6 Απριλίου 2020

Η πλήρης και χωρίς προηγούμενο απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου σταθερή στόχευση του Πατούλη σε πλήρη εξέλιξη. Δεν την αποδεχόμαστε!



Με αφορμή την έκτακτη, δια περιφοράς, συνεδρίαση του ΠΕΣΥ στις 3/04/2020


Τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα έχει μπει στη δίνη μιας πρωτοφανούς έκτασης υγειονομικής κρίσης, από την οποία κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να υποτιμά την κατάσταση και να υποβαθμίζει-καταργεί τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή 3/4 λάβαμε στις 3.12μμ πρόσκληση για συνεδρίαση του ΠΕΣΥ στις 6μμ (!) με μοναδικό θέμα  «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ (ΕΤΟΙΜΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ) ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19», με προϋπολογισμό 5.000.000,00€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.  Όλες οι  παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου ενημερώθηκαν μόλις τρεις ώρες πριν(!) για τη συμμετοχή τους σε δια περιφοράς συνεδρίαση με επιστολική κατάθεση της ψήφου.

Η ψήφος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα, είναι δεδομένα θετική. Άλλωστε έχουμε από την αρχή, δημόσια, προσδιορίσει το μέτρο  αυτό ανάμεσα στα επείγοντα μέτρα που όφειλε να έχει ήδη πάρει η Περιφέρεια Αττικής εν μέσω πανδημίας.
Ωστόσο, τα  ζητήματα που ανοίγονται με αυτή τη νέα κίνηση του Περιφερειάρχη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Επιλέγοντας –καθόλου τυχαία- ένα θέμα ευρύτερης αποδοχής επιδιώκει:
  • Να κατοχυρώσει μία νέα συνθήκη για τις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ, χωρίς τήρηση ούτε των νόμιμων προθεσμιών και ενημερώσεων (σωστότερα μηδενίζοντας το χρόνο ενημέρωσης) με αποφάσεις «δια περιφοράς» και χωρίς καμία συζήτηση.
  • Να ακυρώσει για ακόμα μία φορά τη δυνατότητα να υπάρξει ολοκληρωμένη συζήτηση στο ΠΕΣΥ για να ληφθούν τα απαραίτητα, επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας περιορίζοντας την απόφαση του ΠΕΣΥ μόνο σε ό,τι έχει ο ίδιος επιλέξει.
·       Να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η διεξαγωγή ανοιχτής, δημοκρατικής συζήτησης του ΠΕΣΥ για το θέμα αυτό μέσα από μία ζωντανή διαδικασία τηλεδιάσκεψης, η οποία θα μπορούσε να αναμεταδίδεται ζωντανά στους πολίτες. Να αποφύγει με κάθε τρόπο τη δημόσια κριτική και την ευθύνη που έχει τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση που στηρίζει, για ό,τι αυτοί κάνουν και κυρίως για ό,τι δεν κάνουν, την ώρα που οι πολίτες της Αττικής και όλης της χώρας βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία.
Στον αντίποδα  ο κος Πατούλης ευτελίζει για ακόμα μία φορά  το ΠΕΣΥ, ξεπερνώντας πλέον κάθε όριο. Μας καθιστά σαφές ότι δεν θέλει να διεξαχθεί μία ολοκληρωμένη συζήτηση με προτεραιότητα και μοναδικό θέμα τα «Μέτρα για την προφύλαξη από τον κορονοϊό», αξιοποιώντας και τις δυνατότητες του διαδικτύου για τηλεδιασκέψεις.
Δεν αποτελεί ως εκ τούτου έκπληξη το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε ούτε μία φορά τους επικεφαλής των παρατάξεων και δε ζήτησε τη γνώμη τους, ούτε οργάνωσε ως όφειλε τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου εν μέσω έκτακτων μέτρων, ενώ αγνόησε και τα όποια αιτήματα, προτάσεις ή κριτικές.
Να επισημάνουμε ότι δεν μας έχει δοθεί ως τώρα κανένα στοιχείο για το πώς, με ποια κριτήρια, με ποιες διαδικασίες και σε ποιους θα διατεθεί το ποσό των 5 εκ. ευρώ, που προέρχεται από έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΕΣ και αφορά επισιτιστική βοήθεια. Ο Περιφερειάρχης προτιμά να κινείται ελεύθερα χωρίς δεσμευτικές αποφάσεις του ΠΕΣΥ, για να διεξάγει την επικοινωνιακή του πολιτική με μέτρα αποσπασματικά αποφεύγοντας τη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την πραγματική στήριξη των πληττόμενων και του λαού της Αττικής.

Το θέμα, όμως, δεν τελειώνει εδώ! Ζητάμε να γίνει ΑΜΕΣΑ δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το σύνολο των μέτρων που απαιτείται να πάρει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της σημερινής υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης:

Η Περιφέρεια Αττικής, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οφείλει ΤΩΡΑ, να διαθέσει  πόρους από το αποθεματικό της περιφέρειας, που μένει «παρκαρισμένο» από όλες τις μέχρι τώρα Διοικήσεις για την εξυπηρέτηση του Χρέους, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες του λαού.
  • Άμεση αναπροσαρμογή του Προϋπολογισμού για το Β’ τρίμηνο του 2020
  • Άμεσο Πρόγραμμα στέγασης για αστέγους, πρόσφυγες και Ρομά και θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
·       Προμήθεια με επάρκεια και αξιοπιστία ειδών ατομικής προστασίας  για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, και για τις δομές πρόνοιας της περιφέρειας.
·       Προγράμματα σίτισης στους έχοντες ανάγκη
·       Μέτρα στήριξης στους πληττόμενους από τις απολύσεις και την εργασιακή ζούγκλα που είναι σε εξέλιξη. Ειδικά μέτρα αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που δούλευαν «μαύρα» και τους μακροχρόνια ανέργους.
·       Στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και των μονάδων αναφοράς. Προμήθεια με τον απαραίτητο εξοπλισμό και Μέσων Ατομικής Προστασίας των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία) και προμήθεια με διαγνωστικά τεστ όλων των εργαστηρίων σε κάθε δημόσια δομή υγείας για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
·       Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της περιφέρειας και μόνιμες προσλήψεις στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πρόνοιας, αλλά και τις υπηρεσίες ελέγχου, υπηρεσίες στήριξης κλπ Να λυθούν τώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες στήριξης των πολιτών π.χ. οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι απλήρωτοι επί μήνες και δεν έχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας.
·       Έλεγχος των επιχειρήσεων με έδρα στο Νομό Αττικής, ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις με αφορμή την επιδημία και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Απαιτούμε την ανατροπή των αιματηρών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, προκειμένου να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες, να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για την πλήρη θωράκιση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι και όχι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες. 

Στην κατεύθυνση αυτή επισυνάπτουμε την δημόσια τοποθέτηση των αντικαπιταλιστικών περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων για το θέμα και επιμένουμε για τον άμεσο προγραμματισμό σχετικής συζήτησης.

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε, όσο «περνάει από το χέρι μας», ούτε θα αποδεχθούμε την όποια προσπάθεια εξευτελισμού και υποτίμησης του ΠΕΣΥ, ειδικά σε μία περίοδο που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το λαό της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κάνει κατάχρηση εξουσίας, αγνοώντας τις παρατηρήσεις  και ενστάσεις πολλών παρατάξεων. Όμως, το ΠΕΣΥ το συντηρεί ο λαός με το υστέρημά του και, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, οφείλει να το σέβεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.