24 Ιουνίου 2018

Επιτακτική ανάγκη μιας άλλης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική


Αυτές τις μέρες εκτυλίσσεται το πιο τραγικό σενάριο στην διαχείριση των απορριμμάτων στη Αττική. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κορεσμένη χωματερή  (δεν φταίει ο καιρός γι αυτό), η επέκτασή της σε 2 νέα κύτταρα δημιουργώντας τους χειρότερους δυνατούς όρους για την ασφάλεια των εργαζόμενων στο ΧΥΤΑ αλλά και την υγειά των κατοίκων της Φυλής και των γύρω περιοχών της Αττικής, μας φέρνει μπροστά σε νέα δεδομένα και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Στα 4 χρόνια που πέρασαν από την ανάληψη της διοίκησης της κ. Δούρου και τα 3 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των μεγαλοστομιών και τα παχιά λόγια, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έγινε σε μια άλλη διαχείριση, με διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, (την οποία, μάλιστα ανακύκλωση, συνεχίζουν να λυμαίνονται ιδιωτικές εταιρίες). Όλες τους οι επιλογές, τελικά, συνεχίζουν να είναι στο δρόμο που χάραξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και όλοι μαζί συναινούν και προετοιμάζουν το «μεγάλο φαγοπότι των σκουπιδιών» σε βάρος συνολικά της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος.
Στη Φυλή, στο ΘΡΙΑΣΙΟ και στο Γραμματικό επιλέγονται λύσεις που ενισχύουν το ιδιωτικό κεφάλαιο με επέκταση της παρουσίας του.
Το πάλαι ποτέ «επικίνδυνο για το περιβάλλον» έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά ετοιμάζεται να μπει σε λειτουργία. Πάμε πρόσω ολοταχώς και για νέο έγκλημα αυτή την φορά στο Γραμματικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και του Ευβοϊκού.
Την ίδια στιγμή λατομεία της Αττικής όπως το Λατομείο Μουσαμά κ.α, προορίζονται για χωματερές.
Οι προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις της Διοίκησης Δούρου θάφτηκαν στην χωματερή της ΦΥΛΗΣ μαζί με τους τόνους σκουπιδιών που δημιουργούν βουνά που καταρρέουν. Στα νέα αδιέξοδα που δημιούργησαν με την πολιτική τους, το μόνο που κάνουν είναι να αντιμετωπίζουν προκλητικά και με αμετροεπή συμπεριφορά την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της δυτικής αλλά και της Ανατολικής Αττικής.  
Δεν πρέπει να περάσουν οι εκβιασμοί τους!   
Περιφέρεια και κυβέρνηση συνειδητά επιλέγουν να μην δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα προκειμένου να δημιουργήσουν αδιέξοδα, ώστε να μπορούν να αιτιολογήσουν το άνοιγμα των νέων κυττάρων και την επέκταση στη ΦΥΛΗ, την λειτουργία του παράνομου και καταστροφικού ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και σε μια σειρά λατομεία. Έτσι στρώνουν το έδαφος, εντέλει, για την επαναφορά του σχεδίου κατασκευής των 4 μεγάλων εργοστασίων καύσης, σε σύμπραξη με μεγαλοεργολάβους ιδιώτες και εκχώρησης – ιδιωτικοποίησης της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια. Αυτό κραυγάζουν και ζητούν οι περιφερειακές παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά και οι ανεκδιήγητοι μικρότεροι ντίλερ στυλ Τζήμερου.

Είναι πλέον λαϊκή απαίτηση είναι να σταματήσει εδώ και τώρα το έγκλημα στη Φυλή, καθώς και όλες οι υφιστάμενες μολυσματικές εγκαταστάσεις γύρω από αυτήν. Ο αγώνας για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα  να μην υπάρχει κανένας ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά, και με τον αγώνα για το μπλοκάρισμα των σχεδίων της περιφέρειας και της κυβέρνησης για την λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Συνδέεται με τον αγώνα τώρα για μια άλλη, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, συνολική διαχείριση των σκουπιδιών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενάντια στα κερδοσκοπικά σχέδια των αρπαχτικών μεγάλων και μικρών εργολάβων καπιταλιστών.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και στις κατευθύνσεις , οδηγίες και χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, που προωθούν την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Δεν μπορούν να  δοθούν ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις χωρίς να ανατραπεί ο υπάρχων σχεδιασμός για όλη την Αττική.  
Καμία ουσιαστική λύση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχει στον πυρήνα της τη δημιουργία ενός συστήματος  που θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία του λαού! 
Ένα δημόσιο σύστημα της όλης διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στην Αττική, με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα στηρίζεται στην πρόληψη και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ένα σύστημα ουσιαστικής ανακύκλωσης, ελαχιστοποίησης του υπολείμματος, με πλήρη διαλογή στην πηγή, που θα προκρίνει την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση. Με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, χωρίς χαράτσια, με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Φυλής και των γύρω περιοχών στη Δυτική Αττική στον αγώνα τους ενάντια στην επέκταση και δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στη ΦΥΛΗ. Θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων του Μαραθώνα, του Γραμματικού, όλης  της Ανατολικής Αττικής.
Αλλά θα είμαστε κάθετα απέναντι σε έναν σχεδιασμό που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην αποκομιδή και την όλη διαχείριση των απορριμμάτων. 
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
Τώρα κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και των εγκαταστάσεων που λειτουργούν μέσα στο χώρο της, αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Όχι στη περιβαλλοντολογικά καταστροφική λειτουργεία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΥΤΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Σύγκρουση και ανατροπή του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ και εκ νέου σχεδιασμός ενός νέου δημόσιου κοινωνικού συστήματος της όλης  διαχείρισης των απορριμμάτων στη Αττική με γνώμονα  την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος! 
ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.