16 Απριλίου 2020

Η κρίση (του κορωνοϊού) ως ευκαιρία για την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Απαιτούμε εδώ και τώρα μια σοβαρή συνεδρίαση για την στάση της Περιφέρειας Αττικής στην υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε

Την τεράστια υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνει η Αττική ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης την έχει βρει ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει μια σειρά από προσωπικές του επιλογές, απαξιώνοντας πλήρως το Περιφερειακό Συμβούλιο
Αντί να διαθέτει τα κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής για την υγειονομική και οικονομική στήριξη των κατοίκων της Αττικής, και μάλιστα των ασθενέστερων, ο Γ. Πατούλης έχει μετατρέψει την έκτακτη κατάσταση σε ευκαιρία προβολής του ίδιου ως Περιφερειάρχη και ως Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών! Θέλει να έχει τα χέρια του «λυμένα» για να προχωράει χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στο ΠΕΣΥ τα σχέδιά του.


Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια Αττικής μέσα σε αυτή την κρίση θα βρείτε εδώ: http://anticapitalist-attiki.blogspot.com/2020/04/blog-post_10.html

Αντί για όλα αυτά, ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του επιλέγουν:

-Να κάνουν διά περιφοράς (δηλαδή χωρίς συζήτηση) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης που να μεταδίδεται ζωντανά σε όποιον πολίτη θέλει να την παρακολουθήσει. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης καθημερινά εκδίδει δελτία τύπου γεμάτα «περηφάνεια» για τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιεί με άλλους φορείς, όμως αδυνατεί να κάνει το ίδιο για το Περιφερειακό Συμβούλιο; Ποιος δουλεύει ποιον; 

-Βάζουν στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της τελευταία συνεδρίασης που διακόπηκε, εξαιρώντας τελικά το θέμα του ΟΛΠ, αντί να βάλουν ως θέμα την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού, που είναι το μείζον θέμα της συγκυρίας!

-Φέρνουν τροποποίηση προϋπολογισμού, με εισήγηση που δεν έχει μέσα ΟΥΤΕ ΜΙΑ έκτακτη δαπάνη για την κρίση που βιώνουμε, λες και δεν συμβαίνει τίποτα!

-Φέρνουν την τροποποίηση εκτελεστέων έργων, που κανονικά συνοδεύει την τροποποίηση προϋπολογισμού, ως προ ημερησίας διάταξης θέμα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, στέλνοντας την εισήγηση εκτός νόμιμων προθεσμιών

-Το μόνο θέμα που φέρνουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια πρόταση για σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού στο σπίτι. Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, με σοβαρές ιατρικές διαστάσεις, είχε ως εισήγηση μια επιστολή 3 παραγράφων από τον ΙΣΑ (!). Δεν παρουσιαζόταν ούτε σε ποιον σχεδιασμό εντάσσεται, ούτε πώς θα επιλεγούν οι γιατροί που θα το υλοποιήσουν, ούτε πού θα βγαίνουν τα αποτελέσματα, ούτε ποιος θα τα χειρίζεται, ούτε πόσο θα κοστίσει το πρόγραμμα αυτό, ούτε καν αν έχει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας για να το εκπονήσει!
Στην ίδια επιστολή ο ΙΣΑ αναφερόταν σε κάποιο «επισυναπτόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα και οικονομική μελέτη». Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας, αυτά ΔΕΝ απεστάλησαν στους περιφερειακούς συμβούλους, παρά μόνο στις 12.22 της Μεγάλης Πέμπτης, μερικές ώρες, δηλαδή, πριν την διά περιφοράς συνεδρίαση. Γιατί άραγε; ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΗΧΘΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, την περασμένη Παρασκευή, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ από τον ΙΣΑ, γιατί το ΔΣ του ΙΣΑ συνεδρίασε μόλις χτες! Φαίνεται ότι ο Γ. Πατούλης αρέσκεται σε μη δημοκρατικές αποφάσεις όχι μόνο ως Περιφερειάρχης αλλά και ως Πρόεδρος του ΙΣΑ!

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο στάλθηκε τελικά χτες βράδυ και βέβαια δεν έχει καμία έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς! Το Σχέδιο μιλά για 5 κινητές μονάδες που θα φτιαχτούν με γιατρούς και νοσηλευτές που θα προσληφθούν «με payroll και ως εθελοντές» (!) για 4 μήνες. Ο προϋπολογισμός είναι 200.000 ευρώ, που είναι γελοίο ποσό για τις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής σε τεστ! Δηλαδή να γίνει η Περιφέρεια ντίλερ φτηνής και ευέλικτης υγειονομικής εργασίας, για μια δουλειά που είναι καθήκον της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικό προσωπικό. Πρόκειται για άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού  του Περιφερειάρχη, και υποψιαζόμαστε ότι πιο πολύ θα κοστίσουν οι διαφημίσεις που θα μοστράρει πάλι ο Πατούλης ως «σωτήρας» της χώρας, παρά η ουσιαστική δουλειά που θα γίνει.
Αν πραγματικά θέλει κάτι να κάνει, τον καλούμε να δώσει ένα κονδύλι 2 εκ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας ως ενίσχυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με δέσμευση του Υπουργείου Υγείας ότι αυτό το κονδύλι θα διατεθεί σε κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ κατ’ οίκον στην Αττική!
Η απόφαση αυτή, σε κάθε περίπτωση, θα είναι άκυρη, αφού οι εισηγήσεις δεν έχουν σταλεί εμπρόθεσμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή καταγγέλλουμε τις επικοινωνιακές κινήσεις της παράταξης Πατούλη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα!

-Εκτός ημερησίας διάταξης, επίσης, φέρνουν θέμα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Αττικής, μια υπόθεση που «τρέχει» από την εποχή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί! Από την εισήγηση του θέματος μαθαίνουμε ότι το μηχάνημα που αγοράστηκε για το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία δεν ήταν κατάλληλο για παιδιά, αλλά μόνο για ενηλίκους. Πώς συνέβη αυτό; Υπάρχει εξήγηση; Θα κουβεντιάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Αττικής, ή θα καλούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι απλώς να γίνονται αποδέκτες εγγράφων που δείχνουν σοβαρές δυσλειτουργίες, χωρίς αυτό να συζητιέται ποτέ; Υπάρχουν άλλες ανάγκες στα νοσοκομεία στη συγκυρία αυτή;

-Εκτός ημερήσιας διάταξης, επίσης, φέρνει η παράταξη Δύναμη Ζωής αίτημα για πρόσληψη 500 συμβασιούχων για 4 μήνες. Από κοντά και η παράταξη Σγουρού, που προτείνει ένα πρόγραμμα στο πρότυπο των «ωφελούμενων» του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Αττική. Και η παράταξη του Γ. Πατούλη σπεύδει να τα υποδεχτεί με χαρά, όπως είναι αναμενόμενο: η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται στο ποιος θα προτείνει περισσότερες προσλήψεις 4μηνιτών ή «ωφελούμενων» τω 500 ευρώ, όταν ακριβώς αυτή η κρίση που βιώνουμε έχει φέρει με τον πιο εύγλωττο τρόπο στην επιφάνεια το πόσο κρίσιμο και σημαντικό είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν τα μέσα και το μόνιμο προσωπικό για να σταθούν αρωγοί των κατοίκων της Αττικής.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να μη πάρει απόφαση με αυτές τις συνθήκες και να διεξαχθεί περιφερειακό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, ανοιχτό στους πολίτες.

Ζητάμε να γίνει άμεσα συνεδρίαση με θέμα τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και στη βάση των αποφάσεων να έρθει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, των εκτελεστέων έργων, της συμβολής της Περιφέρειας στη διεξαγωγή τεστ, του εξοπλισμού των νοσοκομείων και της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να σταματήσει να απαξιώνει τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.