27 Απριλίου 2017

Τι συμβαίνει ακριβώς με τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας; Ποιος ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής;Αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό 44 εκ. ευρώ (από ίδιους πόρους) για την «ανάπλαση των προσφυγικών και του περιβάλλοντος χώρου», χωρίς να γνωρίζει καν το συμβούλιο για τι είδους έργο πρόκειται, χωρίς ποτέ να έχει ξεκαθαριστεί από την περιφερειακή αρχή τι σκοπεύει να κάνει με τα προσφυγικά, κι αν η χρηματοδότηση αυτή σχετίζεται και με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει σε έκταση που κανονικά ανήκει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδιού και στη Β Ζώνη Προστασίας Υμηττού!Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα υπάρξει «ενημέρωση» για τις «αναπλάσεις» που… και το περιφερειακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο τις έμαθαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού!
Μάλιστα το περιφερειακό συμβούλιο έμαθε διά στόματος πρωθυπουργού ότι θα χρηματοδοτήσει κιόλας το πρότζεκτ! Τέτοια «δημοκρατία». Άλλωστε τελευταία ο πρωθυπουργός διαπρέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και στις προεκλογικού τύπου παροχές όχι βέβαια σε μισθωτούς ή συνταξιούχους αλλά σε ιδιοκτήτες ΠΑΕ!
Αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό 44 εκ. ευρώ (από ίδιους πόρους) για την «ανάπλαση των προσφυγικών και του περιβάλλοντος χώρου», χωρίς να γνωρίζει καν το συμβούλιο για τι είδους έργο πρόκειται, χωρίς ποτέ να έχει ξεκαθαριστεί από την περιφερειακή αρχή τι σκοπεύει να κάνει με τα προσφυγικά, κι αν η χρηματοδότηση αυτή σχετίζεται και με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει σε έκταση που κανονικά ανήκει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδιού και στη Β Ζώνη Προστασίας Υμηττού!
Η Δ. Κουτσούμπα, εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, στη 12η συνεδρίαση έφερε το θέμα στην επιφάνεια, μαζί με κάποιες άγνωστες «λεπτομέρειες», όπως το «προσωπικό ενδιαφέρον» που έχει εκφράσει για το έργο ο κ. Φλαμπουράρης –που από όσο φαίνεται έχει αποκτήσει τώρα τελευταία μια ειδίκευση ως υπουργός-συνομιλητής των ΠΑΕ.

Δείτε στο βίντεο της συνεδρίασης:
-Από το σημείο 00.44.40-00.48.38 τις ερωτήσεις στον αντιπεριφερειάρχη οικονομικών για το ποσό των 44 εκ. ευρώ και τις απαντήσεις του αντιπεριφερειάρχη
-Από το σημείο 01.21.00 έως το 01.28.40 τις αποκαλύψεις της Δ. Κουτσούμπα για το θέμα των προσφυγικών και της μεταφοράς του γηπέδου.

 

Η υπόθεση αυτή έχει μια ιστορία πίσω της: μετά από χρόνια απραξίας (κι ενώ για καιρό ο Αλαφούζος "λιγουρευόταν" τα προσφυγικά για να επεκτείνει τη Λεωφόρο, ενώ άλλοι είχαν άλλες επιχειρηματικές "ιδέες" στις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής αντιστέκονταν...), το καλοκαίρι του 2016, η διαχείριση των προσφυγικών, μαζί με τον Φαληρικό Όρμο, πέρασαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. 
Στο Φαληρικό, το σχέδιο υπήρχε από πριν (ήταν αυτό του Ιδρύματος Νιάρχος) και η Περιφέρεια προγραμμάτισε να δώσει 150 εκ. ευρώ (το 1/3 του αποθεματικού της) για να προχωρήσει με δημόσια χρήματα το έργο που ήθελε το Ίδρυμα. Ήδη έχει προχωρήσει και ο διαγωνισμός και έχει αναλάβει το έργο η ΑΚΤΩΡ. Όταν βέβαια προκαταβολικά τα αποκαλύπταμε αυτά στο περιφερειακό συμβούλιο, η περιφερειακή αρχή δεσμευόταν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα δει τη Μελέτη πριν γίνει το έργο. Περιττό να πούμε ότι δεν συνέβη ποτέ αυτό…
Τώρα ξαναζούμε την ίδια ιστορία με τα προσφυγικά: 44 εκ. ευρώ για την «ανάπλαση των προσφυγικών και του περιβάλλοντος χώρου» χωρίς κανείς να ξέρει για τι είδους έργο πρόκειται, γιατί κοστίζει τόσο πολύ, τι σχέση έχει με τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ, κι αν από τα χρήματα αυτά θα «διευκολυνθεί» και ο κ. Αλαφούζος για τα σχέδιά του. Και πάλι η περιφερειακή αρχή καθησυχάζει ότι όλα θα γίνουν με αποφάσεις του Συμβουλίου, μόνο που για άλλη μια φορά φαίνεται ότι υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο και απλώς η Περιφέρεια Αττικής δρα ως μεσάζων για να εξυπηρετούνται ιδιωτικά έργα με δημόσιο χρήμα και το προκάλυμμα του «δημόσιου έργου».
Περιμένουμε να δούμε αν η ενημέρωση που θα κάνει σήμερα ο κ. Καμίνης θα ρίξει καθόλου φως ή θα συσκοτίσει περαιτέρω σε σχέση με το ποια είναι αυτά τα σχέδια.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για:
Να αναπλαστούν τα προσφυγικά ως χώρος κατοικίας, μνήμης και πολιτισμού και όχι για εμπορικές χρήσεις.
Να αναπλαστούν τα Κουντουριώτικα και να ενοποιηθούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι από τον Λυκαβηττό ως το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ για να υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής.
Διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των ελλήνων πολιτών να μην χαριστούν σε έργα ιδιωτικών ΠΑΕ ή ΑΕ.
Πλήρη προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Γουδιού και της ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου