δείτε τις ακριβείς ευθύνες που καταλογίζει στην Περιφέρεια Αττικής και τα στοιχεία στα οποία βασίζεται). Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η οικογένεια του 29χρονου που έφυγε το πρωί να πάει στη δουλειά του και εντοπίστηκε νεκρός μέρες μετά στην Ελευσίνα. Το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά εκεί που υπερχείλισε το ρέμα. Ήταν ο μοναχογιός τους. Η δικαστική απόφαση ορίζει αποζημίωση 270.000 ευρώ για όλη την οικογένεια.

11 Οκτωβρίου 2021: Η παράταξη της Δούρου (με το μυαλό στη δίωξη της πρώην Περιφερειάρχη),  στέλνει κατεπείγον έγγραφο στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής (βλ. παρακάτω) και με σχεδόν παρακλητκό τρόπο, ζητάει να μη χαθεί η ημερομηνία άσκησης έφεσης!  Δηλ. να πάει η Περιφέρεια Αττικής να ΑΝΤΙΔΙΚΗΣΕΙ σε όλες τις υποθέσεις των οικογενειών των νεκρών της Μάνδρας! Επικαλούνται ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε καμία ευθύνη για τις καταστροφές και τους θανάτους από τις πλημμύρες στη Μάνδρα (!!) και ότι πρέπει να «προασπίσουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας Αττικής» (!!)

«Συμφέρον» της Περιφέρειας Αττικής είναι το συμφέρον των κατοίκων της, και όχι των συμφέρων των κατά διαστήματα αιρετών εκπροσώπων της. Συμφέρον της Περιφέρειας Αττικής είναι σήμερα, να αναγνωρίσει ότι 24 άνθρωποι πνίγηκαν, 24 άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν, είτε από πράξεις είτε από παραλείψεις. «Συμφέρον» της Περιφέρειας και να έρθει σε συνεννόηση με τις οικογένειες αυτές και να τις αποζημιώσει χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν στα δικαστήρια για χρόνια, μαζί με το πένθος τους και τα δικαστικά έξοδα που συνεπάγεται όλο αυτό. «Συμφέρον» της Περιφέρειας Αττικής είναι να δίνει τα χρήματά της στους ανθρώπους που έχουν υποφέρει, κι όχι να τα σκορπά εδώ κι εκεί για επικοινωνιακές φιέστες, έργα βιτρίνας και υπερκοστολογήσεις.

Αντί να κάνει αυτό, τι κάνει η τωρινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη Πατούλη; Ανέθεσε σε εξωτερικό δικηγόρο της αρεσκείας του (το γραφείο του συνεργαζόταν με το Δήμο Αμαρουσίου) να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Αττικής στις υποθέσεις αυτές με αμοιβή μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ (αρχικά είχε προταθεί μάλιστα να δοθεί αμοιβή που υπερέβαινε το εκατομμύριο, που όμως δεν ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Να σημειώσουμε βέβαια ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει Υπηρεσία Νομικού Συμβούλου, και μάλιστα σε κάθε περιφερειακή ενότητα), και ετοιμάζεται να παραστεί στις δίκες απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων.

Δεν είναι «συμφέρον» της Περιφέρειας Αττικής να αναθέτει με παχυλές αμοιβές σε γραφείο ιδιώτη νομικού συμβούλου τα δικαστήρια αυτά. Δεν είναι «προάσπιση του δημόσιου χρήματος» το να προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής αντιδικώντας με τον τρόπο αυτό ενάντια στους συγγενείς των θυμάτων της Μάνδρας. Είναι απλώς προσπάθεια να «βγουν λάδι» για τις ευθύνες τους οι πρώην επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, για να υπάρχει δεδικασμένο και για τους νυν επικεφαλής της Περιφέρειας, σε ένα ατελείωτο αλισβερίσι με μόνο θύμα τους πολίτες.

Η παράταξη της Ρ. Δούρου, πιστή στο δόγμα «δεν φταίμε ποτέ για τίποτα», απαιτεί από την Περιφέρεια Αττικής να κάνει έφεση απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων. 

Η παράταξη του Γ. Πατούλη, που εργαλειοποίησε τον πόνο τόσων ανθρώπων και στο Μάτι και στη Μάνδρα μόνο και μόνο για να μαζέψει ψήφους, αντί να τους αποζημιώσει –όπως είναι η ηθική και νομική υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής- προτιμά να ξοδέψει τα χρήματά της σε δικηγόρους και πολύχρονες δίκες για να προφυλάξει τον εαυτό του από αντίστοιχες ευθύνες τώρα και στο μέλλον!

Γιατί τι άλλο θα πει ο χρυσοπληρωμένος δικηγόρος του Πατούλη, παρά το «δεν έφταιγε σε τίποτα η Περιφέρεια Αττικής, άρα δεν οφείλει να αποζημιώσει»;

Αντί να σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε τραγωδίες, που δυστυχώς επαναλαμβάνονται, αντί να μάθουν από τα λάθη που έγιναν και από τις παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής και όλου του κρατικού μηχανισμού, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να… μην έχουν οι ίδιοι ευθύνες! 

Σε αυτό τα βρίσκουν μια χαρά ο Πατούλης με την Δούρου…

ΖΗΤΑΜΕ η Περιφέρεια Αττικής να καλέσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων και να αποφασίσει από κοινού μαζί τους ένα ποσό αποζημίωσης, το οποίο θα καταβληθεί αφού εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μια τέτοια πράξη θα ήταν το ελάχιστο ηθικό –και νομικό πλέον- καθήκον της Περιφέρειας Αττικής και η έμπρακτη απόδειξη ότι τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους πολίτες της Αττικής, ειδικά όσους έχουν υποφέρει, κι όχι για να διατίθενται σε αντιδικίες μαζί τους.

  

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των συμβούλων της Δύναμης Ζωής προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

 


Θέμα: Εμπρόθεσμη άσκηση Εφέσεως κατά της αριθ. κατά της αριθ. 6816/2021 (ΑΚΔ ΑΓ4183/2018)  απόφασης Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (αγωγή για τις πλημμύρες της 15.11.2017 στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής)

1. Σύμφωνα με το άρθρο 176 του ν. 3852/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η Οικονομική Επιτροπή έχει μεταξύ άλλων τις εξής αρμοδιότητες:

«…θ) Αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά.  … Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τις περιπτώσεις των προηγούμενων εδαφίων, λαμβάνεται ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου, η έλλειψη της οποίας συνεπάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης. Η παρούσα ρύθμιση ισχύει και όταν η αρμοδιότητα ασκείται από το περιφερειακό συμβούλιο”.

2. Στις 30.06.2021 δημοσιεύθηκε η αριθ. 6816/2021 (ΑΚΔ ΑΓ4183/2018) απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών – Τμήμα 18o Τριμελές, σχετικά με την εκδίκαση αγωγής συγγενών θύματος από την πλημμύρα που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής στις 15.11.2017. Η αγωγή στρέφεται κατά των:

α) Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), με την επωνυμία «Περιφέρεια Αττικής» και β) του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Με την απόφαση αυτή έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή και αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του Δημοσίου και της Περιφέρειας Αττικής να καταβάλουν εις ολόκληρον σε κάθε έναν από τους δύο πρώτους ενάγοντες το ποσό των 120.000 ευρώ και σε κάθε μία από τις λοιπές ενάγουσες το ποσό των 15.000 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής (08.05.2018) και έως την εξόφληση.

Εξ όσων έχουμε ενημερωθεί η απόφαση αυτή έχει επιδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής την 30η Ιουλίου 2021 και μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή απόφαση άσκησης ενδίκου μέσου κατά αυτής.

3. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, που εκδικάστηκε στις 10.06.2020,  στην Περιφέρεια Αττικής κοινοποιήθηκε νομίμως και εμπροθέσμως η σχετική κλήση για τη συζήτηση της υποθέσεως η οποία στις 13.11.2019 αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των δικαστικών πληρεξουσίων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκπροσωπούν το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα διατάχθηκε η Περιφέρεια Αττικής να προσκομίσει διοικητικό φάκελο. Στις 26.02.2020 η συζήτηση αναβλήθηκε αυτεπαγγέλτως λόγω συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων σε διακοπές εργασιών.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε κατά τη συζήτηση υπόμνημα και δια των Υπηρεσιών του (Δασαρχείο, ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.) διοικητικό φάκελο με σειρά εγγράφων και στοιχείων με τα οποία αμφισβητεί τις αιτιάσεις των εναγόντων ενώ η Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισε διοικητικό φάκελο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραστεί μεν τυπικά, με δήλωση, δικηγόρος της Περιφέρειας Αττικής κατά τη συζήτηση της 10ης.06.2020, πλην όμως η Περιφέρεια Αττικής  δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο ή στοιχείο ούτε προέβαλε ισχυρισμούς κατά την συζήτηση της εν λόγω υπόθεσης.

Γεγονός, πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο για φορέα του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω:

- Επειδή, η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που εκδικάστηκε από μια σειρά υποθέσεων που εκκρεμούν και δεν θα πρέπει να αποτελέσει εν όψει των ανωτέρω πρόκριμα για τις επόμενες δίκες (έχουμε ήδη ενημερωθεί μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής για 10 αγωγές έως τώρα),

- Επειδή, η υποβολή διοικητικού φακέλου, είναι κρίσιμο στοιχείο για την ορθή εξαγωγή δικαστικής κρίσης και η μη υποβολή τους στέρησε αυτή τη δυνατότητα στο δικάσαν δικαστήριο,

- Επειδή ο εν λόγω διοικητικός φάκελος πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα έγγραφα της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη της μελέτης και της υλοποίησης του έργου «ΕΚΤΡΟΠΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΣΟΥΡΕΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» καθώς επίσης και από όλα τα έγγραφα των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τον καθαρισμό των ρεμάτων και ο,τιδήποτε άλλο έχουν αρμοδιότητα οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής,

- Επειδή, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν βαρύνονται με πράξεις ή παραλείψεις που συνέχονται με το αποτέλεσμα της τραγωδίας των συνεπειών της πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας τον Νοέμβριο του2017 και ως εκ τούτου δεν βαρύνεται η Περιφέρεια Αττικής με σχετικές αποζημιώσεις των θυμάτων (που όντως αν επιδικαστούν θα πρέπει να καταβληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο),

- Επειδή, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να ασκήσει το προβλεπόμενο ένδικο μέσο της Εφέσεως και να αντικρούσει πλήρως όλες τις αιτιάσεις των εναγόντων και της αριθ. 6816/2021 (ΑΚΔ ΑΓ4183/2018) απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, προασπίζοντας τα συμφέροντά της,

- Επειδή η προθεσμία ασκήσεως Εφέσεως εκπνέει την 30η Οκτωβρίου 2021,

Παρακαλούμε όπως εισάγετε αμέσως σε Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θέμα για τη λήψη απόφασης προκειμένου να ασκήσει η Περιφέρεια Αττικής, εμπρόθεσμα, το ένδικο μέσο της Εφέσεως κατά της αριθ. αριθ. 6816/2021 (ΑΚΔ ΑΓ4183/2018) απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών – Τμήμα 18ο Τριμελές, προασπίζοντας τα συμφέροντα της Περιφέρειας Αττικής.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θα πρέπει αυτή τη φορά να διασφαλίσει την επικοινωνία των Υπηρεσιών με τον δικηγόρο που θα χειριστεί την υπόθεση και να  προετοιμαστεί και υποβληθεί διοικητικός φάκελος με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία.

Επιπλέον, έχουμε ενημερωθεί ότι στις 13.10.2021 υπάρχει δικάσιμος για μία ακόμη από τις υποθέσεις της πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Διοίκησης και των αρμοδίων Υπηρεσιών; Αναμένουμε απάντηση.

 

                                                                                                         Για την Παράταξη «Δύναμη Ζωής»

 

                                                                                                                Καραμάνος Χρίστος

                                                                                                               Μπαλάφας Γιώργος

                                                                                                               Αγγέλης Σπύρος

                                                                                                               Λογοθέτη Αικατερίνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.